Romania, vanduta strainilor la metru patrat
Publicat in data: 15-03-2012
Tratatul de aderare la UE obliga Romania ca, din ianuarie 2013, sa vanda terenuri agricole strainilor. In prezent, cetatenii din alte state detin pamant in Romania doar prin firme, iar statul roman nu poate stopa vanzarea proprietatilor imobiliare.
Ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, a rasucit “cutitul in rana”, precizand ca, indiferent de parerea larg acceptata ca statul trebuie sa se opuna vanzarii terenurilor din Romania catre straini, acest lucru nu este nici posibil, nici legal si aduce atingere legislatiei UE.
“Noi am acceptat prin tratatul de aderare aceasta obligatie, ca de la 31 decembrie 2013 sa liberalizam piata terenurilor agricole. Cine vorbeste astazi ca vom putea impune un moratoriu de cativa ani se insala. Sansele de a bloca vanzarea terenurilor catre straini dupa 2013 sunt aproape de zero”, a avertizat Fuia, care a promis, e drept, inutil, ca va incerca sa faca demersuri in acest sens.
Banca funciara, speranta desarta
Fuia a lansat un soi de gaselnita menita sa indulceasca un pic hapul amar al vanzarii inevitabile a terenurilor. El a spus ca Ministerul Agriculturii lucreaza la proiectul infiintarii unei banci funciare, care sa aiba drept de preemptiune la cumpararea terenurilor agricole, ajutand astfel la comasarea lor.
“E singura cale de a incerca nu sa blocam, dar sa mentinem in continuare terenurile intr-o apartenenta nationala”, a afirmat Fuia.
Si cand toata lumea credea ca problema e ca si rezolvata, ministrul a dat si vestea proasta: statul nu are bani pentru aceasta banca, asa cum de altfel, nu a avut nici pe vremea ministrului Valeriu Tabara, care a lansat prima data aceasta idee.
Sursa: National