Reabilitarea termica, o piata de 40 de miliarde de euro
Publicat in data: 25-10-2010
Producătorii materialelor de construcţii sunt nemulţumiţi de modul în care se derulează programul naţional de reabilitare şi spun că eficienţa energetică a locuinţelor din România este de clasă E.
“Clasa medie a locuințelor din România este de clasa E. Suntem departe de tot prin modul în care alungăm pe fereastră energia.
De la o izolare de clasă E trebuie să ajungem cel puțin la o izolare de clasa C și am avea o economie de 1.200 de lei pe unitate locativă.
O reabilitare minimă ne duce la o piață de 19,2 miliarde de euro, iar clădirile publice ar mai fi o piață de 19 miliarde de euro, deco o piață de aproape 40 de miliarde de euro. Noi suntem gata să mergem, dar nu avem cu ce”, a declarat Claudiu Georgescu, președintele Asociației Producătorilor Materialelor de Construcții din România (APMCR), în cadrul conferinței Asociației Auditorilor Energetici.
Georgescu își motivează poziția prin faptul că majoritatea produselor termoizolante folosite la reabilitatrea termică sunt din import, mai ales din spațiul comunitar și Turcia, iar mai nou din China, dar și lipsa unei industrii de materiale termoizolatoare care să satisfacă acest proces foarte rapid.
De asemenea, Georgescu mai spune că forța de muncă din domeniu a fost sub așteptări, multe blocuri fiind realibilitate necorespunzător.
“Programul e ambițios dar la nivelul lui 2020 noi nu o să putem să ajungem la un nivel de reabilitare națională cu mijloacele la care suntem acum. Solicităm constituirea unei comisii interministeriale susținută de experiența asociațiilor profesionale”, a adăuagat Georgescu.
Anul trecut, programului național de reabillitare termică i-au fost alocate fonduri de 360 de milioane de lei, de peste 50 de ori mai mult decât în 2008, din care au fost demarate lucrările de reabilitare a peste 50.000 de locuințe.
La sfârșitul lui 2009, numărul unităților locative reabilitate a fost de aproape 25.000. Din cele 300 de milioane de lei alocate programului în acest an, se derulează reabilitarea a 29.000 de apartamente, a căror lucrări au fost dinainte demarate, dar și pentru alte 25.000 de unități, potrivit lui Eugen Curteanu, secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului.
Sursa: Money.ro