Meniu Meniu Categorii proprietati Proprietati Cautare Rapida Cautare
Cautare simpla
Categorie:
Pret de la: la
Localitate: Cartier:
   
Cautati dupa mai multe criterii pentru a gasi exact proprietatea pe care o doriti.
Cautare dupa ID
  

Florestiul se reabiliteaza. Termic

Publicat in data: 18-06-2010

 

Comuna din vestul municipiului este inclusă, în premieră, în acest program, cu 400.000 lei din partea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) va aloca în 2010 aproape 20 de milioane de lei pentru Cluj-Napoca şi 1,22 milioane pentru Turda, în vederea finalizării lucrărilor demarate în 2009. Comuna Floreşti apare prima dată în programul de reabilitare termică.

 

Printr-un alt ordin al ministrului, din ianuarie 2010, pentru Cluj-Napoca au mai fost alocate credite de angajament în valoare de 5 milioane de lei, municipiului Turda, 2,32 milioane, iar “oraşul Floreşti” dispune de 400.000 de lei pentru reabilitarea termică.

 

“în vederea utilizării creditelor de angajament alocate, unităţile administrativ-teritoriale trebuie să înscrie blocuri de locuinţe în programul naţional. Pentru aceasta, urmează ca unităţile administrativ-teritoriale să transmită, pentru fiecare obiectiv de investiţie, sinteza documentaţiei de avizare, întocmită de proiectant, semnată de expertul tehnic şi auditorul energetic pentru clădiri şi însuşită de coordonatorul local şi asociaţia de proprietari, ministerului în vederea obţinerii avizului comitetului tehnico-economic”, a transmis MDRT. Potrivit celor mai recente date furnizate de Primăria Cluj-Napoca, aici s-au înscris până în prezent 550 de blocuri, 100 sunt în execuţie, iar 30 au fost finalizate.

 

Floreştiul primeşte în acest an pentru prima dată finanţare în cadrul programului. Potrivit proiectului pregătit de autorităţile locale, pentru proiectul de reabilitare ar fi necesare 6,3 milioane de lei, valoarea întregii lucrări, intervenţia asupra blocurilor însumând 336 de apartamente.

 

 “Suma e doar o parte din cea totală, pe care am calculat-o noi ca necesară, aşa că vom începe cu acele blocuri unde cota de cofinanţare este pregătită, unde locatarii s-au înţeles, ca să fim siguri că ducem lucrarea la capăt. 400.000 de lei este suma maximă cu care pot veni ei, noi cu 30% şi locatarii cu 20%. Este o greşeală cu «oraşul», suntem tot comună”, a spus viceprimarul Horea Şulea. “Noi trebuie să alegem acum 1-3 blocuri, în funcţie de valoarea lor, ca să ne încadrăm în suma alocată. Vom putea face cam trei blocuri, mai puţin de 50 de apartamente din această sumă. Sper să începem cât mai repede şi să finalizăm lucrările până în iarnă”, au menţionat reprezentanţii biroului de investiţii din cadrul Primăriei Floreşti. Banii vor fi folosiţi pentru reabilitarea unor blocuri din beton construite între 1987 şi 1989.

 

Specialiştii în arhitectură şi construcţii au atras atenţia asupra problemelor identificate la reabilitarea termică a blocurilor: lucrări de slabă calitate, lipsă de informare, blocaje de finanţare. “Referitor la stabilirea soluţiilor tehnice pentru reabilitarea termică a blocului de locuinţe, precizăm că în funcţie de situaţia tehnică iniţială a fiecărui bloc, în etapa de proiectare - faza de audit energetic şi, ulterior, de proiect tehnic - se evaluează starea de performanţă energetică a blocului şi sunt stabilite principalele categorii de lucrări necesare a fi realizate pentru asigurarea confortului termic interior din punct de vedere termotehnic şi evitarea apariţiei condensului pe elementele anvelopei blocului de locuinţe, cu respectarea valorii parametrilor impuşi prin standardele în vigoare. Aceste lucrări trebuie să asigure condiţiile impuse prin normativele tehnice în vigoare, privind calculul performanţei energetice a clădirilor”, transmit împuterniciţii MDRT.

 


Preluat de pe: www.ziuadecj.ro