Meniu Meniu Categorii proprietati Proprietati Cautare Rapida Cautare
Cautare simpla
Categorie:
Pret de la: la
Localitate: Cartier:
   
Cautati dupa mai multe criterii pentru a gasi exact proprietatea pe care o doriti.
Cautare dupa ID
  

Dumping masiv cu case “la negru”

Publicat in data: 08-03-2011

 

Fenomenul construcţiilor fără facturi e practicat pe scară largă. O casă de 200 mp costă circa 48.000 de euro “la negru”, cu vreo 20.000 de euro mai puţin decât una făcută cu acte. Există însă şi riscuri.

 

Fenomenul caselor construite la negru, fără facturi pentru manoperă sau pentru o parte din materiale, este răspândit pe scară largă.

 

Oficiali din toate guvernele României au recunoscut public în numeroase rânduri că evaziunea din construcţii depăşeşte pierderile fiscale din domeniul cerealelor sau chiar valoarea contrabandei cu ţigări.

 

Mihai este un ieşean care a turnat în toamnă temelia unei case de 170 mp. Când începe să se încălzească afară, începe lucrările. “M-am uitat un pic peste preţuri şi am acontat o echipă care să-mi facă o casă. O firmă mi-a cerut 10.000 de euro, cu ei am rezolvat la 7.000 de euro, să mi-o dea la roşu”, explică bărbatul.

 

A găsit în jurul Iaşiului câteva magazine de construcţii mai mici, de la care poate cumpăra o parte dintre materiale fără factură: lemnăria pentru acoperiş, cimentul şi fierul beton.

 

La beton: 250 de lei cu factură, 230 de lei fără

 

Constructori, dar şi agenţi imobiliari cu experienţă ştiu exact diferenţele de preţuri între serviciile plătite la negru şi cele plătite cu facturi. Cele mai mari diferenţe sunt la manopere.

 

Firmele care îţi construiesc casa trebuie să plătească contribuţiile sociale ale angajatului, TVA şi să facă profit. Pentru echipa la negru toţi banii încasaţi sunt profit, nu plătesc nicio taxă.

 

“Dacă vrea clientul fără factură, costă 220 de lei mc de beton, cu factură e 250 de lei. De cele mai multe ori, ei se interesează dacă se poate fără, mai ieftin”, ne-a explicat un angajat al unei staţii de betoane din Timişoara.

 

Tot pe piaţa neagră, poţi găsi şi echipe de muncitori care să-ţi ridice casa, tot fără factură. Însă există riscul ca lucrarea să nu respecte proiectul şi să nu poţi trage pe nimeni la răspundere dacă apar probleme.

 

Diferenţa de preţ faţă de o firmă de construcţii e destul de mare, preţul e mai mic chiar şi cu 50%. “Suntem vreo 5 meseriaşi şi luăm cam 7-8.000 de euro. În două luni e ridicată. Dacă te duci îţi ia pe puţin 12.000 de euro”, ne-a explicat şeful unei echipe de constructori care lucrează fără acte.

 

La o casă de 200 de metri făcută la negru economia este de 15.000-20.000 de euro. Dar riscurile legate de calitatea lucrării nu trebuie ignorate.

 

Sursa: Evenimentul Zilei