Start firav la Cluj pentru Casa Verde
Publicat in data: 21-07-2010
Doar 106 dosare au fost depuse la Agenţia pentru Protecţia Mediului de la debutul programului care ne poate scăpa de factura la apă caldă, la curent sau la gaz metan.
Fondurile nerambursabile acordate judeţului Cluj ar putea acoperi de şase ori mai mult faţă de cât s-a cerut pentru locuinţele ecologice. Mulţi solicitanţi, mai ales de la ţară, nu se pot înscrie la fondurile pentru instalaţiile ecologice pentru că nu şi-au întocmit corespunzător actele de posesie a locuinţelor.
“Nu putem spune că nu este interes pentru Casa Verde, telefonul sună întruna, cam 10 persoane vin la noi în fiecare zi să se intereseze de program. Din păcate, mulţi dintre ei, mai ales bieţii oameni de la ţară, ar vrea să se folosească de oportunitatea aceasta, dar nu se încadrează în cerinţele de înscriere din cauză că nu au acte de proprietate”, a explicat Anamaria Mitile (foto dreapta), consilier planuri, proiecte, programe în cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) şi responsabila programului.
Prin Casa Verde, Administraţia Fondului de Mediu (AFM) acordă în toată ţara fonduri nerambursabile pentru instalarea în locuinţe a unor sisteme de încălzire care utilizează energie regenerabilă, fără să consume curent electric, gaz metan sau motorină. Bugetul total acordat este de 310 milioane de lei, din care judeţul Cluj are alocată suma de 3.565.479 lei.
Cei care doresc să scape de facturile din ce în ce mai mari pot alege, în cadrul programului, între trei tipuri de instalaţii: panouri solare, pompe de căldură şi centrale pe peleţi. Pentru prima categorie se acordă suma de 6.000 de lei, pentru pompe se oferă o subvenţie de 8.000 de lei, iar cei care aleg centralele primesc o subvenţie de 6.000 de lei. “în medie, prin instalarea unui asemenea sistem, se economiseşte 70-75% din facturi”, a precizat un reprezentant al TermicExpert Tulcea, firmă care se ocupă de furnizarea şi montarea acestor instalaţii.
în funcţie de tipurile alese şi de preţuri, panourile solare pot asigura apa caldă şi căldura în locuinţe, astfel încât scad cheltuielile pentru aceste facilităţi cu 100% în timpul verii şi cu până la 30% iarna. Pompele de căldură preiau energia solară din pământ şi o transformă în căldură sau aer rece pentru interiorul locuinţei, iar instalaţiile pe bază de peleţi produc energie termică (deşeuri lemnoase, deshidratate şi comprimate până la dublul densităţii energetice a lemnului verde), brichete sau tocătură lemnoasă. Costurile achiziţionării şi instalării acestor sisteme pot fi acoperite total de subvenţie.
“Depinde de instalaţiile alese, pot fi chinezeşti sau de mare calitate, la fel ca serviciile de montare a lor”, au menţionat responsabilii programului. Toate acestea le asigură beneficiarilor un grad mare de independenţă energetică, le scad semnificativ facturile la utilităţi şi contribuie astfel la protejarea mediului, pentru că nu se mai arde lemn sau alt combustibil.
Cea mai mare căutare o au în rândul clujenilor panourile solare. Până în 12 iulie au fost înregistrate la APM Cluj 81 de cereri, din care 51 erau pentru panouri, 10 pentru pompe şi 20 pentru centrale. Până ieri, numărul dosarelor depuse în cadrul programului Casa Verde a ajuns la 102. “Cam 80% dintre solicitanţi sunt oameni care ştiu bine despre ce este vorba şi aşteptau de multă vreme să apară o asemenea oportunitate”, a specificat Anamaria Mitile.
Casa Verde nu se aplică la apartamentele din blocuri
Programul a început la 1 iulie şi se va derula până la epuizarea fondurilor alocate judeţului. Clujenii interesaţi de acest proiect sunt aşteptaţi la sediul APM Cluj de luni până joi între orele 8:30 şi 16:00, iar vineri, între 8:30 şi 13:00.
Dosarele depuse vor conţine o cerere de finanţare şi o declaraţie care se poate descărca de pe site-ul afm.ro, o copie după cartea de identitate, alta după extrasul de carte funciară sau autorizaţie de construire, un certificat de atestare fiscală de la bugetul local şi un extras de cont. Dosarele sunt remise în fiecare vineri la AFM, instituţie care aprobă finanţările. în cazul în care se va constata că subvenţia a fost utilizată în alte scopuri, beneficiarul va trebui să restituie integral suma pe care a primit-o.
Sursa: ziuadecj.ro