Meniu Meniu Categorii proprietati Proprietati Cautare Rapida Cautare
Cautare simpla
Categorie:
Pret de la: la
Localitate: Cartier:
   
Cautati dupa mai multe criterii pentru a gasi exact proprietatea pe care o doriti.
Cautare dupa ID
  

Locuintele sociale din Chinteni, rulate periodic

Publicat in data: 15-04-2010

 

Complexul de locuinţe sociale inaugurat ieri, în comuna clujeană Chinteni, numără 27 de imobile, duplexuri sau construcţii singulare. Fiecare casă, destinată cîte unei familii, are la parter un living-bucătărie şi o baie, iar la etaj două dormitoare, imobilele măsurînd fiecare cîte 72 de metri pătraţi locuibili. Suma totală a construcţiilor se ridică la un milion de euro, dintre care 884 de mii au fost asiguraţi de către monseniorul din zona Bresciei, Italia,Don Antonio Rossi, care este şi preşedintele unei fundaţii din Cluj, iar restul fondurilor au fost donate de către Episcopia Greco Catolică Cluj-Gherla şi autorităţile locale.

Se pare că în aceste imobile, dintre care zece sînt încă în curs de finalizare, vor locui familii sărace sau cele care se confruntă, temporar, cu probleme sociale. O parte dintre aceştia sînt beneficiari ai Asociaţiei Caritas Eparhial Greco Catolic din Cluj. De întreg proiectul economic al Asociaţiei Caritas, respectiv construirea acestui semi-cartier, s-a ocupat preotul Adrian Avram, preşedintele asociaţiei.

Soluţie de criză

Potrivit acestuia, în complexul de locuinţe recent inaugurat se doreşte un rulaj care să acopere necesităţile populaţiei, în momentele mai dificile. „Există unele cazuri de familii care vor locui aici pe termen lung, pentru că nu se întrevăd şanse prea mari de a putea să-şi facă o casă sau ceva de acest gen. Însă în multe alte cazuri, este vorba despre familii de tineri care au case în construcţii şi nu au deocamdată unde locui, sau au credite pe care acum, le este greu să le susţină, astfel că preferă un mod de trai mai ieftin şi mai modest”, spune preotul paroh Adrian Avram din Chinteni.

Clujenii, cam pretenţionşi

O parte dintre noii locatari ai locuinţelor sociale sînt din Chinteni, oameni care cunosc zona şi chiar muncesc în sat. Se pare că, din cauza unui acces mai dificil la locul acestui complex, unii clujeni au refuzat că mai aştepte pentru a obţine o casă aici. Oricum, Adrian Avram susţine că un criteriu important în selectarea locatarilor a fost ca cel puţin un membru al familiei să lucreze, pentru a putea plăti utilităţile şi contribuţia lunară la fondul de rulment. „Nu vom percepe chirie, dar vom cere acest fond de rulment, din care să mai amenajăm puţin zona. Poate vom separa locuinţele printr-un gard viu, sau sigur vor apărea defecţiuni pe care să putem să le rezolvăm cu aceşti bani”, a mai adăugat preotul paroh. Printre cei care au primit o locuinţă în noul complex se numără ajutorul şefului de post şi juristul din cadrul Primăriei Chinteni.

Sînt şi oameni simpli

Unele dintre familile care vor locui aici, văd această şansă ca un plan pe termen lung. „Noi sîntem patru persoane: eu, soţul, nepoata şi fiica mea, care deocamdată e în Italia la muncă. Ea se va întoarce săptămîna aceasta, şi ea e şi singurul nostru sprijin. Pînă acum am stat în chirie, la o casă în Chinteni. Încă nu ştiu cît trebuie să plătim, am înţeles că o să fie o contribuţie simbolică. Dar dacă sîntem cuminţi şi nu facem prostii pe aici, cred că o să ne lase să trăim mult şi bine, pentru că sînt locuinţe sociale”,  spune Aurelia Stoica (foto) de 51 de ani. Aceasta a mai spus că este apropiată a bisericii greco-catolice din Chinteni, iar preotul paroh a recomandat familia ei penutr a primi o locuinţă aici. „Noi sîntem patru persoane, eu şi cei trei copii ai mei, de 9, 12 şi 16 ani. Soţul meu a decedat. Nu ni s-a spus încă cît trebuie să plătim, pe lună, dar ni s-a dat de înţeles că vom putea locui aici mult şi bine”, spune Elena Gubău de 35 de ani, o altă locatară a complexului.

 


Preluat de pe: http://www.ftr.ro