Romania este inca atractiva pentru deschiderea de noi fabrici
Publicat in data: 01-11-2011
Desi Nokia a anuntat iesirea de pe aceasta piata, Romania prezinta in continuare interes pentru investitori, cel putin din perspectiva potentialului agricol sau a industriei usoare, sunt de parere consultantii imobiliari de la Jones Lang LaSalle.
O dovada in acest sens este faptul ca alte companii multinationale si-au deschis sau urmeaza sa isi deschida noi fabrici si unitati pe teritoriul Romaniei, creand totodata noi locuri de munca.
The Toro Company, grup american specializat in sisteme de irigatii de precizie, cu vanzari de 1,7 miliarde de euro in 2010 in cele 80 de tari a fost asistata de echipa departamentului industrial si logistic al Jones Lang LaSalle in cumpararea unui teren pentru unitatea lor de productie in cadrul Ploiesti West Park.
“Planul de extindere al companie Toro viza initial inchirierea unei locatii pentru crearea unui nucleu de operatiuni in estul Europei. Jones Lang LaSalle a consiliat Toro in privinta proprietatilor disponibile si a oportunitatilor de sprijin pentru investitii oferite de guvernul Romaniei, in urma carora Toro a decis modificarea strategiei si cumpararea unui teren de 3,5 ha in cadrul Ploiesti West Park, parc dezvoltat de Alinso Group, a declarat Marius Scuta (foto), directorul departamentului industrial-logistic.
Recent , Toro a inaugurat noua fabrica de sisteme de micro-irigatii, in suprafata de aproximativ 12.500 mp, care va crea circa 100 noi locuri de munca. Investitia vizeaza de asemenea sustinerea industriei agricole in regiune, investitie ce se ridica la 20 milioane de euro.
“The Toro Company a ales acest parc datorita locatiei strategice si a flexibilitatii proprietarului in ceea ce priveste termenii comerciali, rezultat al experientei in colaborarea cu alte companii americane (Unilever, Lufkin Industries) si cu cerintele exprese ale unor astfel de companii multinationale”, a continuat Marius Scuta.
Suplimentar serviciilor de intermediere, Jones Lang LaSalle a oferit si servicii de Project si Cost Management pentru faza de executie a fabricii Toro.
Cezar Florea, coordonatorul departamentului de Project Management, sustine ca marea provocare a acestui proiect a fost reprezentata de incadrarea in termenul de executie strans de cinci luni.
“Prin oferirea de servicii integrate, alaturi de celelalte departamente din cadrul companiei si o parte a investitiei totale ce a fost suportata de statul roman au reprezentat un factor important in alegerea Romaniei ca locatie pentru unitatea de productie a The Toro Company.”
Pe viitor, noile investitii in sectorul productiei, care se doresc a fi in apropierea Bucurestiului, vor fi plasate in orasele-satelit precum Ploiesti sau Pitesti, datorita costului mai mic al fortei de munca, a finalizarii unor proiecte de infrastructura semnificative si a importantei strategice a Romaniei in cadrul circuitului logistic european, afirma Irina Iliescu, senior consultant in cadrul departamentului industrial- logistic al Jones Lang LaSalle.
Ploiesti este de asemenea vizat de furnizorii americani ai industriei petroliere (Lufkin Industries, Cameron) si ai industriei auto, care investesc in continuare in constructia propriilor fabrici, mai spune ea.
Departamentul industrial-logistic al Jones Lang LaSalle a mai reprezentat Heineken in al doilea trimestru al anului in curs in vanzarea catre GED Capital a unui teren de 4 hectare si a unui depozit de 6.000 mp incluzand si spatii de birouri.
Jones Lang LaSalle si King Sturge au fuzionat la data de 31 mai 2011, tintind sa devina lider in Marea Britanie precum si in Europa continentala, oferind regional servicii imbunatatite de consultanta imobiliara de care vor beneficia direct clientii ambelor companii.
Noua entitate rezultata in urma fuziunii opereaza in 70 de piete din zona EMEA , in 30 de tari avand 5.300 de angajati care ofera, la nivel global, servicii imobiliare integrate investitorilor, proprietarilor si chiriasilor.
Sursa: Wall-Street