Meniu Meniu Categorii proprietati Proprietati Cautare Rapida Cautare
Cautare simpla
Categorie:
Pret de la: la
Localitate: Cartier:
   
Cautati dupa mai multe criterii pentru a gasi exact proprietatea pe care o doriti.
Cautare dupa ID
  

Oamenii de afaceri se strang in spatii mici si ieftine

Publicat in data: 14-04-2010

 

În lupta cu criza, firmele clujene bat în retragere şi părăsesc zona centrală, preferînd spaţiile comerciale din cartiere, de regulă mai ieftine şi mai mici. Cele care totuşi ţin cu dinţii de amplasare, optează pentru spaţiile comerciale mici sau medii în defavoarea celor cu suprafeţe mari, care riscă să rămînă neocupate mult şi bine, sînt de părere agenţii imobiliari. Potrivit acestora, numărul mare de metri pătraţi şi încăpăţînarea proprietarilor de a nu scădea preţurile sînt principalele motive pentru care în zona centrală vezi la tot pasul spaţii de închiriat goale, în căutare de chiriaşi. 


Pentru a putea supravieţui recesiunii economice, proprietarii de afaceri sînt dispuşi la tot felul de economii care să le reducă cheltuielile. Inclusiv să renunţe la spaţiile generoase ocupate pînă nu demult şi să se înghesuie în unele mai mici, sînt de părere consultanţii imobiliari.Unii agenţi economici, care nu au mai făcut faţă cheltuielilor, au părăsit deja locaţiile din centrul oraşului.„Există foarte multe spaţii goale în Cluj. Mulţi proprietari de afaceri şi-au restrîns activitatea şi vor să cheltuiască mai puţin pe chirie. Această tendinţă este vizibilă mai ales pe Eroilor şi pe 21 Decembrie. Nu se caută spaţiile mari”, a declaratCarmen Pol, broker imobiliar pe segmentul spaţii comerciale şi birouri la Edil Imobiliare. 

Mai micuţ e mai drăguţ

Potrivit acesteia, cele mai căutate spaţii comerciale sînt cele mici, între 30-50 metri pătraţi. „Cele mai multe spaţii comerciale libere sînt în zona centrală. Avem solicitări de locaţii pentru magazine de haine, produse alimentare, baruri, însă cele mai multe sînt pentru săli de jocuri de noroc”, a adăugat brokerul imobiliar de la Edil Imobiliare. Cele mai vînate sînt cartierele Mărăşti şi Mănăştur. Dacă în zona centrală chiria pentru un metru pătrat ajunge la 35 de euro, în cartiere, un metru pătrat începe de la 15 euro şi nu depăşeşte 25 de euro. 

Milioaaane de locaţii goale

Doru Lupeanu, consultant imobiliar la Fix Up Marketing, spune că aceia care migrează dinspre zona centrală înspre cartiere preferă zona Pieţei Mărăşti şi cartierul Mănăştur. „Se mai caută şi anumite zone centrale, deşi există  foarte multe spaţii comerciale goale la ora actuală. Proprietarii nu lasă din chirii”, explică Lupeanu. Potrivit acestuia, în urmă cu trei-patru luni se căutau spaţiile pentru cafenele, baruri şi fast-fooduri. „Piaţa este instabilă. Este greu de anticipat ce afaceri sînt sustenibile în momentul de faţă. Acum se deschid magazine cu produse la preţuri mici, pe care oamenii să nu le perceapă ca fiind costisitoare”, a explicat consultantul imobiliar.
 Spaţiile cu suprafeţe între 50 şi 150 de metri pătraţi sînt preferatele clienţilor, spune Lupeanu. „Spaţiile mari se dau doar dacă se negociază preţul. În zona centrală, chiria unui spaţiucomercial are preţ de 20-40 de euro/metru pătrat, în timp ce în Mărăşti şi Mănăştur preţurile sînt cuprinse între 15-30 de euro/metru pătrat. 

Preţurile... o nebunie

Speculanţi, proprietarii de spaţii comerciale mici profită pe alocuri şi cresc preţul chiriilor peste media pieţei. Potrivit anunţurilor de pe site-ul imobiliare.ro, un spaţiu comercial mare din zona centrală a Clujului poate fi închiriat şi cu 10 euro metrul pătrat, în timp ce un spaţiu de 16 metri pătraţi ajunge la 850 de euro chiar pe lună, adică aproximativ 54 de euro/metru pătrat. Printre cele mai scumpe spaţii comerciale din zona centrală se numără un spaţiu comercial, de 205 mp, cu vitrină de 18 m, situată la parterul unei clădiri de birouri, în zona ultracentrală. Preţul pe metru pătrat este 60 de euro/lună, adică o chirie de 12.300 de euro.


Preluat de pe: http://www.ftr.ro