Meniu Meniu Categorii proprietati Proprietati Cautare Rapida Cautare
Cautare simpla
Categorie:
Pret de la: la
Localitate: Cartier:
   
Cautati dupa mai multe criterii pentru a gasi exact proprietatea pe care o doriti.
Cautare dupa ID
  

Primii bani din exproprierile de la aeroport

Publicat in data: 31-03-2011

 

Consiliul Judetean Cluj se pregateste sa efectueze primele plati pentru expropierea celor 30 de parcele care afecteaza zona de desfasurare a noii piste de aterizare-decolare, de 2.100 metri.

În prima rundă de exproprieri intră doar proprietarii care îşi au parcelele în zona de desfăşurare şi de protecţie a noii piste a Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca, de 2.100 de metri. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Radu Bica a afirmat că e vorba de circa 28-30 de proprietari, pentru care costurile de despăgubire ar urma să se aprobe prin hotărâre de consiliu judeţean. În paralel, a mai spus acesta, continuă procedura de identificare a parcelelor care afectează întregul parcurs al pistei de până la 3.500 de metri, inclusiv a celor care interacţionează cu zona culoarului de zbor şi cu zona de deviere a râului Someş.

Vicepreşedintele CJ, Radu Bica, a declarat că a avut o întâlnire cu reprezentanţii societăţii de proiectare Iptana, care au elaborat proiectul de dezvoltare a aeroportului, dar şi cu reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa, care au în derulare proiectul de deviere a râului Someş.

"Toată lumea are interes să ne ocupăm de procedura de exproprieri, pentru că în calcul sunt luate nu doar parcele din zona primei bucăţi de pistă, de 2.100 de metri, ci şi terenurile care afectează culoarul de zbor şi zona în care va fi deviat noul curs al Someşului", a spus Bica. De asemenea, el a explicat că în a doua etapă noua pistă a aeroportului se va întinde până la 3.500 de metri, motiv pentru care vor fi expropriate toate parcelele care trebuie să deservească zona de protecţie pentru acest obiectiv. "În total, au fost identificate peste 320 de parcele, dar rămâne să evaluăm şi zona culoarului de zbor. În cazul unor parcele sunt probleme cu titlul de proprietate, dar sper că acestea se vor rezolva pe parcurs. Cert este că pentru prima bucată de pistă, de 2.100 de metri, nu întâmpinăm nici o dificultate, astfel că proiectul poate demara imediat. Licitaţia pentru execuţia lucrărilor va fi deschisă în 7 aprilie, aşa încât sper că vom semna contractul pentru ca lucrările să înceapă cât mai repede", a declarat Bica.

În privinţa exproprierilor de pe traseul acestei bucăţi de pistă, despăgubirile ar urma să se aprobe prin hotărâre de consiliu judeţean. "Conform estimărilor făcute de societatea pe care am angajat-o (Geo Earth - n. red.), vom atribui pentru fiecare parcelă în parte o sumă adecvată. Apoi, după aprobarea din CJ, banii vor fi viraţi în conturile proprietarilor. Dacă aceştia nu sunt mulţumiţi de sume, au posibilitatea să se adreseze instanţei", a menţionat Bica. Potrivit datelor din evaluare, proprietarii din zona respectivă ar urma să fie despăgubiţi în funcţie de încadrarea terenului. Astfel, pentru un teren intravilan construibil rezidenţial preţul porneşte de la 60 euro/metru pătrat. Pentru terenul intravilan construibil agroindustrial, preţul de pornire este de 24 euro/mp, iar pentru terenul intravilan arabil - 18 euro/mp. Terenul extravilan arabil costă de la 12 euro/mp. În cazul parcelelor situate pe domeniul comunei Apahida, terenul intravilan construibil industrial a fost evaluat la 20 euro/mp, terenul intravilan arabil la 14 euro/mp, iar terenul extravilan arabil la 8 euro/mp.

 

Sursa: ZiuadeCluj