Meniu Meniu Categorii proprietati Proprietati Cautare Rapida Cautare
Cautare simpla
Categorie:
Pret de la: la
Localitate: Cartier:
   
Cautati dupa mai multe criterii pentru a gasi exact proprietatea pe care o doriti.
Cautare dupa ID
  

OTP: S-a acumulat deja un stoc de clienti gata de tranzactii ipotecare

Publicat in data: 29-04-2010

 

Maghiarii de la OTP Bank spera sa vanda cinci, cel mult zece credite ipotecare pe luna prin fiecare unitate, dupa ce au venit cu o dobanda promotionala de 4,99% pe an, fixa in primul an. Dobanda este similara cu cele oferite in vara lui 2008, cand creditarea era in perioada de "boom", insa asteptarile de vanzari sunt mult mai modeste.

"In 2008 vindeam un credit pe zi in fiecare sucursala", spune Gabriel Cretu, director de retea si vanzari la OTP Bank, o banca de talie medie, controlata de cel mai mare grup financiar maghiar. 

In continuare, maghiarii vand doar credite de retail cu garantii ipotecare, finantarile de consum negarantate fiind scoase din oferta generala inca de la inceputul lui 2008, din cauza problemelor aparute la calitatea portofoliului.

Cretu spune ca s-a acumulat deja "un stoc" de clienti care isi permit sa faca achizitii si care au asteptat pana acum aparitia pe piata a unor chilipiruri, iar preturile au ajuns in prezent la un nivel "tranzactionabil".

"In momentul de fata sunt credite ieftine si preturi mici", spune Cretu, care se asteapta la o revenire a cererii de credite. Aceasta inseamna pe de alta parte ca valoarea medie a creditelor acordate este mai mica fata de 2008, mergand de la 25.000 de euro in unele judete pana la aproape 50.000 de euro in Capitala.

Adrian Chichita, director adjunct de retail in cadrul bancii, spune ca vanzarile de credite au marcat deja o crestere "de mai multe sute la suta" in februarie si martie comparativ cu lunile precedente, fara sa ofere insa date clare. Dupa expirarea perioadei promotionale de un an in care dobanda la ipotecare este fixata la 4,99% pe an, rata va deveni variabila, fiind calculata dupa formula Euribor pentru trei luni (indicatorul pietei interbancare din zona euro), plus o marja de 4,33 puncte procentuale. Avand in vedere ca nivelul Euribor la trei luni este in prezent de 0,66% pe an, dobanda ar fi similara si in prezent.

Cretu admite ca nivelul Euribor se afla in prezent la minime istorice, iar perspectivele sunt doar de crestere, astfel ca in viitor clientii vor avea probabil de suporat rate mai mari. Spre exemplu, in 2008, cand Euribor se afla la circa 4%, marja standard la credite era de 2-2,5 puncte procentuale, insa bancherii motiveaza ca atunci prima de risc pe care o plateau pentru a lua bani din strainatate era mai mica.

"Sunt ferm convins ca la momentul respectiv, daca Euribor va creste simtitor, bancile vor reduce marjele pentru a-si pastra clientii", anticipeaza Cretu. Aceasta ar trebui insa sa fie un act de bunavointa din partea bancii, in conditiile in care marjele prevazute in contract sunt fixe, potrivit reglementarilor in vigoare. Pe de alta parte, eliminarea comisionului de rambursare anticipata (pentru care se pregatesc in prezent reglementari) va stimula competitia dintre banci.

Crestere organica sau prin achizitii, target de 200 de unitati

Oficialii OTP Bank au refuzat ieri sa comenteze informatiile potrivit carora grupul maghiar este in discutii cu omul de afaceri sibian Ilie Carabulea pentru preluarea unui pachet de control la Carpatica. Totusi, Chichita spune ca planurile pentru filiala locala sunt de dezvoltare, indiferent daca aceasta se va face organic sau prin achizitii.

Gabriel Cretu spune ca realizarea unei achizitii este si o problema de oportunitate. "Ca dezvoltarea va fi organica sau se va face prin achizitie este o chestiune de oportunitate. Problema se pune si de nivelul pretului si de cum poti sa integrezi."

In alta ordine de idei, el considera ca pentru asigurarea unei prezente consistente pe termen lung, banca ar avea nevoie de 200 de unitati, fata de 106, cate opereaza OTP in prezent. Acest prag ar putea sa fie atins in trei-patru ani.

 

 


Preluat de pe: http://www.zf.ro