Zona unde se va extinde Clujul
Publicat in data: 04-11-2011
Specialiştii cer în noile dezvoltări, cu drumuri acum haotice, artere adevărate de legătură cu oraşul. Modelul de reţele de transport este reprezentat de cartierul Andrei Mureşanu.
Zona Sopor este prevăzută în noul Plan Urbanistic General (PUG) ca fiind teritoriul cu cel mai mare potenţial de dezvoltare imobiliară din Cluj, a menţionat primarul Clujului, Sorin Apostu. Pentru aceasta, proprietarii trebuie să cedeze rezerve de teren care să asigure posibilitatea dezvoltării unei reţele de trafic coerente pe viitor.
Specialiştii din Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului şi Urbanstim (CTATU), care funcţionează la nivelul primăriei, au luat în discuţie la şedinţa de ieri o serie de proiecte privind oportunitatea dezvoltării unor funcţiuni rezidenţiale în zona Sopor. Pe un teren de peste 1, 1 hectare proprietarii vor să construiască locuinţe cu două sau trei niveluri (parter şi mansardă sau demisol, parter şi mansardă), cu reţele de utilităţi extinse dinspre strada Soporului. Proiectanţii au propus realizarea unei străzi noi pentru a deservi ansamblul de locuinţe, conectată la Soporului. Arhitecţii din comisie au atras însă atenţia că pentru un trafic eficient situaţia circulaţiilor trebuie gândită în contextul dezvoltării străzii deja existente. "Spre drumul Soporului ar trebui prevăzută o fâşie de teren pentru ca această arteră să se poată lărgi la patru benzi, trebuie prevăzute retrageri pentru ca ulterior să poată fi dezvoltată reţeaua stradală", a subliniat arhitectul Adrian Iancu.
"Susţin o altă abordare la strada Soporului, care să permită consolidarea căii actuale de circulaţie", a completat arhitectul Şerban Ţigănaş. Proiectanţii vor trebui să revină cu situaţia circulaţiilor şi a reţelelor de utilităţi. Un alt proiect prezentat ieri a vizat amenajarea unor locuinţe individuale şi colective mici, P+1, P+2, în Colonia Sopor, pentru care proiectanţii au solicitat aviz de oportunitate. Propunerea nu a fost pe placul membrilor CTATU din cauza situaţiei neclare a circulaţiilor propuse. "Degeaba fac drumuri în regulă în interiorul parcelei lor, dacă artera principală de acces nu e dimensionată corespunzător. Toţi cei din zonă trebuie să colaboreze, să se facă drumuri normale, nu de 4-5 metri", a spus Adrian Iancu. "Cartierul Andrei Mureşanu are străzi cu profile de 12 metri şi a fost gândit pe vremea când încă se circula cu căruţe. Domnilor, până când venim cu drumuri de 7 metri în loc de străzi adevărate? În noul PUG, zona Sopor are cel mai mare potenţial de dezvoltare imobiliară. Ar trebui studiată în detaliu", a conchis edilul.
Dumurile dictează şi viitoarele proiecte imobiliare de la Colina
Specialiştii CTATU au recomandat proiectanţilor care doresc locuinţe în zona La Dealul Gol - Colina să ofere ceva la schimb comunităţii şi anume, accese sau noi legături între zonă şi trama stradală actuală. "Certificatul de urbanism nu obligă, în schimb, o oportunitate înseamnă obligaţii contractuale asumate faţă de Consiliul Local. De aceea trebuie prezentate clar lucrurile la comisie, cu planşe, dar şi avantaje pentru comunitate.
În principal accesele sunt foarte importante", a declarat primarul Sorin Apostu la şedinţa CTATU, având în vedere propunerea din partea beneficiarului Sorin Budălăcean de studiere a zonei Dealul Gol - Colina pentru construirea unor locuinţe cu câte două apartamente care aveau configurate alei de acces cu bariere. Arhitectul Şerban Ţigănaş a subliniat că în noul PUG există mesaje clare pentru dezvoltarea zonei Colina, iar funcţiunea rezidenţială este susţinută. "Ca să faceţi acolo locuinţe, este nevoie însă de asigurarea unei legături între strada Colinei şi drumul Sf. Ion. Chiar dacă panta e abruptă, s-au inventat şi serpentinele", a recomandat arhitectul Adrian Iancu, membru CTATU.
Sursa: ziuadecj.ro