Meniu Meniu Categorii proprietati Proprietati Cautare Rapida Cautare
Cautare simpla
Categorie:
Pret de la: la
Localitate: Cartier:
   
Cautati dupa mai multe criterii pentru a gasi exact proprietatea pe care o doriti.
Cautare dupa ID
  

Ordinul Arhitectilor: Programul de reabilitare termica este un esec

Publicat in data: 17-11-2010

 

Programul de reabilitare termica a locuintelor, prin care statul subventioneaza pana la 80% din anveloparea cladirilor, este un esec, considera Serban Tiganas, presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR).

“Programul este un esec pentru ca abordeaza lucrurile dintr-o singura dimensiune, in vreme ce problematica arhitecturii are directii multiple.

In zona cladirilor de patrimoniu, esecul s-a transformat in crima. Cladirile care reprezinta un varf al unei perioade arhitecturale nu pot fi trase in polistiren”, afirma Serban Tiganas (foto).

Presedintele OAR evita sa dea vina exclusiv pe autoritati si apreciaza ca toate partile implicate sunt responsabile pentru esecul programului.

“Pentru orice esec in arhitectura, vina este perfect impartita intre cei care comanda, gandesc, autorizeaza si construiesc proiectul”, subliniaza Tiganas, care adauga ca Romania sufera si din cauza lipsei culturii arhitecturale.

Autoritatile par a fi receptive la problemele arhitecturale urbane datorate reabilitarii termice.

“Imaginea urbana nu este un moft, ci afecteaza in mod direct atractivitatea economica a localitatilor. Conteaza foarte mult si modul in care sunt reabilitate cladirile, coerenta sau incoerenta interventiilor”, spune Anca Ginavar, director general al Directiei de Dezvoltare Teritoriala din Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT).

Ea mentioneaza ca pentru a se evita problemele legate de modul in care este afectat peisajul urban de catre reabilitarea cladirilor, programul ar trebui suplimentat cu niste reguli de “bun simt”, cum ar fi o reabilitare unitara.

“Pentru rezolvarea problemelor legate de aplicarea programului, facem un apel catre toti cei implicati, de la constructori, la firmele de proiectare care, de multe ori, actioneaza superficial. In prezent, sensul urbanismului a fost pervertit de practica derogatorie”, afirma Ginavar.

Reabilitarea termica a locuintelor se desfasoara in toata tara, iar administratiile publice suporta 30% din cheltuieli, 20% - asociatiile de proprietari, iar MDRL - restul de 50%.

Guvernul a decis, la inceputul lunii iulie, ca proprietarii locuintelor incluse in programul de reabilitare termica vor avea posibilitatea sa finanteze lucrarea prin credit bancar contractat cu garantia statului si dobanda subventionata, dupa modelul programului “Prima Casa”.

Sursa: Wall-Street