Meniu Meniu Categorii proprietati Proprietati Cautare Rapida Cautare
Cautare simpla
Categorie:
Pret de la: la
Localitate: Cartier:
   
Cautati dupa mai multe criterii pentru a gasi exact proprietatea pe care o doriti.
Cautare dupa ID
  

Romanii care si-au facut modificari in apartamente risca sa nu fie despagubiti de firmele de asigurare

Publicat in data: 06-04-2011

 

Din iulie anul trecut şi până în prezent, mai puţin de 6% din locuinţe au fost asigurate la cutremur, inundaţie şi alunecări de teren printr-o poliţă obligatorie.

 

Românii care locuiesc în zone inundabile sau cei care şi-au făcut modificări în apartamente ce afectează structura de rezistenţă a clădirii riscă să nu fie despăgubiţi de companiile de asigurări, chiar dacă au o poliţă de asigurare obligatorie pentru locuinţă.

 

“La încheierea poliţei agentul de asigurare nu cere clientului autorizaţia de construcţie sau autorizaţii pentru modificările făcute în locuinţe.

 

În schimb, la o eventuală pagubă din cauza riscului asigurat, este posibil ca firma de asigurări să refuze despăgubirea pe motiv că locuinţa este în zonă inundabilă, sau în cazurile în care au fost făcute modificări privind structura de rezistenţă a imobilului”, a explicat pentru gândul unul dintre brokerii de asigurare.

 

Totuşi, unele companii de asigurări şi-au instruit agenţii să nu încheie poliţe obligatorii pentru locuinţele din zonele inundabile.

 

“Legea privind asigurările obligatorii de locuinţe nu are excepţii. Toate locuinţele sunt asigurabile, cu excepţia celor din clădirile cu bulină roşie”, au explicat oficiali ai PAID.

 

Pe de altă parte, numărul poliţelor obligatorii pentru locuinţe emise până la 31 martie a depăşit 481.000 de contracte, reprezentând 5,74% din fondul locativ naţional, potrivit datelor Pool-ului de Asigurare împotriva Dezastrelor (PAID).

 

“Portofoliul PAID de la sfârşitul lunii martie arată că au fost încheiate asigurări obligatorii pentru 5,74% din locuinţele din România, prin raportarea numărului total de poliţe la fondul locativ existent, de aproximativ 8,4 milioane de locuinţe”, a declarat directorul general al PAID, Marius Bulugea.

 

O mie de români îşi cumpără zilnic o asigurare obligatorie pentru casă

 

În ceea ce priveşte ritmul de subscriere a poliţelor, acesta a revenit pe un trend ascendent în luna martie, ajungând la o medie de 1.000 de poliţe/zi, potrivit datelor PAID.

 

În perioada ianuarie-februarie, ritmul de subscriere s-a diminuat semnificativ, ajungând la sub 400 contracte/zi, de la un varf de peste 10.000 de poliţe/zi înregistrat în ultimele doua luni ale anului trecut.

 

Din totalul poliţelor emise, 400.661 acoperă locuinţe de tip A, iar restul de tip B. Cele mai multe poliţe au fost încheiate pentru locuinţe situate în mediul urban - 369.284, potrivit datelor PAID. Legislaţia obligă proprietarii de imobile să încheie o poliţă de asigurare, prima fiind diferenţiată în funcţie de tipul de locuinţă (A sau B), între 10 şi 20 de euro.

 

Valoarea asigurată a unei locuinţe este situată între 10.000 şi 20.000 de euro.

 

Primele poliţe de asigurare obligatorie a locuinţei au fost emise începând cu 15 iulie 2010 şi acoperă riscul de cutremur, inundaţie şi alunecare de teren.

 

Bulugea spune că România este expusă la o serie de dezastre naturale, în special la riscurile de cutremur, inundaţii şi alunecări de teren, ce pot cauza pierderi economice şi umane în întreaga ţară.

 

În intervalul 2005-2010, inundaţiile au provocat pagube totale de peste trei miliarde euro (locuinţe, poduri, diguri, drumuri afectate).

 

“Au fost afectate aproape 62.000 de locuinţe, din care 15.600 au fost distruse în totalitate. Guvernul a aprobat, în cei cinci ani, eliberarea de la rezervele de stat a unor ajutoare umanitare de urgenţă de peste 233 milioane de euro”, se mai spune în comunicatul PAID.

 

Potrivit legislaţiei, proprietarii care nu îşi asigură locuinţele vor fi amendaţi de primării cu până la 500 lei.

 

Sursa: Gandul