Meniu Meniu Categorii proprietati Proprietati Cautare Rapida Cautare
Cautare simpla
Categorie:
Pret de la: la
Localitate: Cartier:
   
Cautati dupa mai multe criterii pentru a gasi exact proprietatea pe care o doriti.
Cautare dupa ID
  

Ultimele zile pentru plata darilor locale fara amenda

Publicat in data: 28-09-2011

 

Românii care deţin locuinţe, autoturisme şi terenuri au termen până vineri, 30 septembrie, să-şi achite impozitele aferente pentru cea de-a doua jumătate a anului.

 

Românii care deţin case, terenuri şi autoturisme şi nu şi-au plătit până astăzi impozitele pentru aceste bunuri pentru anul în curs ar trebui să se grăbească la direcţia de taxe şi impozite locale.

 

Asta deoarece mai au patru zile la dispoziţie pentru a achita aceste dări fără să suporte penalizări, după cum şi-au anunţat contribuabilii primăriile din ţară şi din Bucureşti.

 

Termenul scadenţei pentru plata impozitelor şi taxelor locale pentru cel de-al doilea semestru al anului este data de 30 septembrie.

 

Cei care depăşesc termenul vor plăti majorări de întârziere de 2% din taxa sau impozitul neachitat la termen, calculat pentru fiecare lună sau fracţiune de lună începând cu ziua imediat următoare termenului de sca denţă.

 

Cum plăteşti taxele locale

 

Cea mai mare parte a românilor şi-au plătit deja taxele pe terenuri, case şi maşini. De exemplu, reprezentanţii Primăriei Sectorului 1 din Capitală spun că, până săptămâna trecută, peste 65% dintre cetăţeni îşi plătiseră taxele locale.

 

Asta înseamnă circa 126.000 persoane care au virat în contul bugetului local suma de aproximativ 42 milioane lei (aproape zece milioane euro).

 

De altfel, mulţi români s-au grăbit să-şi plătească integral impozitele locale până la sfârşitul lunii martie, pentru a beneficia de reducerea de 5-10%, în funcţie de primărie.

 

Contribuabilii au la dispoziţie mai multe modalităţi de achitare a taxelor locale. Cei care aparţin de câteva primării îşi pot plăti taxele locale şi amenzile prin intermediul Sistemului Naţional de Plată a Taxelor şi Impozitelor, pe site-ul www.ghiseul.ro.

 

Este vorba de cetăţenii care locuiesc în sectoarele 2 şi 6 din Bucureşti, precum şi în următoarele localităţi: Braşov, Cluj- Napoca, Ploieşti, Oradea, Piteşti, Drobeta Turnu Severin, Giurgiu, Zalău, Târgu Mureş şi comuna Luncaviţa.

 

Totodată, taxele locale mai pot fi plătite în numerar la sediul direcţiei specializate din cadrul primăriei, la oficiile poştale, prin ordin de plată sau prin mandat poştal.

 

DECIZIE

 

Impozite mai mari pentru case şi în 2012

 

Persoanele care deţin mai multe clădiri plătesc, în acest an, taxe mai mari. Guvernul a hotărât să aplice şi în 2012 cuantumul acestor taxe. Iniţial, Executivul hotărâse creşterea taxelor, însă deputaţii au limitat aplicarea la anul 2011.

 

“Am cerut în Guvern să fie pregătit un act normativ ca şi în 2012, dar şi în anii următori să fie plătite impozite suplimentare pentru mai multe proprietăţi. Cred că cei care au mai multe case pot să plătească mai mult”, declara premierul Emil Boc.

 

BIROCRAŢIE

 

Ce trebuie să declari la direcţia de taxe locale ca să eviţi amenzile

 

Impozitul pentru locuinţă se calculează în funcţie de numărul de camere, de localitate şi de zona în care este situat imobilul.

 

Persoanele fizice plătesc 0,1% din valoarea impozabilă a clădirii, iar în cazul firmelor cota de impozitare este cuprinsă între 0,25% şi 1,5% din valoarea de inventar a clădirii, după cum decide consiliul local.

 

Iar taxa pentru autovehicule ţine cont de tipul de mijloc de transport şi de capacitatea motorului.

 

Pentru a încuraja achiziţia de automobile electrice sau hibride, autorităţile locale oferă o reducere de 50% la impozitul pentru acestea.

 

De exemplu, posesorii autoturismului Dacia Logan cu o capacitate cilindrică de 1.598 cmc plătesc un impozit de 64 lei pe an, iar cei care au maşini cu o capacitate cilindrică între 2.001 şi 2.600 cmc plătesc 72 lei.

 

Pentru un apartament cu două camere, de 47 mp, situat într-o zonă semicentrală din Capitală, proprietarul trebuie să achite 94 de lei.

 

Declaraţi toate modificările imobiliare

 

În cazul în care dobândiţi o locuinţă, construiţi sau o înstrăinaţi, nu uitaţi să depuneţi, în decurs de o lună, o declaraţie fiscală la direcţia taxe şi impozite locale de care aparţine clădirea. În cazul în care întârziaţi depunerea decla raţiei, veţi plăti o amendă cuprinsă între 50 de lei şi 200 de lei.

 

O sancţiune similară riscă şi persoanele care nu anunţă autorităţile, în termenul menţionat, despre extinderea, îmbunătăţirea sau orice altă modificare a clădirilor existente.

 

Acelaşi lucru este valabil şi pentru terenuri: românii trebuie să anunţe departamentul fiscal din cadrul primăriei dacă fac o vânzare sau o achiziţie şi dacă modifică folosinţa terenului.

 

Persoanele care nu declară deloc autorităţilor locale datele legate de vânzarea, cumpărarea sau modificarea unei locuinţe sau legate de terenuri vor plăti o amendă cuprinsă între 200 de lei şi 500 de lei.

 

Amenzile cresc de patru ori dacă declaraţiile menţionate sunt depuse cu întârziere sau nu sunt depuse la autorităţile locale de către firme, după cum prevede Codul fiscal.

 

2% este valoarea majorărilor de întârziere care se aplică asupra taxei sau impozitului neachitat la termen, calculat pentru fiecare lună de întârziere

 

Sursa: Evenimentul Zilei