Pleaca Tehnofrig, vine Dedeman
Publicat in data: 02-07-2010
Comisia de Urbanism Cluj-Napoca a acordat avizul pentru planul urbanistic zonal ce reglementează schimbarea destinaţiei acestei platforme industriale.
Spaţiile de producţie ale Tehnofrig din zona gării se transformă în teren disponibil pentru retail, hoteluri, servicii, locuinţe şi amenajări publice. Una dintre companiile care se vor instala pe fosta platformă industrială este Dedeman, retailer de materiale de construcţii şi amenajări interioare.
Tehnofrig Imobiliare, ce deţine un teren de 11,2 ha în acest perimetru, a solicitat schimbarea destinaţiei din spaţiu industrial în zonă de servicii şi comerţ. Partea de producţie de aici va fi mutată pe Bulevardul Muncii sau în afara oraşului. în urmă cu o lună, biroul de proiectare Arhimar a obţinut din partea Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU) avizul de oportunitate pentru studierea terenului, iar, în şedinţa de ieri, membrii acesteia au avizat şi Planul Urbanistic Zonal care vizează fosta platforma industrială a Tehnofrig. Ei au cerut tratarea cu atenţie a parcelei, în relaţie cu întreaga zonă şi cu oraşul, cu atât mai mult cu cât şi ceilalţi mari proprietari de spaţii industriale de acolo vor urma tendinţa de renunţare la producţie în favoarea altor funcţiuni.
“Trebuie să «chemaţi» oraşul pe teren, la etapa de PUD (Plan Urbanistic de Detaliu - n. red.) să se vadă cum poate câştiga şi acesta, din punctul de vedere al spaţiilor publice. Armătura, Libertatea vor parcurge acelaşi traseu. Va trebui să stabiliţi împreună cu administraţia un cadou pentru oraş, ceva care să aducă beneficii şi pentru proprietar, dar şi pentru localitate”, a menţionat arhitectul Eugen Pănescu, membru al CTATU.
“E «da» pentru transformare, şi nu doar acest teren se va modifica în viitor”, a spus primarul Apostu, care a recomandat ca proiectanţii să aibă în vedere colaborarea cu echipa care lucrează la Planul Urbanistic General înainte de prezentarea PUD. Arhitectul Adrian Iancu a solicitat ca fiecare funcţiune diferită să aibă detaliaţi coeficienţii propuşi. Beneficiarul vrea ca suprafaţa să îşi schimbe destinaţia din zonă propice activităţilor productive într-una pentru investiţii de retail, hoteluri, servicii şi locuinţe, cu spaţii publice amenajate. Terenul este situat pe str. Fabricii de Chibrituri nr. 5-11, iar beneficiarii sunt interesaţi să dezvolte inclusiv un parc comercial.
“Se pare că există şi bani pentru realizarea unor investiţii aici. Dedeman este una dintre companii”, a spus Apostu. Aceasta activează pe piaţă din 1992 şi operează o reţea de 19 magazine. Compania a anunţat că e în plin proces de extindere la nivel naţional. Magazinele au suprafeţe între 6.000 şi 18.000 mp şi o gamă de 45.000 de produse. Clujul se află, alături de alte oraşe mari, pe harta de expansiune a reţelei. Reprezentanţii Dedeman au confirmat interesul pentru Cluj, dar nu au dat detalii despre locaţia aleasă ori data demarării lucrărilor.
“Deocamdată nu dorim să declarăm nimic, nu am primit încă un PUZ aprobat”, a transmis Mărioara Dospinescu, responsabilă de comunicare la Dedeman. Pe segmentul unităţilor de bricolaj, pe piaţa locală mai operează Praktiker (Calea Floreşti), Ambient (Someşeni) şi BauMax (Calea Turzii).
De la industrie la imobiliare
Producătorul de utilaje pentru industria alimentară Tehnofrig (foto), controlat de oamenii de afaceri Dorel Goia şi Horia Ciorcilă, s-a divizat în 2008 în şase societăţi. Proprietarii de terenuri din fosta zonă industrială de nord au anunţat schimbări de destinaţie a terenurilor şi relocarea sau renunţarea la producţie în favoarea proiectelor imobiliare în 2007-2008. Proprietarii fabricilor Fimaro, Libertatea, Carbochim, Unirea au intenţionat să valorifice terenurile pe piaţa imobiliară prin vânzare sau lansarea unor proiecte.
Sursa Ziuadecj.ro