Meniu Meniu Categorii proprietati Proprietati Cautare Rapida Cautare
Cautare simpla
Categorie:
Pret de la: la
Localitate: Cartier:
   
Cautati dupa mai multe criterii pentru a gasi exact proprietatea pe care o doriti.
Cautare dupa ID
  

Piata imobiliara chineza, motiv de ingrijorare pentru intreaga lume

Publicat in data: 06-06-2011

 

Chinezii au început să ia în considerare posibilitatea de­ţinerii propriei locuinţe abia după ce guvernul a decis în 1998 să privatizeze o mare parte dintre locuinţele urbane pe care le deţinea statul, scrie Financial Times.

 

În timp ce datele oficiale arată că 89% dintre locuinţele de la oraş sunt proprietate privată - procent contestat de mulţi - analiştii susţin că piaţa imobiliară chineză reprezintă în pre­zent cel mai important sector pentru sănătatea economiei lumii.

 

“Proiectele imobiliare şi construcţiile de locuinţe acaparează întregul model de dezvoltare din China continentală. Aceşti factori au cea mai mare influenţă asupra cererii de materii prime”, a afirmat Jonathan Anderson, economist la banca elveţiană UBS.

 

O vizită în oricare oraş chinez, unde se pot vedea păduri de macarale şi şantiere fără sfârşit, ar trebui să fie suficientă pentru a convinge observatorii de importanţa pe care sectorul imobiliar o are pentru cea de-a doua mare economie a lumii.

 

Dacă piaţa imo­biliară chineză este o bulă care se poate sparge, punând în acest caz în genunchi eco­nomia lo­cală şi zguduind eco­no­mia lumii, este o între­bare la care mulţi au răspunsuri, de la traderii de metale din Brazilia la managerii fondurilor de hedging din Londra.

 

În timp ce nu există con­sens în rândul eco­no­miştilor şi analiştilor legat de fap­tul că avan­sul rapid al preţurilor şi explozia din construcţii re­pre­zintă o bulă, unii oficiali chinezi sunt îngrijoraţi că ac­tualele niveluri de creştere sunt nesustenabile pe termen lung.

 

După unele estimări, China consumă până la 50% din materiile prime de bază de pe pieţele lumii, în principal din cauza dezvoltării sectorului imobiliar.

 

De exemplu, construcţiile au o pondere de 40% în consumul chinez de oţel. Dacă sunt incluse aparatele electrocasnice, infrastructura le­gată de proprietate şi alte sectoare dependente de pro­prietate, aproape două treimi din consumul total de oţel din China poate fi pus pe seama cheltuielilor cu proprietatea.

 

Începând cu anul trecut, guvernul încearcă să limiteze creşterea preţurilor imobiliare şi investiţiile în proiectele de pro­prietăţi rezidenţiale middle şi high-end care au proliferat.

 

În acelaşi timp, Beijingul a lansat o campanie fără precedent pentru construirea a zeci de mii de apartamente sub­ven­ţio­nate de stat pentru a asigura locuinţe celor care nu-şi mai pot permite să cumpere sau să închirieze o casă în oraşe.

 

Acest plan are ca scop pe de o parte continuarea boom-ului din investiţii şi construcţii, dar reprezintă, pe de altă parte, o încercare de a atenua disparităţile din societatea chineză care au apărut în parte din cauza dezvoltării rapide a econo­miei.

 

Sursa: Ziarul Financiar