Meniu Meniu Categorii proprietati Proprietati Cautare Rapida Cautare
Cautare simpla
Categorie:
Pret de la: la
Localitate: Cartier:
   
Cautati dupa mai multe criterii pentru a gasi exact proprietatea pe care o doriti.
Cautare dupa ID
  

Doar o luna pentru asigurarea locuintelor

Publicat in data: 15-06-2011

 

Românii mai au la dispoziţie 30 de zile pentru a încheia o asigurare obligatorie a locuinţei, altfel riscă să fie amendaţi cu până la 500 de lei.

 

Puţin peste 7,5% din proprietari şi-au asigurat locuinţele din 15 iulie 2010, data intrării în vigoare a legii, şi până în prezent. Cei mai mulţi sunt din mediul urban.

 

Deşi mai este doar o lună până la termenul-limită (15 iulie) privind asigurarea obligatorie a locuinţei împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundaţiilor, românii nu s-au grăbit să încheie poliţe.

 

Până în prezent, doar 528.096  de proprietari dintre cei peste opt milioane încheiaseră poliţe obligatorii, adică mai puţin de 7,5% din total.

 

Astfel, cele 13 societăţi din componenţa Pool-ului de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) au încasat, de la 15 iulie 2010, data intrării în vigoare a legii, prime în valoare de aproximativ 9,5 milioane de euro.

 

Cele mai multe poliţe au fost încheiate de Platinum Asigurare-Reasigurare, Generali Asigurări, Groupama Asigurări şi Uniqa Asigurări.

Totuşi, încasările sunt sub aşteptări, având în vedere că legea îi obligă pe proprietarii de locuinţe să încheie o astfel de poliţă.

 

Cei care nu îşi asigură locuinţa până la 15 iulie riscă amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei. Sancţiunile urmează să fie acordate de primării, asta în condiţiile în care aceastea dispun de un sistem de monitorizare a proprietăţilor.

 

Amenzile, la latitudinea primarilor

 

Deşi termenul iniţial, stabilit în lege, era de 15 ianuarie, Ministerului Administraţiei şi Internelor anunţa la finele anului trecut, printr-o informare de presă, că acesta a fost amânat la 15 iulie 2011.

 

Imediat după anunţul ministerului, Marius Bulugea, directorul general al PAID, declara că „acest comunicat nu are valoare juridică, pentru că nu este susţinut de o modificare legislativă”.

 

Astfel că a rămas la latitudinea administraţiilor locale, în funcţie de interpretarea legii, dacă îi sancţionează sau nu pe proprietarii de locuinţe care nu au încheiat poliţa obligatorie împotriva dezastrelor până la 15 ianuarie.

 

Despăgubiri de până la 20.000 de euro

 

Preţul unei poliţe este de 10 euro pentru locuinţele de tip B - construcţie cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic (35% din total), respectiv 20 de euro pentru casele de tip A - cu structură de rezistenţă din beton armat, metal sau lemn (65%).

 

Poliţa are o valabilitate de un an, iar suma asigurată, pe care proprietarul o poate primi în cazul producerii unor daune, este de 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro.

 

Despăgubirile sunt plătite în termen de 10-15 zile de la transmiterea dosarului de daună. Pentru asistaţii social, aproximativ 400.000 de proprietari, primele de asigurare vor fi plătite de administraţii din bugetele locale.

 

Astfel, aproape 6,6 milioane de euro urmează să fie plătite de primării.

 

Asigurarea locuinţei în cifre

 

Până în prezent, doar 528.096 de poliţe obligatorii împotriva dezastrelor naturale (inundaţii, cutremure, alunecări de teren) au fost încheiate, din totalul celor peste 8,38 milioane de locuinţe din România.

 

Peste un sfert din poliţe au fost încheiate de proprietarii din mediul urban. Cele 13 societăţi din componenţa Pool-ului de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) au încasat, de la 15 iulie, data intrării în vigoare a legii, prime în valoare de aproximativ 9,5 milioane de euro.

 

Cele mai multe poliţe au fost încheiate de Platinum Asigurare-Reasigurare, Generali Asigurări, Groupama Asigurări şi Uniqa Asigurări.

 

Sursa: Adevarul