La ce trebuie sa ne uitam inainte de a cumpara o locuinta veche
Publicat in data: 31-05-2010
Achiziţia unui apartament vechi poate da multe bătăi de cap proprietarului, dacă acesta nu ia în calcul o serie de elemente. Pentru a fi siguri că locuinţa achiziţionată merită toţi banii pe care i-aţi dat ar fi bine să ţineţi cont de câteva sfaturi ale specialiştilor imobiliari.
Aspectul exterior al blocului spune multe, de la cât de bine este realizată izolaţia exterioară până la ce fel de oameni locuiesc acolo. Ciclul de viaţă al unei clădiri este de 30-40 de ani, susţin experţii în domeniu.
"În primul rând, în momentul în care ajungi în faţa blocului se poate observa dacă imobilul arată civilizat, dacă este bine îngrijit, zugrăvit. Dacă pomii din faţa blocului sunt îngrijiţi, vopsiţi, dacă sunt flori, dacă este curat înseamnă că acolo locuiesc oameni gospodari şi oricine vrea să aibă vecini astfel de oameni" susţine Nicu Robitu, director Prezident Imobiliar.
Dacă exteriorul imobilului a trecut testul, urmează să fiţi atenţi la scara blocului.
"Dacă intraţi în bloc şi miroase urât clar subsolul este inundat, iar ţevile de scurgere sunt vechi. Interiorul liftului spune foarte multe despre locatarii din bloc. Dacă liftul este scris, murdar, cu oglinda spartă, clar în bloc sunt oamenii cu care nu vrei să locuieşti în acelaşi loc" adaugă Nicu Robitu, director Prezident Imobiliar.
Verificaţi starea instalaţiilor!
Cu mare atenţie trebuie verificate şi instalaţiile sanitare şi cele electrice, centralele termice, staţiile de hidrofoare sau boilerele. Dacă au o vechime mai mare de 10-15 ani, acestea vor trebui schimbate, iar costurile nu sunt deloc mici.
Atenţie la structura de rezistenţă!
"Niciodată, dar niciodată nu trebuie să cumpărăm un apartament într-un imobil cu probleme la structura de rezistenţă! Astfel, viata ne poate fi pus în pericol! Din punct de vedere tehnic cel mai important lucru este structura de rezistenţă a imobilului care trebuie să fie în perfectă stare. Acest lucru îl putem afla de la primărie sau de pe internet (imobile cu „bulină rosie", grad seismic ridicat), apoi trebuie văzut dacă imobilul este pe lista de reabilitare termică. De o importanţă majoră este anul construcţiei, structura imobilului. Trebuie să studiem cu atenţie cadastrul locuinţei pentru a ne asigura că proprietarul nu a adus modificări proiectului iniţial fără aprobările necesare, astfel putând fi afectată strutura de rezistenţă a locuinţei" afirmă Bogdan Dobriţoiu, director genral General Service 2000.
Cumpărătorul trebuie să fie atent şi la actele de proprietate
Înainte de a scoate banii din buzunar, analizaţi cu atenţie actele de proprietate! E bine să cereţi sfatul unui specialist în domeniu pentru a nu vă trezi mai târziu cu tot soiul de inconveniente.
"Problemele juridice sunt legate de actele de proprietate ale imobilului cu tot ce derivă de aici: sulte, moşteniri, sarcini de diverse tipuri pe imobilul respectiv. Dacă am apelat la un agent imobiliar rezolvarea acestor probleme cade în sarcina lui (el se obliga să asigure siguranţa tranzacţiei), dacă nu, cel mai bun sfat este un drum cu toate actele la notar" mai spune Bogdan Dobriţoiu, director genral General Service 2000.
Restanţe la întreţinere
Nimeni nu vrea să se mute într-un bloc unde locatarii nu îşi achită la timp facturile la întreţinere. Riscurile de a rămâne fără apă sau căldură pe timp de iarnă sunt mari.
Fiţi sigur că locuinţa este pe gustul dumneavoastră!
Şi încă un sfat din partea experţilor imobiliari: apartamentul trebuie să vă placă cu adevărat, nu trebuie cumpărat cu inima indoită pe motiv că "altul mai bun nu am găsit". Totodată, locuinţa trebuie să fie funţională, să nu ajungi în bucătărie trecând prin dormitor, spre exemplu.
"Raportul calitate-preţ este cel care cântăreşte cel mai mult la orice tip de proprietate deci şi la locuinţele vechi. Calitatea unei locuinţe este dată în primul rând de suprafaţa şi împărţire, de zonă, apoi de etaj, imobil, imbunătăţiri, etc. Cumpărătorul trebuie să puncteze sau să depuncteze fiecare din elementele enumerate anterior prin comparaţie cu alte oferte existente şi să aleaga proprietatea cu punctajul mai mare" Iancu Florin, consilier imobiliar asociat Sud Est Imobiliare.
"Niciodată nu trebuie cumpărat un apartament care a doua zi ne poate cădea în cap. Aşteptăm să fie restructurat imobilul, structura de rezistenţă consolidată şi numai după aceea cumpărăm sau alegem pentru achiziţie alt imobil" declară Bogdan Dobriţoiu, director general General Service 2000.