Meniu Meniu Categorii proprietati Proprietati Cautare Rapida Cautare
Cautare simpla
Categorie:
Pret de la: la
Localitate: Cartier:
   
Cautati dupa mai multe criterii pentru a gasi exact proprietatea pe care o doriti.
Cautare dupa ID
  

Reabilitarea termica a primariei mi-a distrus casa!

Publicat in data: 15-04-2010

 

Firma promite că va remedia defecţiunile

Tot mai multe blocuri din municipiu sînt împrejmuite de schele, pe care majoritateamuncitorilor stau cocoţaţi fără cască, bocanci sau centură, care să le asigure protecţie. Pe lîngă amenzile pe care firmele de construcţii le încasează, patronii se mai trezesc şi cu reclamaţii din partea locatarilor care se declară nemulţumiţi de calitatea lucrărilor de reabilitare. La fel de revoltaţi ca şi clujenii înşelaţi de firme-fantomă sînt şi unii locatari ai blocurilor ce au fost incluse în planul multianual de investiţii al primăriei pentru anul 2010, în vederea reabilitării termice.

Foaia transilvană a prezentat săptămîna trecută cazul celor de pe strada Alexandru Vlahuţă, din cartierul Grigorescu, ce au decis să îşi reabiliteze blocul pe cont propriu şi care au fost păcăliţi de o societate ce le promitea lucrări de calitate la preţuri foarte mici. Doar că sesizările încep să apară şi împotriva constructorilor desemnaţi de autorităţile locale. Răzvan Păcurar locuieşte pe strada Haţeg, din cartierul Grigorescu. El contestă calitatea lucrărilor executate de o societate cu care municipalitatea clujeană a încheiat un contract-cadru în august 2009. Este vorba de SC International FBS Holding Zalău.

Plouă în locuinţe

„Blocul N1 de strada Hateg nr 12, în care locuiesc la apartamentul 19 este supus programului guvernamental de izolare termică. Lucrarile au început în octombrie 2009 cu promisiuni din partea reprezentaţilor constructorilor că vor fi gata pînă la 31 decembrie 2010. Pînă acum, s-au lucrat efectiv foarte puţine zile, iar la acest moment blocul arată ca şi în noiembrie 2009. Din partea primăriei au fost nenumarate comisii care verifică stadiul lucrărilor, dar tot ce văd eu, ca şi locatar, este mizeria, comisii care vin şi pleacă şi nimic nou în evoluţia lucrărilor”, se arată în sesizarea postată ieri pe site-ul domnuleprimar.ro. Mai mult, clujeanul este extrem de nemulţumit de lucrările de la acoperişul blocului, realizate în 25 decembrie 2009, ce i-au afectat locuinţa. „În una dintre camere mi s-au udat pereţii. Din acea dată, la fiecare ploaie sau topire a zăpezii pereţii mei se udau. Am cerut reprezentanţilor constructorilor să refacă camera afectată, dar din motive pe care nu le cunosc sunt amînat în permanenţă. Mi se promite că se va repara, dar nu mai pot sta cu urme de rugină în cameră din vina unor constructori”, subliniază clujeanul în sesizare.

Asigurări de remediere

Doar că lipsa banilor şi vremea nefavorabilă au cam împiedicat muncitorii să respecte graficul de lucrări, susţin reprezentanţii firmei International FBS Holding, care asigură locatarii că toate problemele se vor remedia. Administratorul firmei, Petru Sas, admite faptul că au apărut defecţiuni la acoperiş, doar că acestea au fost rezolvate, atît cît se putea la vremea respectivă. „Soluţia constructivă este supraînălţarea aticului, pentru că vine pe urmă izolaţia de la acoperiş de 20 de centimetri şi nu încăpea cît era aticul vechi şi, atunci s-a desfăcut şorţul de pe aticul vechi, s-a turnat betonul şi s-a zidit aticul nou şi încă nu e terminată lucrarea. Chiar dacă i s-a pătat tavanul sau zugrăveala, noi reparăm absolut totul să fie liniştiţi. Să ne lase timpul să lucrăm că aşa nu putem lucra”, a afirmat inginerul constructor, responsabil tehnic de execuţie, Steluţa Rînziş. De vină pentru întîrzieri este vremea nefavorabilă, spune aceasta, avînd în vedere că nu se pot executa lucrări la temperaturi de sub 5 grade Celsius.

Banii şi vremea, de vină pentru întîrzieri

Însă nerespectarea graficului de lucrări se datorează, potrivit lui Sas,  şi lipsei banilor şi a faptului că primăria a achitat abia acum o parte din facturi. „Nu s-au dat banii pe care trebuia să îi avem în decembrie. Primăria ni i-a dat abia acum. Am făcut cu banii firmei şi cu cei luaţi din credite. Şi am avut facturi de 14 miliarde de lei vechi, din care am încasat acum abia opt de la primărie. Am investit 10 miliarde de lei vechi din credite. Nu e de vină primăria. Nu au venit banii de la guvern şi nu s-au strîns nici de la Asociaţia de Locatari la timp. Dacă îi avea, ni-i dădea cu plăcere”, a explicat Sas. Muncitorii au fost obligaţi să întrerupă lucrările în decembrie din cauza frigului şi au fost reluate abia ieri. Administratorul firmei susţine că lucrările la acoperiş au fost remediate la sfîrşitul anului trecut, urmînd ca şi cele interioare, din apartamente să fie soluţionate atunci cînd se vor monta şi geamurile termopan. Sas spune că astfel de incidente mai apar şi altor firme, dar că totul se rezolvă în final.

Primăria recepţionează întîi lucrările

Viceprimarul Laszlo Attila spune că în astfel de cazuri cel care sesizează şi verifică defecţiunile este dirigintele de şantier, contractat de primărie. „El supraveghează fiecare mişcare şi ne reprezintă pe noi pe şantier. Noi nu finanţăm nimic din avans. Firmele fac lucrările din banii lor, iar apoi noi le recepţionăm şi achităm investiţia. Facem şi recepţii parţiale, dar plătim abia după recepţionarea lucrărilor”, a declarat Laszlo. Pînă acum, acesta susţine că primăria a mai avut „mici probleme” cu firmele contractate să se ocupe de reabilitarea termică în ceea ce priveşte calitatea lucrărilor. „Pe strada Unirii, a fost o dispută legată de calitatea geamurilor, dar de atunci nu au mai fost altele”, explică viceprimarul.

 


Preluat de pe: http://www.ftr.ro