Doua noi parcari cu bariera: in Mihai Viteazul si la Podul Traian
Publicat in data: 24-11-2010
Primaria Cluj-Napoca pregateste inca doua proiecte, dupa modelul celor din Piata Unirii si Piata Cipariu, care s-a dovedit extreme de profitabil.
Parcarea cu barieră din Piaţa Unirii a adus în doar cinci zile (15-20 noiembrie) venituri de 10.993 de lei, în timp ce parcarea similară din Piaţa Cipariu a generat în acelaşi interval venituri de peste 4.600 de lei. Primarul Sorin Apostu estimează că, până la finele anului, ambele investiţii în amenajarea parcărilor se vor amortiza. Municipalitatea are în plan amenajarea altor parcări cu barieră.
Cele 103 locuri din parcarea cu plată amenajată în Piaţa Unirii au adus la bugetul local 8.200 de lei în primele trei zile de funcţionare. Parcarea a fost deschisă la finalul lunii octombrie. Potrivit datelor furnizate de Serviciul administrare parcări din cadrul primăriei, în intervalul 15-20 noiembrie cele 110 locuri de parcare au adus încasări de 10.993 de lei. Media de încasări pe lună în zona centrală din locurile de parcare cu plată este de peste 250.000 de lei, parcarea din Piaţa Unirii generând circa un sfert din această sumă. Deschisă în luna noiembrie, parcarea din Piaţa Cipariu, amenajată cu o barieră şi sistem de taxare, după modelul celei din Unirii, a determinat încasări de 4.637 de lei. Tariful în ambele parcări este cel practicat în municipiu pentru locurile cu plată - 2 lei pe oră sau 11 lei pe zi.
Zilnic, parcarea de 103 locuri din Piaţa Unirii generează încasări de peste 2.000 de lei, în timp ce parcarea de 100 de locuri din Piaţa Cipariu aduce la buget peste 920 de lei pe zi. “Ratele de încasări sunt foarte bune. Cred că până la finalul anului ne vom amortiza ambele investiţii pe care le-am făcut pentru amenajarea celor două parcări cu sistem de barieră care funcţionează non-stop”, a declarat edilul Sorin Apostu. Reprezentanţii primăriei au explicat că în prima săptămână de funcţionare s-a forţat ieşirea din ambele parcări de către şoferii care nu au vrut să plătească. “Au fost probleme pentru că se bloca bariera din cauză că se băgau bani îndoiţi, iar apoi, până când se debloca, nimeni nu mai plătea. Apoi a fost nevoie de montarea unor stâlpişori şi borduri înalte pentru ca şoferii să nu mai poată fenta bariera trecând cu maşina pe spaţiul verde sau trotuar. Chiar în Piaţa Unirii a fost ruptă bariera. Acum sperăm că lucrurile au intrat în normal, iar şoferii s-au obişnuit cu sistemul”, au mai spus reprezentanţii municipalităţii.
Edilul Sorin Apostu a menţionat că primăria mai are în plan amenajarea a două parcări cu barieră, una în Piaţa Mihai Viteazul şi una în zona Podului Traian (în vecinătatea magazinului “Auto Moto Velo”, după cum a identificat primarul amplasamentul - n. red.). “Fiecare amplasament poate oferi circa 100 de noi locuri de parcare. Se fac analize şi urmează să demarăm şi amenajarea acestor noi parcări cu barieră. Terenurile în cauză sunt ale primăriei. Vrem acelaşi tip de parcare care să funcţioneze non-stop”, a subliniat primarul Sorin Apostu.
Venituri de 250.000 de lei pe lună în zona centrală
Per total, într-o lună de toamnă, municipalitatea, prin Serviciul parcări, a încasat peste 250.000 de lei din locurile de parcare din zona centrală (în total, în centru există 3.159 de locuri de parcare cu plata orară - n. red.). Din această sumă, în urma plăţilor la parcometre, în numerar s-au încasat peste 100.000 de lei, iar în urma plăţilor cu cardul, alţi 26.000 de lei. Din tichete de parcare şi plăţi cu cip card s-au încasat peste 42.000 de lei, respectiv 1.700 de lei.
Sursa: ziuadecj.ro