Topul evenimentelor economice clujene
Publicat in data: 26-09-2011
Pe parcursul săptămânii trecute am consemnat ştiri predominant pozitive din economia Clujului.
Se confirmă depăşirea primului val al celei mai severe crize economico- financiare mondiale din ultimele decenii: ştirile referitoare la proiectele de investiţii, crearea de locuri de muncă, reducerea numărului agenţilor economici cu activitate suspendată. Alte informaţii atrag atenţia cu privire la o posibilă deteriorare a climatului economic local în perioada următoare.
1. Investiţia pentru construcţia hidrocentralei de la Tarniţa-Lăpuşteşti. Este un proiect de investiţii foarte important (proiectul prevede o capacitate instalată de 1.000 MW, cu o valoare totală a investiţiei de 1,6 miliarde de euro (1,3% din produsul intern brut al României în 2010), cu impact favorabil pe termen mediu şi lung pentru economia regională, inclusiv a metropolei ardelene.
2. Piaţa forţei de muncă, respectiv crearea de locuri de muncă, unele în sectoare cu valoare adăugată ridicată - tehnologia informaţiei). Odată cu depăşirea primului val de criză companiile clujene par dispuse să reia fluxurile investiţionale şi să angajeze personal. Dacă aceste planuri se vor concretiza - riscurile din plan macroeconomic internaţional s-au intensificat în lunile de vară - atunci vom asista la accelerarea economiei locale în perioada următoare.
3. Evoluţiile recente din sfera macrobursieră internaţională. Includ şi informaţiile care atrag atenţia cu privire la riscurile pentru perioada următoare: ştirile referitoare la deprecierea cursului de schimb, dar şi la declinul burselor după retrogradarea ratingului Italiei. Probabilitatea unui scenariu de "hard-landing" (aterizare forţată) pentru economia mondială este în creştere, criza datoriilor suverane propagându-se către sectorul financiar-bancar privat - valoarea de piaţă a unor bănci europene se situează sub minimele de la începutul anului 2009. Deteriorarea climatului extern se va resimţi şi pe plan intern. Rămâne de văzut gradul de rezistenţă a economiei locale la al doilea val al crizei economico-financiare.
Sursa: ziuadecj.ro