Meniu Meniu Categorii proprietati Proprietati Cautare Rapida Cautare
Cautare simpla
Categorie:
Pret de la: la
Localitate: Cartier:
   
Cautati dupa mai multe criterii pentru a gasi exact proprietatea pe care o doriti.
Cautare dupa ID
  

Piata imobiliara supravietuieste cu perfuzii de criza

Publicat in data: 21-12-2010

 

Dezvoltatorii au lucrat in 2010 la cladiri de birouri, blocuri de locuinte, hoteluri demarcate in anii anteriori sau la extinderea unor facilitate de productie.

2010 nu a fost nici anul turnurilor, nici al megacomplexurilor multifuncţionale, nici al hotelurilor de lux sau al ansamblurilor de locuinţe cu sute de apartamente. Marile proiecte anunţate au rămas pe planşete. Cu toate acestea, la Cluj s-a mai construit câte ceva.

Elite Grup a continuat lucrările la ansamblul de 1.200 de apartamente din cartierul Bună Ziua, împărţit cu Mao Imobiliare, şi plănuieşte pentru 2011 începerea construcţiei celui de-al patrulea bloc. În Gheorgheni, spaniolii de la Herce au finalizat un bloc de 155 de apartamente, primul dintr-un ansamblu care are pe hârtie 1.000 de locuinţe. Transilvania Construcţii, una dintre puţinele care s-au apucat de proiecte cu peste 100 de apartamente, a demarat în trimestrul 3 lucrările la un imobil de 120 de apartamente pe Calea Dorobanţilor, investiţie de 6,5 milioane de euro. Imobilul va fi terminat în august 2011, iar lucrările sunt finanţate printr-un credit bancar. În Zorilor, Prima Rom a mai avut de lucru la ansamblul început în anii anteriori. 

“Foarte puţine proiecte rezidenţiale mari s-au aflat în lucru. Blocuri de 8-12 apartamente s-au mai făcut, dar imobile cu zeci de locuinţe nu prea, fiindcă ansamblurile în proiect ridică reticenţe la cumpărare. Construiesc dezvoltatorii care dispun de capital care să le permită să ducă măcar «la roşu» construcţia pentru a vinde la un preţ care să li se pară rentabil. Clienţii care cumpără la stadiu de proiect sunt dispuşi să dea maxim 700 euro/mp”, a explicat Cătălin Rus, consilier în agenţia Maxintermedia.

Pe segmentul hotelier, cel mai mare proiect în lucru este cel al italienilor de la Grand, în construcţie în Bună Ziua. Cu cele167 de camere, hotelul ce va fi dat în folosinţă în primăvară va fi cea mai mare unitate de cazare din Cluj. Câteva clădiri de birouri au fost date în folosinţă în acest an, iar altele, amenajate sau transformate. Printre acestea, imobilul Silver Business Center, cu 4.200 mp închiriabili pe Calea Dorobanţilor. Au demarat lucrări pentru noi spaţii de birouri în cadrul complexului Sigma din Zorilor, după un proiect diferit faţă de planurile din 2008. Cu toate că turnul de 27 de etaje proiectat nu se mai realizează deocamdată, utilajele au lucrat la Sigma: proprietarii au demarat lucrările pentru supraetajarea clădirii, căreia i se adaugă un etaj de 2.000 mp. Spaţiul este destinat extinderii centrului de servicii al americanilor de la Sykes. Coratim a investit 1,5 milioane de euro în renovarea unei clădiri de birouri din apropierea gării, un fost imobil Clujana. Clădirea are o suprafaţă închiriabilă de 17.000 mp, din care 4.000 mp alocaţi spaţiilor de comerţ şi o sală de evenimente de 1.000 de locuri.

Segmentul de birouri se anunţă cu proiecte în 2011. Iulius Group vrea să se extindă pe malul lacului din Gheorgheni, iar Emerson pregăteşte o nouă clădire. Aceasta va avea patru etaje şi va găzdui 600-800 de angajaţi. EnergoBit a demarat lucrările pentru noua hală de producţie de echipamente electrice din parcul industrial Tetarom I. Investiţia a fost estimată la 3 milioane de euro şi va fi finalizată în 2011. Agressione Expres, societate activă în domeniul distribuţiei de hârtie, a concesionat o suprafaţă de 10.000 mp de teren în Tetarom I, unde a demarat proiectul pentru spaţii de birouri pentru sediul central şi o hală. Domeniul retail a impulsionat piaţa construcţiilor cu câteva proiecte mari: centrul logistic Kaufland din Mihai Viteazul şi două unităţi noi de bricolaj pentru care au început lucrări în 2010: Dedeman, în zona gării, şi bauMax, în direcţia aeroportului. 

Multe proiecte sub 1 milion de euro

“O treime din proiectele judeţului au fost pe segmentul de clădiri rezidenţiale private, dintre care la majoritatea lucrările erau în stadiu de execuţie, în special la investiţii mici, de sub 1 milion de lei. La mică distanţă vin cele cu funcţiune pe segmentul hotel şi relaxare”, a menţionat Victor Ignat, director de cercetare la compania de consultanţă IBC Focus. 

 

Sursa: ziuadecj.ro