Primaria taie etajele din proiectele LBBW şi ImoFinance
Publicat in data: 04-10-2010
Toate Planurile Urbanistice Zonale (PUZ) în vigoare vor fi anulate în momentul apariţiei noului Plan Urbanistic General (PUG).
Asta nu înseamnă că şi prevederile instituite de acestea se vor anula. Arhitectul Adrian Borda a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, că vor fi corectate anumite deficienţe admise prin PUZ-uri: aglomerările de turnuri de pe Frunzişului, dar şi coeficienţii de utilizare a terenului, de până la 9, admişi pentru proiecte din zona Flacăra-Abator.
“Se vor prelua prevederile din toate PUZ-urile, care nu sunt altceva decât derogări de la PUG-ul în vigoare, dar în mod unitar. Vom încerca, în primul rând, să corectăm coeficienţii de utilizare a terenului, mai ales pe cei de 9, în cazul proiectelor Flacăra (PUZ-ul LBBW Immobilien prevede un CUT maxim de 5,4, potrivit avizului Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism - n. red.) şi ImoFinance. În down-townul parizian există un CUT unitar de 3. Oricum, în cazul acestor proiecte (centru financiar bancar în zona Flacăra-Abator - n. red.) nu s-a întâmplat nimic”, a explicat Adrian Borda, arhitect din cadrul echipei care lucrează la noul PUG.
În ceea ce priveşte proiectele controlate de omul de afaceri Arpad Paszkany, RiverFront - Abator (18-22 de etaje) şi Sigma Tower (27 de etaje), Adrian Borda spune că acestea nu vor fi afectate, deoarece aici ar exista deja unele intervenţii pe teren ale dezvoltatorilor, în baza unor avize. În alte cazuri, precum turnurile aprobate pe strada Frunzişului (Gamla - 10 etaje şi Tower - 16 etaje, alături de Napopark - 16 etaje, la stadiul de intenţie), deja s-a enunţat în cadrul şedinţelor de urbanism că se intenţionează reglarea etajelor fiindcă PUZ-urile nu au produs decât efecte administrative.
La rândul său, primarul Sorin Apostu susţine că reglementările din zonele cu proiecte care nu au produs efecte în teren urmează să fie “corectate” prin noul PUG. Zona Flacăra - Abator este una dintre cele vizate, aceasta fiind menţionată şi în cadrul dezbaterii despre dezvoltarea viitoarelor construcţii pe culoarul Someşului. “Cei de la LBBW au venit la noi la discuţii. Proiectul e încă blocat, de fapt politica germană este de a nu scoate în această perioadă banii din ţară, dar dezvoltatorii au vrut să ştie care sunt perspectivele. Le-am spus şi noi că se doreşte reducerea coeficienţilor şi a regimului de înălţime, cel mai probabil vom merge pe ideea de şase etaje, cu posibile accente înalte. Oricum, dezvoltatorii nu mai sunt acum atât de interesaţi să facă turnuri de 20 de etaje”, a spus edilul.
Reamintim că pentru ansamblul mixt al LBBW de la Flacăra s-au emis în 2009 primele autorizaţii de construire pentru realizarea nivelurilor subterane şi a trei imobile. Preşedintele ImoFinance, beneficiara proiectului unui turn din zona străzii Constanţa, nu a dorit să comenteze intenţiile primăriei şi ale echipei PUG de a modifica reglementările zonei. “Vom vedea la momentul potrivit cum vom proceda. Nu vreau să comentez vorbe”, a spus Pop.
Sursa: ziuadecj.ro