Ziua reconversiilor la Urbanism
Publicat in data: 20-11-2012
Fabrica de mobilă se transformă în centrul tehnologic Liberty Center, iar sediul unei companii de construcţii, în imobil cu locuinţe pentru studenţi.
Planul Urbanistic Zonal ce reglementează transformarea fostei platforme de producţie a fabricii de mobilă Libertatea în centru tehnologic a primit ieri avizul Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU). Comisia şi-a dat acordul şi pentru transformarea unei clădiri a companiei de construcţii Napoca din sediu în bloc de locuinţe.
Proiectul Liberty Center intră în şantier cu reamenajarea clădirii fostei fabrici, amplasată înspre str. Gării, urmând să fie abordate şi noile construcţii, a precizat arhitectul Adrian Borda, cel care a susţinut documentaţia. Noul complex va fi realizat după un proiect semnat Chapman Taylor, birou cu sediu în capitală, selectat drept câştigător în urma unui concurs de concept lansat de dezvoltatori. La documentaţia necesară obţinerii de avize colaborează biroul local Planwerk.
După cum au declarat investitorii de la Fribourg Development, lucrările încep cu reabilitarea fostei fabrici, a cărei structură va fi păstrată şi adaptată pentru a putea fi utilizată pentru noua destinaţie, cea de servicii. La începutul anului demarează reamenajările zonelor verzi, iar în primăvară, şantierul, potrivit planurilor proprietarilor. "Aici dezvoltarea e în ordinea bună: are loc mai întâi reabilitarea clădirii existente şi crearea unei imagini spre str. Gării şi apoi urmează în etapa doi noile intervenţii, o dezvoltare pe măsură ce acest centru începe să capete noua personalitate şi acţiunea să se amplifice", a menţionat Borda.
Proprietarii au anunţat că fosta unitate de producţie Libertatea, amplasată pe 4,5 ha, va fi reconvertită în centru cu spaţii destinate unor companii din ITC, cercetare-inovare, centre de excelenţă şi cercetare în domeniul medical. Liberty Center Technological Park include spaţii pentru birouri şi publice. Clădirea din cărămidă a fostei fabrici va fi combinată cu imobile de sticlă şi acoperişuri verzi. Libertatea este deţinută de Fribourg Development, subsidiara unui fond de investiţii cipriot controlat de Ion Sturza, fost premier al Republicii Moldova şi ex-adjunct al companiei Rompetrol.
Tot ieri CTATU a acordat avizul pentru Planul Urbanistic de Detaliu ce vizează mansardarea şi reconversia funcţională a fostului sediu al companiei Napoca de pe str. Taberei. Acesta ar urma să se transforme în cămin pentru studenţi. Clădirea din cartierul Mănăştur a fost eliberată după ce anul trecut compania şi-a schimbat acţionarul majoritar, iar activitatea a fost centralizată în Piaţa 1 Mai, unde noul proprietar funcţiona deja. Proprietarii plănuiesc valorificarea imobilului disponibil prin transformarea sa în clădire cu unităţi locative, având în vedere că aceasta a fost anterior chiar bloc de nefamilişti.
Invocând precedente în care beneficiari privaţi au solicitat avize pentru imobile de cămine studenţeşti, pe care le-au vândut ulterior ca apartamente, arhitectul Adrian Iancu, membru al CTATU, a solicitat ca proiectul să respecte regulamentele impuse în cazul locuinţelor. "Un investitor privat poate să facă locuinţe, să le închirieze cui doreşte, dar trebuie să respecte legea locuinţelor şi cerinţele privind parcările, la fel ca în cazul oricărui imobil rezidenţial. E vorba de un beneficiar privat: ceea ce faceţi se numeşte locuinţe, nu locuinţe pentru studenţi. Apoi investitorul poate să le dea în chirie cui doreşte", a subliniat Iancu.
"Se respectă legea locuinţelor şi suprafeţele minime ale apartamentelor, am prevăzut de asemenea şi lift", a explicat proiectantul care a susţinut documentaţia pentru Napoca. Menţionăm că Napocamin (societate controlată de Ioan Bene) şi acesta ca persoană fizică au preluat, în 24 noiembrie 2011, 99,97% din acţiunile societăţii IT Transilvania Invest, companie ce deţinea 63,65% din capitalul social al Construcţii Napoca.
Sursa: ziuadecj.realitatea.net