Schimbare de stafeta la Ordinul Arhitectilor: pleaca Tiganas, vine Guttmann
Publicat in data: 10-05-2010
Fostul preşedinte al filialei Transilvania crede că nereuşitele din mandatul său sunt multe, dar sunt echilibrate de reuşite. Noul preşedinte al OART militează pentru unitatea organizaţiei.
Colegiul Director, respectiv cinci arhitecţi din nucleul de conducere a Filialei Transilvania a Ordinului Arhitecţilor din România (OART), va fi ales miercuri, ne-a declarat Szabolcs Guttmann (foto dreapta), preşedintele ales vineri. Filiala îşi începe activitatea în noua formulă din această săptămână.
în privinţa Colegiului Director (ales dintre cei 16 membri ai Consiliului Teritorial), Guttmann a dat un singur nume. “Foarte probabil va rămâne acelaşi trezorier (Marcel Crişan - n. red.), care a ţinut în ordine finanţele organizaţiei. Trebuie să decidem şi dacă vom avea şi membri din Bistriţa şi din Zalău”, a spus Guttmann.
“A fost o testare pentru mine. Până la con-tactul direct cu filiala Transilvania, era greu de anticipat care va fi rezultatul. La astfel de alegeri există în spate şi istoricul de patru ani. Eu sper să putem face o echipă şi să nu mai fim divizaţi, iar gândurile prezentate de noi, ca profesie, să fie credibile. Altfel nu avem şanse de câştig în exteriorul ordinului. Nu cred în grupuri mici, asta duce la segregare şi pierdere de timp”, a subliniat Guttmann.
El este mulţumit de moştenirea pe care o preia de la precedenta conducere. “Un istoric pozitiv înseamnă că nu pornim de la zero. Din bilanţul economic am văzut că filiala Transilvania este cea mai bogată din ţară, datorită chibzuinţei echipei, şi că a organizat evenimente exemplare. Era important să mergem spre neutralitate, în defavoarea disensiunilor personale din cadrul breslei”, a declarat Guttmann.
La bilanţul de final de mandat, Şerban Ţigănaş (foto stânga) a trecut pe lista de realizări ale filialei creşterea vizibilităţii OART, o statistică “fără precedent” pentru segmentul cultural şi educaţional, cu implicarea filialei în 18 expoziţii de arhitectură, trei festivaluri, conferinţe de stagiu şi contribuţia la politica întregii organizaţii prin “Declaraţia de la Cluj pentru dezvoltare urbană din 2008”. “Ordinul a fost econom, gospodărind fondurile şi punând deoparte o sumă din care am hotărât la această conferinţă să achiziţionăm un sediu pe Bulevardul Eroilor”, a precizat Ţigănaş.
“Nu am reuşit să găsim o coerenţă a dialogului intern în probleme şi proiecte din oraş care au fost în atenţia tuturor. Nu am reuşit să gestionăm situaţiile în care, în mod firesc pentru profesia noastră, nu putem avea toţi aceeaşi părere şi intenţiile de a construi O părere a organizaţiei, ceea ce nu poate însemna o părere a tuturor, au eşuat evident. Nereuşitele din timpul mandatului meu sunt diverse şi multe, dar dacă aplic un filtru care să ţină cont de resursele la dispoziţie, contextul politic şi administrativ şi în mod special de contribuţiile primite din partea echipei, cred că ele sunt echilibrate de reuşite. Filiala este, în comparaţie cu celelalte 19 din ţară, cea mai activă şi îşi aduce contribuţii în plan local, naţional şi internaţional”, consideră fostul preşedinte.
Guttmann şi Eugen Pănescu, candidatul de pe locul doi, ar putea colabora, crede
Ţigănaş. “Ambii îmi dau speranţa că vor face echipă bună, combinându-şi calităţile şi găsind o cale de a da valoare resurselor diferite pe care le au. Sper ca echipa care se va forma să îşi găsească echilibrul şi respectul reciproc de care are nevoie ca să lucreze împreună, să îşi facă programul de care avem nevoie şi îşi găsească maniera de a activa într-un mod practic, coerent, realist. Regret că niciunul din foştii membri ai comisiei de disciplină, activi şi performanţi, nu au continuat activitatea, deşi au acumulat experienţe valoroase, iar totul trebuie luat de la capăt. Ceea ce cred că e bine ţine de întine-rirea activişti-lor”, a transmis Ţigănaş.
Ce spun contracandidaţii lui Guttmann
Eugen Pănescu: “Votul s-a realizat în mare măsură pe criterii subiective, nu neapărat pe programe. Este esenţial ca începutul legislaturii să se facă pe baza unui program, cu obiective exacte şi realizabile. Dacă noua conducere stabileşte obiective în care mă regăsesc şi la care pot să contribui, o voi face”.
Ştefan Marina: “Nu am resentimente faţă de nimeni. I-am felicitat pe Szabolcs Guttmann şi pe Eugen Pănescu. Sunt dezamăgit de participarea colegilor: au ales 160 de arhitecţi pentru 500. Poate că direcţia imprimată de Guttmann va fi una bună”.