Meniu Meniu Categorii proprietati Proprietati Cautare Rapida Cautare
Cautare simpla
Categorie:
Pret de la: la
Localitate: Cartier:
   
Cautati dupa mai multe criterii pentru a gasi exact proprietatea pe care o doriti.
Cautare dupa ID
  

S-a ieftinit fostul Hotel Continentalul

Publicat in data: 10-10-2012

 

Fostul hotel va fi scos în noiembrie la o nouă rundă de licitaţii. Primele şapte termene de vânzare nu au găsit cumpărători, iar primăria nu şi-a exprimat „clar şi neechivoc" dreptul de preemţiune. 

 

Pentru noua serie de licitaţii preţul de pornire este diminuat cu 10% faţă de cele precedente, a anunţat Expert Insolvenţă, lichidatorul judiciar al proprietarului clădirii, societatea Ardeleana Alba Iulia, intrată în faliment.

 

Expert Insolvenţă a anunţat în aprilie scoaterea la vânzare în iunie a celui mai important activ din portofoliul Ardeleana: fostul hotel New York - Continental. Preţul de pornire al licitaţiei a fost stabilit la 6,58 milioane de euro, fără taxa pe valoarea adăugată (TVA), cu primul termen programat pentru 15 iunie şi posibilitatea de reluare, în caz de neadjudecare, de şase ori, în aceleaşi condiţii. În urma celor şapte licitaţii nu s-a reuşit valorificarea imobilului, iar în ultima şedinţă adunarea creditorilor a aprobat organizarea de licitaţii de la un preţ diminuat cu 10% faţă de cel de pornire al primelor şapte licitaţii organizate până în prezent, au transmis, pentru ZIUA de CLUJ, reprezentanţii Expert Insolvenţă.

 

Următoarea licitaţie va fi organizată în 5 noiembrie, iar în caz de neadjudecare aceasta se va relua în 9, 12, 16, 19, 23 şi 26 noiembrie, în aceleaşi condiţii. Noul preţ de pornire este de 5,92 milioane de euro, fără TVA. În ciuda celor şapte tentative de licitaţie eşuate, reprezentanţii Expert Insolvenţă spun că există interes în mediul privat pentru cumpărarea imobilului. Administraţia locală rămâne un posibil cumpărător, mai ales în condiţiile în care au existat în ultimele luni presiuni din zona societăţii civile pentru ca autorităţile să intervină în sensul salvării clădirii monument istoric amplasate la km 0 al oraşului. Menţionăm că, datorită statutului de imobil monument istoric, statul român deţine drept de preemţiune, deci are dreptul să cumpere cu prioritate clădirea. Potrivit reprezentanţilor Expert Insolvenţă, Ministerul Culturii a comunicat deja că nu îşi exercită acest drept, aşa că acesta se transferă primăriei locale. Decizia aparţine acum noii administraţii, care poate decide să preia imobilul lăsat în paragină de mai bine de şapte ani.

 

Primarul Emil Boc declara că aşteaptă clarificări privind situaţia juridică a proprietăţii. "Primăria este în continuare interesată de această clădire, dar nu putem cumpăra o proprietate până când nu este foarte clară situaţia juridică a acesteia", a spus Boc. Primarul se declară nelămurit, în ciuda faptului că la nivelul primăriei s-a constituit chiar o comisie (formată din consilieri locali şi din jurişti din aparatul de specialitate al instituţiei) pentru a analiza situaţia clădirii, inclusiv actele solicitate privind litigiile din instanţă cu privire la imobil, precum şi posibilitatea achiziţiei.

 

Conducerea Expert Insolvenţă a precizat că a pus la dispoziţia administraţiei acte clarificatoare. "Au fost transmise Primăriei Municipiului Cluj-Napoca toate documentele solicitate care sunt deţinute sau au fost obţinute de lichidatorul judiciar şi care sunt de natură să clarifice situaţia imobilului. Documentele au fost transmise în lunile iunie, iulie şi august 2012. Nu a fost primită nicio comunicare din partea autorităţilor locale din care să rezulte că înţeleg să exercite în mod clar şi neechivoc dreptul de preemţiune", au precizat reprezentanţii Expert Insolvenţă.
Imobilul este compus din subsol, parter, trei etaje şi terenul aferent de 1.500 mp. Organizatorii licitaţiei au menţionat că în special poziţia ultracentrală a imobilului şi arhitectura deosebită vor fi principalii factori care să determine un interes mare din partea cumpărătorilor. Experţi imobiliari au apreciat că preţul de pornire a licitaţiei pentru vânzarea clădirii e foarte ridicat, având în vedere restricţiile pe care viitorul cumpărător va trebui să le respecte şi sumele de ordinul milioanelor de euro necesare pentru reabilitarea sa. Valoarea datoriilor existente împotriva societăţii Ardeleana la data deschiderii procedurii generale de insolvenţă era de 59,6 milioane de lei, principalii creditori fiind Banca Italo-Romena, Banca Comercială Română, Spaxia Development, Primăria Cluj-Napoca şi Direcţia Finanţelor Alba.

 

Doi dintre cei mai apreciaţi arhitecţi români, Dorin Ştefan şi Şerban Sturdza, au vorbit la Cluj despre necesitatea reabilitării clădirii. „Reabilitarea imobilului monument istoric fostul hotel New York ar trebui realizată cu mare atenţie pentru destinaţia care se va da clădirii - investiţia trebuie făcută pentru un imobil care să trăiască şi să aducă şi beneficii financiare. Este o mare discuţie în lume acum legată de autenticitate. Clădirile făcute acum 100 de ani au trăit prin destinaţia lor, răspundeau unor nevoi. Când te gândeşti să transformi o astfel de clădire în altceva, pierzi 50% din fiinţa ei. Se poate face un hotel, dar nu orice fel. Dacă faci un boutique hotel, cu camere mari, speciale, cu băi mari e altceva. Dacă cei care bagă banii se gândesc că profitul nu va fi imediat, sunt bani care vin mai târziu, se poate face şi un hotel obişnuit. Şi un muzeu ar fi posibil, dar depinde ce fel. Viaţa interioară a casei e foarte importantă", a menţionat Ştefan.

 

"Sper ca pentru hotelul de aici, din colţ, să găsească o soluţie domnul primar. Tare mult mi-aş dori asta. După ce aţi reuşit în ultimii ani cu străduţele din centru - chiar dacă proiectul încă nu e terminat - ar fi un pas foarte serios şi foarte bine făcut. E o chestiune de rentabilitate şi de reciclare. Aşa cum orice casă veche poate fi reciclată, o analiză, un diagnostic este primul punct lucru care trebuie să se facă. Amplasamentul şi prestigul casei mă fac să cred că va fi găsită o soluţie care să nu strice nici contextul, nici spaţiul exterior, nici curtea. Apoi, trebuie să existe o soluţie pentru a rentabiliza casa, în raport cu numărul de camere de acolo. Investiţia trebuie să fie amortizată şi nu să devină o povară pentru investitor. Analiza preliminară va fi foarte importantă şi aş recomanda-o", a declarat Sturdza. Kristina REŞTEA, Luminiţa SILEA)

 

5.920.000 euro este noul preţ de vânzare al clădirii, faţă de 6.580.000 de euro iniţial.

 

Sursa: ziuadecj.realitatea.net