Ghid imobiliar lansat de Primaria Cluj
Publicat in data: 22-05-2015
Cartierul cu cele mai multe tranzactii imobiliare in anul 2014 este Manastur (1.042 tranzactii), iar cartierul cu cele mai valoroase tranzactii fiind Centrul (~42,3 milioane de euro), reiese dintr-un ghid imobiliar realizat de catre o echipă de evaluatori membri ai Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România, coordonată de Adrian Vascu, Președintele ANEVAR, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca și cu sprijinul companiilor de consultanță Veridio si KPMG. Ghidul are la baza tranzacțiile imobiliare încheiate între vânzători și cumpărători pe raza municipiului, în anul 2014.
Preturi reale la apartamentele vandute in Cluj in 2014
În perioada ianuarie-decembrie 2014 s-au tranzacționat 6.355 de proprietăți imobiliare, dintre care 383 de terenuri, 363 de case, 3.749 de apartamente și 1.860 de alte tipuri de proprietăți imobiliare, cum ar fi spații comerciale, office, spații industriale sau auxiliare. Valoarea totală a tranzacțiilor încheiate în 2014 pe raza Municipiului Cluj-Napoca a fost de aprox. 283,9 milioane de euro. Principalele criterii de analiză au fost: tipul proprietății, cartierul în care aceasta este încadrată, modalitatea de finanțare, suprafața proprietății și prețul.
Majoritatea covârșitoare a tranzacțiilor a fost finanțată din surse proprii: 84,5% dintre acestea, comparativ cu 74% dintre proprietățile tranzacționate în perioada analizată în anul precedent, respectiv mai-decembrie 2013.
Dacă în 2013 , achizițiile persoanelor juridice au reprezentat mai puțin de 7% din total, în 2014, această cifră a urcat la 16,5%. Top 10 cele mai valoroase tranzacții ale persoanelor juridice însumează peste 24,2 milioane de euro din cele 46,7 milioane de euro tranzacționate de persoanele juridice în 2014.
Cele mai multe tranzacții s-au realizat în luna octombrie, care a fost totodată și luna cu cea mai mare valoare a tranzacțiilor, de aproximativ 31,8 milioane de euro. Cartierul clujean cu cele mai multe tranzacții a fost, ca și anul trecut, Mănăștur (1.042 de tranzacții), care a fost detronat însă din punct de vedere valoric de Centrul Clujului, unde proprietățile tranzacționate în 2014 au însumat 42,3 milioane de euro.
■ Cea mai scumpa casa tranzactionata este localizata in cartierul Zorilor, tranzactia fiind incheiata la putin peste 600 mii euro
■ Cel mai scump teren a fost tranzactionat in cartierul Buna Ziua la putin peste 500 mii euro
■ Cartierul cu cele mai multe tranzactii este Manastur (1.042 tranzactii), cartierul cu cele mai valoroase tranzactii fiind Centrul (~42,3 milioane de euro)
■ Cele mai mari tranzactii au fost realizate de persoane juridice si includ o cladire tip office si o unitate hoteliera
■ Top 10 cele mai valoroase tranzactii PJ insumeaza peste 24,2 mil. euro din cele 46,7 mil. euro tranzactionate de PJ in 2014 si includ in cea mai mare
parte cladiri office, dar si o unitate hoteliera si o cladire de tip rezidential
■ In luna octombrie s-au inregistrat cele mai multe tranzactii imobiliare la nivelul municipiului
■ Strada cu cele mai multe tranzactii este strada Oasului (225 tranzactii); strada Alexandru Vaida Voievod este strada cu cele mai valoroase tranzactii
(~13,1 milioane de euro)
■ Cea mai mare suprafata de teren intravilan tranzactionata a fost de aproximativ 7.500 mp (iar cea de teren intravilan agricol – 8.100 mp)
■ Cea mai mare valoare lunara a tranzactiilor s-a inregistrat in luna octombrie, aprox. 31,8 milioane euro
■ Cel mai frecvent au fost tranzactionate parcele de teren cu suprafete cuprinse intre 500 si 1.000 mp
■ Cel mai des au fost tranzactionate apartamente cu suprafete utile cuprinse intre 35 si 55 mp
■ 84,5% din tranzactiile cu proprietati imobiliare sunt finantate din surse proprii
■ Achizitiile persoanelor juridice reprezinta 16,5% din valoarea tranzactiilor
■ Impozitul platit pentru apartamentele tranzactionate reprezinta aprox. 0,042% din valoarea tranzactiilor
”A fost chiar mai interesant să elaborăm acest ghid pentru al doilea an consecutiv, pentru că am putut vedea și evoluția tranzacțiilor imobiliare din Cluj”, spune Adrian Vascu, Președinte ANEVAR și Senior Partner Veridio. ”Astfel, raportat la nivel anual, în 2014 am avut cu peste 28% mai multe tranzacții ca în 2013. De asemenea, valoarea acestora a depășit-o cu aproape 23% pe cea din 2013.”
Realizată în premieră pe țară anul trecut cu sprijinul Direcției de Impozite și Taxe Locale a Primăriei din Cluj-Napoca, broșura aflată la cea de-a doua ediție conține date privind volumul și valoarea totală a proprietăților tranzacționate, repartizarea acestora pe tipuri de proprietăți (apartamente, case, terenuri, altele), prețurile medii pe metru pătrat repartizate pe cartiere și pe întregul municipiu, precum și multe alte cifre relevante.
“Continuăm colaborarea în acest proiect pentru a putea oferi clujenilor și celor care își aleg orașul nostru ca loc de relocare informații corecte, credibile și actualizate cu ajutorul cărora să poată face alegeri corecte la achiziția de imobile. Ne bucură deschiderea și interesul de care s-a bucurat acest proiect și faptul că astăzi se lansează cea de-a doua ediție aduce un plus de valoare ghidului, prin posibilitatea unor analize comparative, în timp, care ne arată tendințele pieței imobiliare clujene”, a apreciat primarul Emil Boc.
Tranzacțiile prezentate în ghid sunt încheiate între persoane fizice, juridice sau ambele, utilizând diverse surse de finanțare – bancară sau proprie - și au ca obiect proprietăți imobiliare constând în terenuri, case și apartamente, dar și spații comerciale, de birouri, industriale și altele. Tranzacțiile au fost încheiate în diferite monede dar, pentru o comparație relevantă, s-a realizat convertirea tuturor în euro, la cursul mediu BNR din luna aferentă perfectării tranzacției.
Informatii detaliate gasiti AICI.
Sursa: buzznews.ro