Meniu Meniu Categorii proprietati Proprietati Cautare Rapida Cautare
Cautare simpla
Categorie:
Pret de la: la
Localitate: Cartier:
   
Cautati dupa mai multe criterii pentru a gasi exact proprietatea pe care o doriti.
Cautare dupa ID
  

Miza asigurarii locuintelor la Cluj: 6 milioane de euro

Publicat in data: 16-07-2010

 Deţinătorii de case şi apartamente au la dispoziţie şase luni pentru a încheia o poliţă de asigurare.

 în caz contrar, vor fi amendaţi cu până la 500 de lei. Toate cele 290.000 de locuinţe din judeţul Cluj vor trebui asigurate până la sfârşitul acestui an. Valoarea primelor de asigurare nu va depinde de riscurile zonelor, ci numai de materialul de construcţie al caselor şi nu va depăşi 20 de euro pe an. 

 

Legea asigurării obligatorii a locuinţelor a intrat în vigoare din 15 iulie, iar  cine nu va încheia o astfel de poliţă în termenul stabilit de lege riscă o amendă cuprinsă între 100 şi 500 de lei. Contractele pe care vor trebui să le încheie proprietarii au o valoare mică, susţin majoritatea specialiştilor de pe piaţa asigurărilor. Primele anuale vor fi de 10 euro în cazul locuinţelor de tip B, construite din paiantă, chirpici sau vălătuci, respectiv de 20 de euro pentru cele de tip A, din cărămidă, beton sau lemn, şi vor acoperi riscurile de inundaţii, cutremur, aluncări de teren. în funcţie de prima plătită, valoarea asigurată este de 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro. Pentru mulţi cetăţeni sume de 10-20 de euro sunt mari, dar măsura este bine văzută.

 

“Mă bucur că măsura devine obligatorie. Pentru 10-20 de euro, preţul câtorva pachete de ţigări, să primeşti despăgubiri de până la 20.000 de euro este mare lucru. Nu vor fi probleme la plata acestor prime”, consideră Mircea Mureşan, primarul Huedinului, una dintre localităţile  din judeţ cele mai expuse la inundaţii. La cele produse acum două săptămâni au fost afectate 180 de gospodării, dintre care 20% au suferit avarii grave, potrivit autorităţilor locale. “Avem în Cluj zone cu risc de inundaţii şi de alunecări de teren. Din fericire, sunt foarte puţine gospodării din paiantă, iar valoarea pagubelor produse în general de inundaţii este mică. Clujul este ferit din punct de vedere seismic, fiind clasat în categoria 6 de risc, cu probabilitate foarte scăzută”, spune Georgeta Floca, arhitect-şef al Consiliului Judeţean Cluj.

 

“Aceste asigurări sunt necesare şi este bine că s-au introdus. Mai creşte gradul de cuprindere a populaţiei în zona asigurărilor, iar statul este degrevat de nişte cheltuieli în caz de dezastru. Totodată, ar trebui elaborată o iniţiativă prin care eliberarea autorizaţiei de construcţie şi a proiectului de construcţie să fie condiţionată de o asigurare. în felul acesta, se vor evita construcţiile în zone inundabile sau cu risc mare”, spune Aurelia Cristea, fost membru în Comisia de Supraveghere a Asigurărilor. Potrivit Direcţiei Regionale de Statistică, în Cluj există 290.000 de locuinţe.

 

Cum majoritatea sunt din cărămidă, piaţa asigurărilor obligatorii se apropie de şase milioane de euro. Asigurarea lor se va putea face la 13 companii agreate, care fac parte din Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale: Astra, Groupama, Uniqa, Generali, Ardaf, Euroins, Carpatica, Grawe, Credit Europe, ABC, Certasig, City şi Platinum. Deşi câteva anunţau încheierea primelor poliţe, cele mai multe nu au infrastructura pregătită, iar reprezentanţii lor spun că numai în câteva zile contractele se vor putea semna efectiv.

 

Pagube de 56 de milioane de lei

 

Precipitaţiile abundente de la sfârşitul lunii iunie au făcut ca 65 de localităţi din Cluj să fie afectate, apa intrând în locuinţe. Potrivit bilanţului prefecturii, pagubele s-au ridicat la 56 de milioane de lei. Cele mai afectate au fost Călăţele (12,9 milioane de lei), Huedin (7,2 milioane) şi Apahida (5,3 milioane). După încheierea asigurărilor obligatorii, pagubele vor fi suportate de asiguratori. Groupama a anunţat că are de plătit despăgubiri în valoare de două milioane de lei în urma inundaţiilor.

 

 

Sursa: Ziuadecj.ro