Energia verde, la moda in Cluj
Publicat in data: 31-01-2011Investitorii locali vor sa profite de oportunitatile pe care le adduce acest sector pentru proiecte de panouri fotovolatice, cladiri ecologice sau sisteme specific de incalzire a imobileleor.
Lucrările la parcul fotovoltaic care va înlocui proiectul Cartierului Tineretului sunt programate din primăvară. La finalul anului trecut, iniţiatorii cartierului de pe Dealul Sf. Gheorghe, un parteneriat între municipalitate şi compania Polus Real Estate (PRE), au anunţat transformarea proiectului imobiliar într-unul orientat spre energia verde.
Investitorii au confirmat astfel căderea pieţei imobiliare, reorientând proiectul de 6.000 de locuinţe spre un sector mai prietenos, chiar în criză. “Energia verde reprezintă un domeniu de viitor şi este un segment unde sunt disponibile finanţări. Dintre variantele posibile, cea a unui parc fotovoltaic este cea mai potrivită pentru condiţiile de la Cluj datorită numărului de zile însorite dintr-un an. Piaţa rezidenţială este ultima care îşi revine într-o astfel de criză imobiliară”, a amintit Călin Oltean, unul dintre membrii echipei PRE care se ocupă de noul proiect.
Potrivit reprezentanţilor Polus, lucrările ar trebui să demareze în prima jumătate a anului. Consilierii locali au aprobat în decembrie reconversia proiectului imobiliar Cartierul Tineretului într-un parc fotovoltaic. Primăria pune la dispoziţie 198 de hectare, din totalul de 203, şi rămâne cu 5,1 hectare pe care va construi locuinţe sociale cu fonduri de la bugetul local. În schimb, municipiul primeşte 30% din energia verde produsă de panourile fotovoltaice. Printre companiile care se vor implica se numără societatea clujeană EnergoBit, cu astfel de proiecte în portofoliu.
Beyfin România se pregăteşte să intre pe piaţa energiei regenerabile printr-o bază pentru panouri fotovoltaice pe un teren de 13.600 mp, pe care societatea îl deţine în zona Someşeni - Apahida. În prima fază, aici vor veni panouri aduse din Italia sub formă de componente ce vor fi asamblate în baza de la Cluj şi apoi montate la locuinţele clienţilor. Investiţia a fost estimată la trei milioane de euro. Şi Arc Parc Dej are în vedere o astfel de investiţie. “În acest an vrem să finalizăm centrala fotovoltaică din parcul industrial Dej”, potrivit directorului general Adriana Cristea. Conducerea societăţii a anunţat că o companie cu capital maghiaro-elveţian va ocupa 10 ha şi va construi o centrală solar-fotovoltaică.
De asemenea, în 2011 se vor finaliza sau vor demara proiecte de sedii de companii, cu elemente care mizează pe utilizarea resurselor de energie regenerabilă. Noul sediu al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest, (ADNV), o investiţie de 650.000 de euro, va fi dat în folosinţă în primăvară. Clădirea construită în Rădaia - Baciu este dotată cu o staţie de tratare a apei reziduale, pompă de căldură pentru sezonul rece şi staţie de pompare pentru alimentarea cu apă a birourilor. “Clădirea este gată, funcţională. Se lucrează la amenajările interioare, aşa că, probabil, mutarea va avea loc în primăvară. E o investiţie pe termen lung, am vrut să facem ceva durabil, cu preocupare pentru protecţia mediului”, a menţionat Lia Valendorfean, reprezentant al ADRNV.
Noua fabrică din Bd. Muncii a olandezilor de la CSI, cu plan de demarare a lucrărilor în 2011, va folosi astfel de elemente pentru a diminua costurile de producţie. “Pe lângă dorinţa de optimizare a fluxului de producţie, urmărim reducerea cheltuielilor cu energia şi utilizarea sistemelor de refolosire a apelor uzate prin epurare”, a exemplificat Daniel Măluţan, CEO al CSI România.
Casa Verde, program privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energia regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire, are solicitări la Cluj. Conform Agenţiei Regionale de Protecţia Mediului (ARPM), până la 25 ianuarie în judeţ au fost depuse 543 de dosare, în valoare de 3,3 milioane de lei, suma destinată Clujului fiind 3,56 milioane. Din totalul cererilor de finanţare, acceptate de Administraţia Fondului de Mediu, până la 21 ianuarie au fost depuse la ARPM 47 dosare de decontare. Datele se referă la persoanele juridice.
Competiţie pentru bani elveţieni
Specialiştii din domeniu se pot înscrie cu proiecte de construcţii durabile în competiţia Holcim Awards, până în 23 martie. La prima ediţie, România a avut 22 de proiecte depuse, dar niciunul calificat pentru evaluare, iar la cea de-a doua 16 depuse, dintre care nouă calificate, însă niciun premiu. Clujul a fost prezent doar la prima ediţie, cu patru proiecte.
Sursa: ziuadecj.ro