Meniu Meniu Categorii proprietati Proprietati Cautare Rapida Cautare
Cautare simpla
Categorie:
Pret de la: la
Localitate: Cartier:
   
Cautati dupa mai multe criterii pentru a gasi exact proprietatea pe care o doriti.
Cautare dupa ID
  

Patru firme de asigurare prezinta polite facultative pentru locuinta ca fiind obligatorii

Publicat in data: 08-03-2011

 

Poliţele au acelaşi preţ şi aceeaşi sumă asigurată ca şi asigurările obligatorii pentru locuinţe, fiind însoţite de bonusuri pentru bunurile din casă.

 

“Nu e nimic ilegal. Se bazează pe faptul că omul nu citeşte niciodată contractul”, avertizează şeful PAID, care reuneşte 13 firme de asigurare

 

Românii sunt invitaţi de unele firme de asigurare să cumpere poliţe facultative pentru locuinţă care le sunt prezentate ca fiind obligatorii.

 

Unii dintre agenţii de vânzare îşi abordează potenţialii clienţi chiar în sediile direcţiilor de taxe şi impozite locale, mizând pe faptul că mare parte a populaţiei a perceput asigurarea obligatorie a locuinţei drept un nou bir.

 

Preţul poliţelor este 20 de euro, iar suma maximă asigurată este 20.000 euro, adică tot atât cât la celebrele asigurări obligatorii pentru locuinţe (PAD).

 

Similarităţile cu poliţa obligatorie merg până la denumire, în unele cazuri. “În martie, Astra oferă poliţa «PAD plus Mărţişor», la un preţ de 20 de euro pe an, în limita unei sume asigurate de 20.000 de euro. Aveţi toate riscurile incluse.

 

Gratuit oferim o asigurare în limita a 2.000 de euro pentru bunurile din locuinţă”, ne spune o reprezentantă a agenţiei Astra din Vaslui.

 

Astfel, pentru acelaşi preţ de 20 de euro românii îşi pot asigura, pe lângă cele trei riscuri de bază prevăzute în PAD - cutremur, alunecări de teren şi inundaţii - şi o mulţime de alte riscuri precum incendiu, trăsnet, explozii, primind gratuit şi o asigurare a bunurilor din casă.

 

Specialiştii avertizează însă că unele poliţe sunt de “prim risc”, adică în cazul producerii unui risc acoperit de poliţă, asigurătorul plăteşte o anumită sumă, care poate fi mai mică decât limita maximă de 20.000 euro ce se achită doar în caz de daună totală, după care poliţa expiră.

 

La altele, se pot achita despăgubiri din aceeaşi poliţă până la “consumarea” limitei celor 20.000 euro.

 

“Plătim reparaţia maşinii”

 

Şi Generali Asigurări are o ofertă asemănătoare cu Astra, dar cu preţ de 19-20 de euro. “Veniţi cu buletinul, ne spuneţi anul construcţiei şi câţi mp are locuinţa.

 

Sunt acoperite toate riscurile, plus un bonus de 5% din valoarea locuinţei pentru bunuri”, ne spune un agent al Generali Asigurări din Râmnicu Vâlcea.

 

“Asigurarea facultativă Eurocasa FlexiPlus se încheie întotdeauna la valoarea locuinţei - cea de reconstrucţie - şi nu la prim risc - cum este cazul asigurării PAD.

 

Suma asigurată medie pentru clădirile aflate în portofoliul companiei se situează undeva la peste 45.000 de euro”, a declarat pentru gândul Adrian Marin, director general-adjunct Generali Asigurări.

 

Reprezentanţii Astra nu au dorit să comenteze până la închiderea ediţiei modul în care reuşesc acoperirea tututor riscurilor menţionate, practicând un preţ de doar 20 euro.

 

Directorul general al PAID, Marius Bulugea, este de părere că nu este nimic ilegal în ceea ce fac companiile de asigurări, adăugând însă că populaţia poate face uşor confuzie între aceste poliţe facultative şi cea obligatorie PAD.

 

“Unii agenţi de asigurare prezintă poliţe facultative ca fiind obligatorii, iar asta este o problemă. Sunt produse similare cu asigurările obligatorii ca preţ şi limita a sumei de răspundere. Omul nu se uită pe contract, pe care scrie, de fapt, că este vorba de o poliţă facultativă”, spune Bulugea.

 

El spune că agenţii de vânzare se bazează pe faptul că cei care cumpără poliţe nu citesc în general contractul. Şi Ardaf şi Euroins au în prezent în ofertă poliţe de asigurare similare cu poliţele obligatorii ale locuinţelor.

 

Ministerul Administraţiei şi Internelor a anunţat la finele anului trecut că primarii vor aplica amenzi pentru cei fără poliţe obligatorii pentru case abia după jumătatea lunii iulie a acestui an.

 

Termenul anunţat iniţial de autorităţi a expirat pe 15 ianuarie 2011.

 

Brokeri: legea nu e clară

 

Pe de altă parte, cum poate acoperi o societate de asigurări toate riscurile incluse în asigurarea facultativă a locuinţei, plus un bonus în limita a 2.000 de euro pentru bunuri, la un preţ al poliţei de numai 20 de euro?

Brokerii spun că este vorba de un volum mare de vânzări, iar în general despăgubirile plătite pe asigurările de locuinţe sunt rare, fiind un segment care nu aduce pierderi pentru asigurători.

 

“Nu e nimic ilegal. Legea nu e clară. Dacă se spunea că poliţele obligatorii pentru locuinţe PAD trebuie achiziţionate doar de la firmele din PAID (companie care emite poliţele obligatorii pentru locuinţe- n.red.) era clar.

 

Însă legiuitorul a decis, anul trecut, că dacă ai o asigurare facultativă care include cele trei riscuri cuprinse în PAD nu mai eşti nevoit să cumperi şi o asigurare obligatorie, pe care o poţi cumpăra de la orice companie, nu doar de la membrii PAID”, a explicat pentru gândul Viorel Vasile, director general Safety Broker.

 

El spune că probabil “s-au tras sfori” de către cei care nu fac parte din PAID pentru a se introduce această prevedere în lege.

 

PAID este alcătuit din 13 firme de asigurări: Astra, Uniqa, Platinum România, Groupama Asigurări, ABC Asigurări, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins (fostă Asitrans), Generali şi Grawe România.

 

Sursa: Gandul