Duplex transformat in bloc cu opt apartamente in “Europa” Clujului
Publicat in data: 18-05-2010
“Imobiliarii” continuă să sfideze legislaţia şi reglementările din urbanismul clujean. Aceştia încearcă să forţeze autorizarea construcţiilor ilegale.
Primăria a autorizat în urmă cu trei ani, pe strada Eugen Ionesco nr. 44E, două locuinţe cuplate, tip duplex, cu regim de înălţime D+P+E. Imobilul este acum la stadiul de branşamente şi finisaje, iar proprietarii unei vile vecine au observat că au lângă ei un adevărat bloc cu două etaje şi mansardă, în care se conturează opt apartamente. Cel mai important indiciu în acest sens sunt găurile date la fiecare etaj pentru montarea centralelor termice.
Soţii Mihaela şi Mihai Dînşoreanu şi-au construit, de circa doi ani, o casă în noul cartier rezidenţial al Clujului, Europa. Ei au vrut să locuiască într-un loc liniştit, departe de forfota cartierelor de blocuri din oraş şi de aglomeraţia de maşini. Aceasta pare însă că-i urmăreşte şi în capătul străzii, încă neasfaltate, Eugen Ionesco.
“Construcţia imobilului de lângă noi a început în 2007. Ne-au spus că o să fie un duplex, dar acum am realizat că este un bloc în toată regula. La etaje şi la mansardă se văd găuri în pereţi pentru şase centrale termice, iar la parter sunt în curs de amenajare două apartamente, căci se vede că nu sunt garaje. Străduţa este îngustă, iar când se vor muta locatarii şi îşi vor lăsa maşinile pe ea - pentru că trebuie maşină ca să ajungi aici - nu vom mai putea ieşi din curte”, spune Mihaela Dînşoreanu.
Aceasta s-a plâns la primărie şi a cerut demolarea blocului, însă a fost redirecţionată către instanţa de judecată. Astfel, familia Dînşoreanu a angajat un avocat şi a depus acţiune la tribunal, în care cere “să obligaţi pârâţii în solidar la demolarea construcţiei edificate pe terenul în suprafaţă de 454 de metri pătraţi” şi “să obligaţi pârâţii să permită accesul subsemnaţilor pe proprietatea acestora, respectiv pe drumul de servitute”.
Prin autorizaţia de construire din 13 august 2007, primăria a avizat realizarea a “două locuinţe cuplate, cu regim de înălţime D+P+E”, de către Dan Ovidiu Hoţ şi Vasile Beniamin Ciupei. Acesta din urmă consideră că acţiunea în instanţă a vecinilor este nejustificată.
“M-au dat în instanţă că nu i-am lăsat pe drumul de servitute, ceea ce este o aberaţie şi o minciună. I-am lăsat fără să le cer vreun ban”, a precizat Ciupei. Cât despre autorizaţia de construire, beneficiarul a menţionat că a cerut modificarea ei, în sensul adăugării unei mansarde, dar că nu a primit încă răspuns de la primărie.
“Acolo vor fi două locuinţe, una a mea şi una a asociatului meu. Dacă am patru copii, cine mă poate opri să construiesc pentru fiecare? De unde ştiţi că acele găuri sunt pentru centrale şi nu sunt pentru păsări?”, a replicat Vasile Ciupei. Acesta le-a spus reporterilor ZIUA de CLUJ să se ocupe de alte subiecte, nu de construcţii.
Amendă de 3.000 de lei
Ca urmare a sesizării vecinilor, inspectorii primăriei au mers pe strada Eugen Ionesco pentru a vedea situaţia din teren. “în urma verificărilor efectuate, s-au constatat abateri de la proiectul vizat spre neschimbare privind faţadele, precum şi regimul de înălţime faţă de cota terenului natural”, se arată într-o notă a Serviciului Control Urbanism. Inspectorii au întocmit un proces-verbal de contravenţie în valoare de 3.000 de lei.
“în caz că nu este respectat proiectul vizat spre neschimbare, nu se poate elibera dovada de atestare a edificării construcţiei, dovadă fără de care nu se poate înscrie imobilul în cartea funciară”, precizează inspectorii Serviciului Control Urbanism.