“Epopeea” asfaltului
Publicat in data: 13-10-2010
Proiectul de asfaltare a nouă străzi din Floreşti, a cărui valoare se apropie de două milioane de euro, poate fi implementat în sfârşit, după ce primăria a scăpat de contestaţii şi procese.
După aproape un an de aşteptări, o licitaţie repetată de trei ori, contestaţii şi un proces, asfaltul ajunge în sfârşit în Floreşti. Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a respins contestaţia depusă de TIC Solution SRL la licitaţia pentru dirigenţia de şantier aferentă asfaltării a nouă străzi din comună. Proiectul este finanţat prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), în valoare de aproape două milioane de euro.
“În baza legii şi a documentelor depuse de părţi, CNSC respinge ca nefondată contestaţia formulată de SC TIC Solution SRL şi dispune continuarea procedurii de atribuire în cauză, ceea ce înseamnă că se poate semna contractul pentru servicii de supraveghere a lucrărilor dacă societatea contestatoare nu atacă decizia CNSC din 05.10.2010 la Curtea de Apel”, se arată într-un comunicat al Primăriei Floreşti. Ca atare, administraţia locală poate semna contractual cu firma desemnată câştigătoare, Damar Construct SRL, care a avut cea mai mare ofertă ca preţ - 59.900 de lei. La licitaţia pentru dirigenţia de şantier, organizată în 16 august, Damar a concurat cu alte trei firme, Tic Solution, Euro Drum şi Ecotek Projects. Toate trei au fost, însă, descalificate pe motiv că ofertele depuse nu erau eligibile.
Situaţia este similară cu ceea ce s-a întâmplat la licitaţia pentru lucrările propriu-zise de asfaltare. Astfel, prima procedură, organizată în toamna anului trecut, a fost anulată şi a trebuit reluată de două ori în această primăvară până să se ajungă la un rezultat final. Din cei şase participanţi la competiţia din 16 aprilie, cinci au fost descalificaţi pe motiv că documentaţia depusă nu era completă şi nu respecta întocmai cerinţele din caietul de sarcini. Câştigătoare a fost aleasă tot firma cu cea mai mare ofertă, TCM Nord SA, Baia Mare, care a solicitat opt milioane de lei (aproape 1,9 milioane de euro – n. red.).
“Oferta câştigătoare este a firmei TCM Nord SA din Baia Mare. A fost aleasă pentru că întruneşte toate condiţiile. Este cea mai scumpă, dar criteriul financiar întruneşte doar 45% din punctajul final, în rest se adaugă condiţiile tehnice, materialele şi utilajele folosite, garanţia pentru lucrări, securitatea şi protecţia muncii. Iar la toate celelalte oferte existau mici lipsuri, practic nu se îndeplineau toate condiţiile şi sunt descalificate în acest sens”, a precizat primarul comunei Floreşti, Ioachim Vancea.
Şi în acest caz, ceilalţi cinci competitori au înaintat contestaţii la CNSC, iar firma bistriţeană Construct Perom a pornit chiar un proces la Curtea de Apel. Toate aceste complicaţii au întârziat începerea efectivă a lucrărilor, procesul cu Construct Perom fiind câştigat de administraţia locală abia în 28 septembrie. Primarul Ioachim Vancea a declarat că va avea o întâlnire de urgenţă cu reprezentanţii TCM Baia Mare pentru a stabili graficul de lucrări pentru această toamnă.
Pentru că proiectul în valoare de aproape două milioane de euro este finanţat din bani europeni, iar fondurile au fost obţinute în urmă cu circa doi ani, lucrările trebuie începute fără întârziere, în caz contrar Primăria Floreşti urmând să plătească penalităţi.
Sursa: ziudecj.ro