Meniu Meniu Categorii proprietati Proprietati Cautare Rapida Cautare
Cautare simpla
Categorie:
Pret de la: la
Localitate: Cartier:
   
Cautati dupa mai multe criterii pentru a gasi exact proprietatea pe care o doriti.
Cautare dupa ID
  

Romanii vor fi obligati sa-si reabiliteze pe banii lor fatadele caselor si ale blocurilor

Publicat in data: 12-11-2010

 

Proprietarii din blocuri sau case la curte vor fi obligaţi să ia măsuri de reabilitare a faţadelor deteriorate, potrivit unui proiect de lege iniţiat de Ministerul Dezvoltării Rurale şi Turismului (MDRT).

 

“Avem o lege, e gata, probabil că va intra miercuri (în Guvern, n.r.), pentru reabilitarea faţadelor, prin care vom obliga proprietarii de imobile să reabiliteze faţadele, acolo unde este cazul, cu sprijinul statului”, a spus ministrul de resort Elena Udrea, la Romanian Construct Forum, organizat de Mediafax.

 

Cheltuielile aferente reabilitării imobilelor cu faţade deteriorate vor fi suportate de proprietari, dar şi de primării, în măsura în care acestea au fonduri aprobate, iar beneficiarii lucrărilor reprezintă cazuri sociale, se arată în proiectul de lege obţinut de gândul.

 

Proiectul “privind măsuri de creştere a calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor” exceptează de la reabilitare faţadele blocurilor reabilitate termic, ale celor încadrate în clasa unu de risc seismic, sau clădirile şi ansamblurile clasate sau în curs de clasare ca monumente istorice.

 

Faţadele deteriorate sunt, conform proiectului, cele care “pun în pericol siguranţa şi sănătatea populaţiei şi/sau care afectează calitatea cadrului urban construit şi a spaţiilor publice urbane”.

 

Amenzi de 8.000 de lei pentru cei ce refuză accesul în clădire

 

Termenul prevăzut pentru începerea lucrărilor de reabilitare a faţadelor este de 12 luni de la data primirii de către proprietar a notificării şi poate fi prelungit cu cel mult şase luni, dar numai cu acordul primarului.

 

În cazul în care proprietarul notificat nu permite accesul în clădire, primarul va cere instanţei judecătoreşti o ordonanţă preşedinţială în baza căreia să poată fi executate lucrările de reparaţii.

 

Această categorie de proprietari poate fi amendată cu 8.000 de lei.

 

Lucrările de reabilitare a faţadelor pot consta în repararea sau refacerea zidăriei la pereţii exteriori, tencuieli, zugrăveli, vopsitorii, placaje, refacerea sistemului de acoperire, a trotuarelor de protecţie a construcţiei, lucrări de eliminare a igrasiei, izolarea rosturilor etc.

 

În cazul în care lucrările de intervenţie necesare nu au fost executate sau au fost începute dar nefinalizate, în termenele notificate, dar şi în cazul în care proprietarii notificaţi refuză executarea lucrărilor de intervenţie, primarul poate solicita consiliului local aprobarea executării de către autoritatea administraţiei publice locale a lucrărilor.

 

Primăria va putea recupera sumele cheltuite inclusiv pe calea executării silite.

 

Primăria poate să plătească şi tot ea să amendeze

 

Primăriile pot prelua parţial sau total cheltuielile legate de reabilitarea faţadelor dacă acest lucru este cerut de proprietari, însă aceştia trebuie să facă dovada că înregistrează venituri medii lunare pe membru de familie sub câştigul salarial mediu net pe economie.

 

Proiectul iniţiat de MDRT prevede sancţiuni de la 2.000 de lei la 15.000 de lei. Amenda de 15.000 de lei poate fi aplicată primarilor care nu identifică şi nu inventariază clădirile care urmează a fi reabilitate din punct de vedere arhitectonic.

 

Cea mai mică amendă se aplică proprietarilor care nu organizează recepţia la terminarea lucrărilor, recepţia finală la sfârşitul perioadei de garanţie de 5 ani, şi nu completează cartea tehnică a construcţiei cu documentele aferente lucrărilor de intervenţie executate.

 

Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către organele cu atribuţii de control ale primăriilor municipiilor, oraşelor şi municipiului Bucureşti.

 

“Ideea este bună”

 

Cele mai multe case vechi cu faţadele deteriorate sunt în sectoarele 1 şi 2 ale Capitalei, dar şi în Braşov sau Arad. Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, susţine că proiectul de lege este anticonstituţional şi nu poate fi aplicat.

 

“Iniţiativa este una foarte bună însă modalitatea prin care se impune reabilitarea faţadelor este anticonstituţională. Ce temei legal există ca noi să organizăm licitaţii ca să-i facem unui particular faţada?

 

Cum intră o firmă de construcţii pe o proprietate privată? Ministerul Dezvoltării se implică inclusiv în bugetele primăriilor prin stabilirea anumitor lucrări”, a declarat Chiliman.

 

Sursa: Gandul