Meniu Meniu Categorii proprietati Proprietati Cautare Rapida Cautare
Cautare simpla
Categorie:
Pret de la: la
Localitate: Cartier:
   
Cautati dupa mai multe criterii pentru a gasi exact proprietatea pe care o doriti.
Cautare dupa ID
  

Prima casa 4: primul credit de 55.000 de euro pentru un apartament de doua camere

Publicat in data: 20-06-2011

 

Creditarea prin programul “Prima casă” a fost reluată oficial cu o întârziere de aproape două luni faţă de data anunţată iniţial, primul împrumut în noua ediţie a programului fiind acordat la sfârşitul săptămânii trecute.

 

Creditul de circa 55.000 de euro a fost acordat de BCR unei familii din Bucureşti, care a cumpărat un apartament de două camere.

 

BCR a început să primească dosare pentru credite ipotecare garantate de stat în urmă cu două săptămâni şi a trimis până acum câteva zeci de dosare către Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), instituţia care gestionează garanţiile acordate de stat prin acest program.

 

“Am primit mai multe aprobări de la Fond şi săptămâna aceasta urmează să semnăm şi restul contractelor. Avem circa 2.000 de dosare în analiză, o parte rămase din etapa precedentă a programului”, a declarat Cornel Cojocaru, directorul de comunicare al BCR.

 

Patru bănci - BCR, BRD, CEC şi Alpha Bank - primesc în acest moment dosare pentru credite prin “Prima casă” 4, prin care statul mai garantează doar jumătate din valoarea împrumutului, potrivit premierului Emil Boc, care a fost prezent vineri la semnarea contractului de credit vândut de BCR.

 

Cele patru bănci au un plafon de garanţii de peste 1,1 mld. euro, reprezentând două treimi din valoarea împrumuturilor acordate în etapele precedente.

 

Fondul de Garantare afirmă că 12 instituţii de credit s-au înscris în etapa a patra a programului “Prima casă”, majoritatea aşteptând încă aprobarea normelor de creditare de către BNR.

 

“Am semnat deja protocolul de colaborare cu patru bănci, iar celelalte opt urmează să transmită protocoalele semnate. Aceste bănci au la dispoziţie un plafon total de 1,4 miliarde de euro, ceea ce în­seam­nă garanţii din partea statului de 700 milioane de euro”, a spus Aurel Şaramet, preşedintele FNGCIMM, citat de Mediafax.

 

Băncile care vor să vândă în continuare finanţări prin pro­gram trebuie să-şi modifice normele de creditare, principala problemă fiind nivelul de numai 5% al avansului, în condiţiile în care statul mai garantează doar jumătate din împrumut.

 

Şaramet apreciază că garanţiile de 1,4 mld. euro ar putea fi epuizate în aproximativ un an, având în vedere ritmul de depunere a dosarelor.

 

Guvernul nu a mai alocat garanţii suplimentare pentru “Prima casă” 4, astfel că băncile interesate trebuie să-şi reducă la jumătate garanţia pentru împrumuturile vândute în anii trecuţi.

 

În primele trei etape din “Prima casă” au fost acordate peste 40.000 de credite, valoarea garanţiilor alocate de stat fiind de 1,6 mld. euro.

 

Cele mai multe credite au fost acordate pentru achiziţia de locuinţe vechi, fiind încheiate doar câteva contracte pentru finanţarea lucrărilor de construcţie a unei locuinţe.

 

“Poate că şi recesiunea a fost un element care i-a ţi­nut pe loc (pe cei care voiau un credit pentru construirea unei case - n. red.). Sper la o deblocare mai bună acum”, a declarat premierul Emil Boc.

 

Valoarea maximă a unui credit pentru constuirea unei locuinţe de la zero este de 75.000 de euro, faţă de 60.000 de euro în cazul unei achiziţii.

 

Şaramet a precizat că cele mai multe cereri primite până acum sunt pentru cumpărarea de case şi apartamente vechi, dar că băncile au în analiză şi cereri de credite pentru construcţia de locuinţe noi.

 

Sursa: Ziarul Financiar