In goana dupa bani, guvernele europene vand orice, de la cladiri de birouri si plaje pana la palate
Publicat in data: 08-07-2010
Guvernele europene împovărate de criză au fost nevoite să adopte măsuri de austeritate pentru a face faţă noii realităţi economice.Când reducerile de cheltuieli şi majorările de taxe şi impozite au devenit insuficiente, autorităţile au decis să scoată la vânzare proprietăţi publice.
De mai mulţi ani statele europene au vândut active publice precum clădiri de birouri şi unităţi rezidenţiale pentru a strânge bani, dar criza financiară actuală a dus situaţia la un alt nivel, scrie The Wall Street Journal.
Recesiunea mondială a sărăcit puternic bugetele mai multor state printre care şi unele dintre cele mai puternice economii europene: Germania, Franţa sau Marea Britanie. Din acest motiv autorităţile din aceste state sunt aşteptate să scoată la vânzare tot mai multe active în anii ce vor urma.
“Este evident că mai multe guverne europene vor încerca să vândă masiv proprietăţi publice”, a spus Richard Holberton, director al gigantului de servicii pentru sectorul imobiliar CB Richard Ellis.
Nu este încă stabilită contribuţia pe care aceste programe o vor avea la cuferele statului, a adăugat Holberton, însă “impactul lor pe pieţele imobiliare ar putea fi mult mai puternic”.
Vânzările de active ale statului au reprezentat 2 până la 2,5% din totalul vânzărilor din secotrul imobiliar din Europa din ultimii patru ani.
Valoarea este de aşteptat să se dubleze în acest an, potrivit CBRE, şi ar putea ajunge să reprezinte 4% din vânzările din sectorul imobiliar din 2010, estimate la 100 mld. euro.
Germania, fruntaşă şi la vânzări
Dacă unele proprietăţi ar putea atrage atenţia unui număr mare de investitori, multe active guvernamentale ar putea găsi cu dificultate cumpărător.
Unele clădiri de birouri pe care autorităţile nu le mai utilizează ar putea fi poziţionate prea departe de centrul oraşului, rata de ocupare ar putea fi mică şi de aceea nu vor exista mulţi doritori.
La polul opus se află clădirile de birouri pe care autorităţile le vând însă continuă să le ocupe.
“Dacă activele au o poziţie bună, calitatea este satisfăcătoare şi dacă aduc în continuare bani pentru că statul este chiriaş, investitorii ar putea să devină interesaţi”, a spus Holberton.
În Germania, Bundesanstalt fur Immobilienaufgaben, sau BIMA, compania responsabilă pentru vânzarea activelor statului, intenţionează să “scape” de jumătate din proprietăţile aflate în portofoliul său, estimat la 6,8 mld. euro, în următorii cinci-şase ani.
Cealaltă jumătate este alcătuită din active neatractive. În ultimii patru ani, circa 30% din vânzările de proprietăţi ale statului au avut loc în Germania.
Analiştii se plâng însă că unele guverne nu au oferit potenţialilor cumpărători suficiente informaţii despre vânzările de active pe care intenţionează să le realizeze.
Guvernul britanic a atras o serie de critici după ce a anunţat doar că în următorii zece ani intenţionează să vândă active publice în valoare de 35 mld. lire sterline. Acestea sunt în principal active din infrastructură şi cămine studenţeşti, potrivit primelor supoziţii.
Italia şi Grecia au făcut deja un pas în această direcţie şi au anunţat că vând insule, palate şi alte proprietăţi publice.
Guvernul italian va scoate la vânzare circa 9.000 de proprietăţi, printre care palate, plaje şi cetăţi, cu o valoare estimată la
3,6 miliarde de euro, în încercarea de a-şi reduce datoria publică ce se ridică în prezent la 1.400 de miliarde de euro, scrie Daily Mail.
Italia : Printre cele mai scumpe active scoase la vânzare de Italia se numără Palatul Norman, din Palermo, cu o valoare de piaţă de 90 de milioane de euro, vila Giulia, din Roma, cu o valoare de 24 de milioane de euro, şi plaja de pe insula Caprera, din Sicilia, cu o valoare de 18 milioane de euro.
Printre proprietăţile mai accesibile se numără spectaculoasa insulă Santo Stefano, cu un preţ de pornire de 6 milioane de euro.
Grecia: La sfârşitul lunii iunie, ziarul britanic The Guardian scria că Grecia intenţionează să vândă sau să concesioneze pe termen lung o parte dintre cele 6.000 de insule ale sale, dar autorităţile de la Atena s-au grăbit să infirme informaţiile.
Potrivit ziarului britanic, o parte din Mikonos, una dintre destinaţiile turistice de top ale Greciei, ar fi fost pe lista cu active de vânzare. Cea mai scumpă insulă grecească scoasă la vânzare de un investitor privat este Nafsika (500 de hectare), cu un preţ de 15 milioane de euro.
Sursa: Ziarul Financiar