Meniu Meniu Categorii proprietati Proprietati Cautare Rapida Cautare
Cautare simpla
Categorie:
Pret de la: la
Localitate: Cartier:
   
Cautati dupa mai multe criterii pentru a gasi exact proprietatea pe care o doriti.
Cautare dupa ID
  

Programul de garantii pentru reabilitarea termica, un fiasco total

Publicat in data: 03-08-2010

 

Băncile ar fi trebuit să acorde, începând de ieri, credite cu garantarea statului pentru ca beneficiarii să-şi reabiliteze casele. Deocamdată, aceste credite nu pot fi luate. La mijlocul lunii trecute, Palatul Victoria anunţa că din 2 august va demara un program de garantare a creditelor pentru reabilitare. Totul e gata, însă doar pe hârtie.

 

„Guvernul va oferi garanţii pentru creditele luate de asociaţiile de proprietari sau de proprietarii care doresc să-şi reabiliteze locuinţele.

 

Statul garantează creditul pe termen de cinci ani. Apoi, statul va suporta dobânda la credit, iar asociaţia de proprietari îşi va alege singură antrprenorul care să execute lucrarea”, spunea, la 20 iulie, premierul Emil Boc.

 

El a precizat că programul va fi aplicabil de la 2 august până când Fondul de Garantare va semna convenţii cu băncile care vor să intre în program.

 

„După 2 august, la băncile care vor semna cu Fondul cei interesaţi pot apela pentru a obţine credite garantate de stat”, a mai spus Boc. Iată, însă, că a trecut şi ziua de 2 august şi până în prezent nicio bancă nu s-a prezentat la Fondul de Garantare pentru a semna vreo convenţie.

 

Reprezentanţii Fondului ne-au declarat, ieri, că „probabil dosarele sunt încă în lucru la nivelul băncilor, acestea trebuie să mai încheie protocoale şi cu Ministerul Dezvoltării”.

 

Să înţelegem că nicio bancă nu vrea să intre în programul lui Emil Boc? Greu de crezut, pentru că numai la nivelul anului 2010 suma garantată de stat este de 50 de milioane de euro dintr-un total multianual de 200 de milioane de euro.

 

Deocamdată, doar normele metodologice de aplicare a ordonanţei privind garantarea creditelor pentru reabilitarea termică a locuinţelor sunt în vigoare, fiind publicate (abia ieri) în „Monitorul Oficial”

 

Restanţierii nu pot accesa programul

 

Persoanele care vor să-şi reabiliteze termic locuinţa prin împrumut garantat de stat cu dobândă subvenţionată trebuie să nu fi fost restante la plata utilităţilor mai mult de două luni în ultimele trei luni anterior evaluării eligibilităţii de către finanţator.

 

În cazul asociaţiilor de proprietari, acestea sunt eligibile în condiţiile în care fiecare membru nu înregistrează mai mult de două rate scadente şi neachitate la plata cotei de contribuţie la cheltuielile asociaţiei respective, în ultimele trei luni anterior evaluării.

 

De asemenea, decizia de reabilitare termică se ia cu acordul a cel puţin 90% dintre membrii asociaţiei de proprietari, se arată în normele de aplicare a programului guvernamental.

 

Condiţii speciale pentru bănci

 

Şi băncile care doresc să intre ca finanţatori în program trebuie să îndeplinească o serie de condiţii de eligibilitate.

 

Acestea trebuie să acorde finanţare în lei cu o structură de cost conţinând indicele ROBOR la trei luni, la care se adaugă o marjă fixă de 1,9% pe an şi comisionul de gestiune datorat Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pemntru IMM.

 

Băncile mai trebuie să prevadă separat în contractele de credit costurile cu dobânda şi costurile cu diverse comisioane şi să nu perceapă comision de neutilizare ori de rambursare anticipată a creditului.

 

Totodată, finanţatorii eligibili trebuie să accepte perioada maximă de cinci ani a creditului şi să nu prevadă în contracte clauze care să permită modificarea unilaterală a acestuia de către bănci.

 

50 de milioane de euro este suma alocată pe anul 2010 programului guvernamental de garantare.

 

Sursa: Adevarul