Numarul asigurarilor de locuinte din Romania s-a triplat, pe fondul evenimentelor din Japonia
Publicat in data: 21-03-2011
In prezent, doar 5,5% din proprietari au o astfel de asigurare Costul acesteia este de 10 euro sau 20 de euro, in functie de tipul casei.
Dezastrul din Japonia, care a avut loc pe 11 martie 2011, a determinat ca numarul de locuinte din Romania asigurate printr-o polita obligatorie sa creasca, dupa aceasta data, de aproape trei ori, de la 300-400 de polite emise pe zi, de la inceputul anului, la 1.000-1.200 de polite in prezent, a precizat Marius Bulugea, directorul general al Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID).
La inceputul lunii martie, 5,5% din numarul total de locuinte din Romania, care se ridica la 8,385 milioane, erau asigurate printr-o polita obligatorie.
Potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), 24% din locuinte sunt asigurate prin polite facultative, adica peste 2 milioane de locuinte, in special cele care au fost cumparate printr-un credit ipotecar.
,,Nu este un ritm neaparat satisfacator. Pentru mine satisfacator este ca peste 8 milioane de oameni sa aiba pana la 15 iulie o asigurare. Oamenii trebuie sa inteleaga ca poate cel mai important lucru din viata lor va fi casa in care locuiesc.
Sunt generatii intregi care traiesc in aceeasi casa, iar noile generatii vor locui in continuare in acea locuinta. Astfel, ei trebuie sa constientizeze necesitatea unei asigurari pentru case, mai ales ca natura este imprevizibila”, a explicat, pentru ,,Fin.ro”, seful PAID.
Grad de cuprindere de 10% la 15 iulie
Bulugea se asteapta ca pana la data de 15 iulie 9%-10% din locuintele din Romania sa fie asigurate printr-o polita obligatorie.
De la acest termen primarii ii vor putea amenda pe romanii care nu isi asigura locuintele cu sume cuprinse intre 100 de lei si 500 de lei.
,,Gradul de cuprindere nu este suficient, dar si in alte tari din regiune, precum Turcia, dupa 11 ani de aplicare a unui program similar, doar 25%-30% din locuinte sunt asigurate”, a afirmat Bulugea.
Romanii sunt nevoiti, incepand de la jumatatea anului trecut, sa incheie o asigurare obligatorie pentru locuinte.
Aceasta costa 10 euro sau 20 de euro, in functie de tipul casei, si acopera trei riscuri - de cutremur, inundatii si alunecari de teren - sumele asigurate fiind de 10.000 de euro, respectiv de 20.000 de euro.
Proprietarii care si-au asigurat casa printr-o polita facultativa nu vor fi amendati, insa asigurarea trebuie sa cuprinda cele trei riscuri enumerate mai sus.
Bulugea a afirmat ca nu este obligatoriu ca dupa aplicarea amenzii proprietarul sa fie nevoit sa isi incheie si o asigurarea obligatorie de locuinta.
,,In ceea ce priveste amenzile care se aplica in cazul in care casele nu au fost asigurate, primarii vor avea de ales intre un buget oricum saracit al primariei sau vor incerca sa il convinga pe om cat este de necesara asigurarea locuintei. Unii primari le pot spune oamenilor ca nu au intentia de a-i amenda, dar ca in cel mai scurt timp acestia trebuie sa-si incheie o asigurare. Amenda in cuantum minim este mai mare decat prima de asigurare, deci, logic, mai bine iti asiguri casa decat sa fii amendat”, a declarat seful PAID.
Despagubirile se platesc in maximum 30 de zile
Totusi, autoritatile locale ii pot amenda, incepand cu 15 ianuarie 2011, in orice moment pe proprietarii care nu si-au asigurat locuinta printr-o polita de asigurare obligatorie sau facultativa, intrucat comunicatul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), de prelungire a termenului de la 15 ianuarie la 15 iulie, nu a fost insotit de o modificare legislativa.
,,In zonele urbane, oamenii vor dori sa isi asigure locuintele la valoarea reala, printr-o polita facultativa. Asigurarea obligatorie de locuinte este una de tip social si vizeaza in primul rand mediul rural, pentru ca acela este cel mai lovit de inundatii. Totodata, legea spune ca toti cei care nu au asigurare de locuinte nu vor mai primi despagubiri.
Si atunci ce preferi, ori sa platesti o amenda la stat, ori sa dai 10 euro sau 20 de euro pe an si in momentul in care exista un eveniment sa-ti primesti banii”, a spus Bulugea.
PAID a platit, in cele opt luni de functionare, despagubiri de peste 22.000 de lei pentru daunele provocate de inundatii si alunecari de teren.
Solutionarea unui dosar dureaza in jur de 30 de zile, iar asiguratii pot alege sa-si repare locuintele prin plata unui avans de catre asigurator, in regie proprie sau prin angajarea unei firme.
Totodata, PAID a incheiat un program de reasigurare de 200 de milioane de euro, din care retinerea proprie pentru un eveniment este de 250.000 de euro.
Liderii programului de reasigurare pentru anul 2010-2011 sunt Sirius si KILN, iar printre cei aproximativ 40 de reasiguratori se numara Swiss Re, Partner Re si sindicatele Lloyd’s.
Marius Bulugea a adaugat ca PAID a terminat anul trecut aproape de zero, ,,profit nu am inregistrat, dar nici pierderea nu este foarte mare”.
Sursa: Financiarul