Proiecte de 26 de milioane de euro in Zona Metropolitana
Publicat in data: 14-01-2011
Judetul Cluj solicita aceste fonduri europene prin intermediul Asociatiei Zona Metropolitana. Banii sunt destinati unor proiecte sociale, dar si economice.
Realizarea unui incubator de afaceri, dezvoltarea unui nou parc industrial în comuna Feleacu, reabilitarea şi extinderea infrastructurii din parcul Tetarom I, dar şi alte obiective ce implică modernizarea unor centre sociale - sunt principalele proiecte ale Consiliului Judeţean Cluj (CJ), propuse pentru finanţarea prin Programul Operaţional Regional (POR) pentru polul de creştere Cluj-Napoca şi pentru Zona Metropolitană Cluj. Dacă primăria municipiului poate obţine peste 60 de milioane de euro pentru o serie de proiecte locale, administraţia judeţeană va accesa 26,6 milioane de euro.
Până în 2013, administraţia judeţeană are posibilitatea să acceseze 26,6 milioane de euro, în calitate de partener în Asociaţia Zona Metropolitană Cluj. Municipiul Cluj-Napoca, principalul pion în organizarea Zonei Metropolitane, a fost declarat pol naţional de creştere, iar prin intermediul unui Plan Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) au fost propuse o serie de proiecte importante, atât economice şi de infrastructură, cât şi sociale, ce urmează să fie finanţate cu peste 85 de milioane de euro. “Primăria a înaintat o serie de proiecte de infrastructură locală, pentru care cere circa 60 de milioane de euro. Noi am propus o serie de proiecte economice, dar şi sociale, pentru suma de peste 26,6 milioane de euro”, a explicat preşedintele CJ, Alin Tişe.
Anul acesta vor fi depuse spre aprobare în primul rând proiectele economice care vizează realizarea celui de-al patrulea parc industrial, Tetarom IV, în comuna Feleacu, precum şi a unui incubator de afaceri. “Am preluat un teren de circa 85 de hectare în comuna Feleacu, pentru a realiza infrastructura unui nou parc industrial. Pentru acest obiectiv avem posibilitatea să obţinem 11 milioane de euro, adică peste 50% din investiţie. Restul de bani trebuie să-i asigurăm din resurse proprii”, a apreciat Tişe. CJ avea în plan la începutul anului trecut să realizeze două noi parcuri sub sigla Tetarom, unul logistic şi unul energetic. Între timp, municipalitatea a anunţat că parteneriatul pentru construirea cartierului de locuinţe Tineretului va fi transformat într-unul pentru realizarea unui parc fotovoltaic, la cererea investitorilor. Chiar şi în aceste condiţii, preşedintele Alin Tişe susţine că nu va renunţa la ideea realizării unui parc de energie alternativă în judeţ. “Prin parteneriatul cu administraţia locală Feleacu ne doream să dezvoltăm două noi parcuri industriale, pe două suprafeţe diferite, iar unul dintre parcuri urmărea investiţiile în energie alternativă. Scopul nostru este să reuşim să producem cel puţin necesarul de energie pentru parcurile noastre industriale, dar şi pentru comuna sau comunele care vor fi de acord să găzduiască o astfel de investiţie. Din păcate, suprafaţa de teren pe care comuna Feleacu ne-a pus-o la dispoziţie în acest sens este revendicată. Dar nu am renunţat la această idee, chiar dacă în municipiul Cluj-Napoca urmează să se construiască un parc fotovoltaic. Avem nevoie de un teren potrivit şi mergem înainte”, a comentat Tişe.
Alte proiecte ce urmează să fie finanţate prin PIDU, la cererea CJ, se referă la investiţii în sistemul de protecţie socială. “Primăria nu a venit cu nici o propunere în ce priveşte domeniul social. Ca atare, am preluat noi acest segment. Astfel că vom primi finanţare pentru modernizarea şi dotarea a şase centre de îngrijire şi asistenţă socială din judeţ”, a anunţat Tişe. El a precizat că fiecare proiect va fi depus spre finanţare în funcţie de modul în care se lucrează la documentaţiile tehnice.
Pe lista de proiecte anunţate pentru judeţ, cea mai mare valoare o are parcul industrial Tetarom IV (11.000.000 euro). Pentru dezvoltarea infrastructurii din actualul parc industrial Tetarom I, de pe strada Tăietura Turcului, va fi atrasă suma de 9,7 milioane de euro. Tot la capitolul economic este vizat şi un incubator de afaceri, pentru care va fi atrasă suma de 1,9 milioane de euro. Pentru modernizarea infrastructurii din Parcul Etnografic Romulus Vuia se solicită suma de 1,5 milioane de euro. Vor fi atraşi 200.000 de euro şi pentru crearea infrastructurii în vederea înfiinţării unui Centru Judeţean Comunitar. Tot în domeniul social, sunt vizatele investiţii la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Jucu - 840.000 de euro, la Centrul Maternal Luminiţa - 245.000 de euro, la Casa de tip familial Neghiniţă din Floreşti - 144.000 de euro, la Complexul de servicii pentru recuperarea şi reabilitarea copiilor cu handicap sever Pinochio - 90.000 de euro, la Centrul Judeţean de Intervenţie pentru Copilul Abuzat -250.000 de euro, precum şi la alte două case de tip familial pentru copii aflaţi în dificultate: casa Buna Vestire şi Casa Sf. Elena - 331.215 euro.
Sursa: ziuadecj.ro