Mansarda ilegala dauneaza grav proprietatii
Publicat in data: 19-04-2010
Constructorul unui bloc a fost dat în judecată de locatari pentru că nici după patru ani de la ridicarea imobilului nu a cerut dovada de luare în folosinţă.
Procesul-verbal de sancţionare întocmit de inspectorii primăriei pentru blocul de pe strada Cometei nr.21-23 arată că “nu au fost respectate autorizaţiile de construcţie, podul fiind mansardat”. Cel care a vândut apartamentele, Vasile Gherman, fost secretar general al primăriei în perioada mandatului lui Gheorghe Funar, nici măcar nu a făcut demersuri pentru obţinerea actelor de proprietate ale cumpărătorilor şi intrarea în legalitate.
Cele 16 familii care au cumpărat apartamentele în cursul anilor 2006-2007 au înfiinţat recent “Asociaţia Deţinătorilor de Antecontracte de Vânzare-Cumpărare pentru Imobilele Apartamente din Cluj-Napoca, strada Cometei nr.21-23”. Prin această asociaţie, oamenii i-au chemat în judecată pe cei care au realizat blocul şi le-au vândut locuinţele. Dintre cei patru pârâţi, cel care s-a ocupat efectiv de investiţie şi de tranzacţiile imobiliare este Vasile Petru Gherman, fostul secretar general al primăriei din vremea lui Gheorghe Funar, asociat în patru firme din domeniul imobiliar.
Locatarii de pe strada Cometei au cerut în instanţă obligarea beneficiarului construcţiei de a întocmi documentaţia necesară pentru obţinerea dovezii de luare în folosinţă a imobilului şi efectuarea demersurilor necesare înscrierii în cartea funciară (CF) a dreptului de proprietate al oamenilor. Aceste obligaţii erau menţionate în antecontractele de vânzare-cumpărare şi aveau ca termen sfârşitul anului 2007.
“Ca urmare a cererilor către autorităţi, am aflat că până în acest moment nu a fost efectuat nici un demers în sensul celor menţionate, neexistând nici măcar dovada de luare în folosinţă a imobilului, una dintre condiţiile absolut necesare pentru realizarea intabulării. Atâta timp cât pârâţii nu vor reglementa situaţia juridică a imobilului pe care ni l-au vândut, ne aflăm în imposibilitatea de a intra în legalitate şi de a beneficia de drepturile ce ni se cuvin”, se arată în plângerea depusă la tribunal de Asociaţia constituită de locatari. Aceştia au aflat cu surprindere de existenţa unei ipoteci pe terenul pe care a fost ridicat blocul în favoarea CEC Bank, fiind notată în CF “interdicţia de întrăinare şi grevare în favoarea CEC SA Cluj-Napoca”. Apartamentele au costat câte 60.000 de euro fiecare.
înainte de obţinerea dovezii de luare în folosinţă, constructorul ar trebui să intre în legalitate, potrivit autorităţilor. “în urma controlului efectuat de Serviciul Control Urbanism şi Disciplina în Construcţii din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, s-a constatat că nu au fost respectate autorizaţiile de construire, podul fiind mansardat. S-a întocmit procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor nr.35/2009 prin care s-a aplicat contravenientului amendă şi s-a dispus intrarea în legalitate conform prevederilor legislaţiei în vigoare. Nu a fost înaintată către instituţia noastră documentaţia necesară pentru luarea în folosinţă”, se arată într-un răspuns al Inspectoratului de Stat în Construcţii Cluj.
Locatarii celor două blocuri identice de pe strada Cometei nr.21-23 îşi pun speranţa în instanţa de judecată, unde au termen în cursul acestei săptămâni.
De negăsit
Vasile Gherman a încercat să scape de procesul intentat de oameni, depunând la dosar un act prin care şi-a cesionat în 2008 toate obligaţiile către firma Herus SRL. Astfel, Gherman a solicitat “respingerea acţiunii datorită lipsei noastre (pârâţii- n.red.) procesuale pasive”.
Numai că societatea Herus este deţinută, cu un procent de 95%, de către acelaşi Gherman, potrivit datelor de la Registrul Comerţului. Reclamanţii au menţionat la tribunal că nu au ştiut de contractul de cesiune din 2008. Gherman şi asociaţii săi din această afacere sunt greu de găsit chiar şi pentru judecători. La ultimul termen, instanţa a trimis o adresă către Serviciul de Evidenţă a Persoanelor pentru găsirea adresei actuale a Aureliei Cseh, una dintre asociatele lui Gherman.
Acesta a renunţat la vechiul număr de telefon, la care răspunde altcineva. “Foarte multă lume sună şi îl caută pe acest Gherman, deja m-am săturat”, a declarat omul. într-un scurt interviu acordat de Gherman reporterilor ZIUA de CLUJ în 2007, Gherman a recunoscut că a construit mai mult decât era prevăzut în autorizaţia de construcţie.