Meniu Meniu Categorii proprietati Proprietati Cautare Rapida Cautare
Cautare simpla
Categorie:
Pret de la: la
Localitate: Cartier:
   
Cautati dupa mai multe criterii pentru a gasi exact proprietatea pe care o doriti.
Cautare dupa ID
  

Noi reguli de construire la Cluj-Napoca

Publicat in data: 12-07-2010

 

Echipa care lucrează la actualizarea Planului Urbanistic General a realizat prima fază, cea a studiilor de fundamentare. Documentaţia aferentă acestora urmează să fie însuşită de consiliul local.

Proiectul de hotărâre legat de noul Plan Urbanistic General (PUG) se află pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local Cluj-Napoca din această săptămână. Urmează dezbaterile privind trasarea Unităţilor Teritoriale de Referinţă (UTR), estimate pentru această vară. Actualizarea planului trebuie finalizată până la sfârşitul anului, potrivit contractului semnat în 2009.

 

Prima etapă a lucrării, care va fi supusă joi aprobării consiliului local, vizează analiza, colectarea de date şi studii de fundamentare, realizate pe mai multe sectoare: protecţia mediului, reţele edilitare, circulaţie şi economie urbană. Studiile au inclus subiecte privind cadrul teritorial de realizare a dezvoltării economice, dezvoltarea potenţialului turistic, zonele protejate de patrimoniu construit, evoluţia istorico-urbanistică a municipiului.

 

Documentaţia a fost elaborată de Universitatea Babeş-Bolyai, Universitatea de Ştiinţe Agricole, Universitatea Tehnică (UTCN), Universitatea Braşov şi societatea IHS România, ultimele pentru trafic şi economie urbană. Responsabili de proiect sunt UTCN, Planwerk şi Bogart.

 

Echipa PUG lucrează la propunerile de structurare a oraşului în UTR (suprafaţă delimitată, cu caracter omogen funcţional, pentru care se elaborează anumite reglementări urbanistice), la rafinarea conceptului general şi la detalierea anumitor zone-cheie. Trasarea UTR-urilor se va realiza în prima fază pentru cartierele şi zonele constituite.

 

“Urmează să dezbatem propunerile, probabil din august, cu administraţia, cu specialiştii. Vor urma cele publice. E puţin prematur să discutăm despre termenele de finalizare, vrem să iniţiem discuţiile cu propuneri şi să vedem rezultatele”, a menţionat arhitectul Eugen Pănescu, director al Planwerk. “încercăm să ne ţinem de program, am discutat şi cu arhitecţii. Nu avem acte adiţionale deocamdată, e un contract care trebuie respectat”, a spus prorectorul UTCN, Mircea Petrina.

 

Asumarea de către beneficiar a documentaţiei vine după ce proiectanţii au prezentat date în dezbateri publice sectoriale. Una dintre cele mai complexe zone vizate este culoarul Someşului, unde arhitecţii şi urbaniştii propun alocarea de spaţii pentru pietoni şi biciclete, “rezervarea” de terenuri pentru promenadă şi un regim de înălţime de cel mult şase etaje.

 

 Studiile realizate în urma unui workshop de către specialişti din Germania, alături de echipa care lucrează la PUG, au avut în vedere şi zone adiacente (strada Horea, calea ferată). Propunerile vizează structurarea unui sistem de trafic “în scară”, cu magistrale pe direcţia est-vest şi legături pe direcţia nord-sud, implementarea unei alternative de trafic pe malurile Someşului pentru pietoni şi biciclişti şi a unui sistem de transport public eficient, cu autobuz, tramvai şi tren regional.

 

 Măsurile prioritare au ca scop crearea unui cartier subcentral cu funcţiuni mixte şi calitate crescută a vieţii, conectarea străzilor, realizarea unui pod nou, amenajarea Parcului Feroviarilor şi orientarea lui spre Someş. Propunerile pentru noul PUG au în vedere retrageri şi alinieri la stradă pentru zone de promenadă.

 

Intenţia declarată a responsabililor de proiect este de a fluidiza traficul în aşa fel încât să scadă timpii de parcurs, studiul realizat pentru PUG vizând inclusiv optimizarea transportului public. Vor fi luate în calcul şoselele de centură, dezvoltarea şi extinderea sistemului de “undă verde”.

 

 Pe segmentul mediu - spaţii verzi, din prezentări rezultă necesitatea delimitării de arii protejate, amenajarea unor culoare verzi cu caracter ecologic la sud şi nord (de-a lungul Someşului), suplinirea lipsei de spaţiu verde în anumite cartiere (Mărăşti, Zorilor, între Lacuri). S-a propus eliminarea elementelor parazitare din jurul blocurilor, identificarea de soluţii pentru zonele cu alunecări de teren active (zona magazinului Real, Colonia Făget).

 

PUG expirat

 

în 15 decembrie, CL a decis prelungirea valabilităţii PUG şi a regulamentului local de urbanism până la aprobarea documentaţiei privind actualizarea planului. Cel prezent a fost aprobat în 1999, dar conform legislaţiei trebuie actualizat periodic, la cel mult 10 ani.

 

 

Sursa: ZiuadeCj.ro