Meniu Meniu Categorii proprietati Proprietati Cautare Rapida Cautare
Cautare simpla
Categorie:
Pret de la: la
Localitate: Cartier:
   
Cautati dupa mai multe criterii pentru a gasi exact proprietatea pe care o doriti.
Cautare dupa ID
  

Doar 14 romani din 34.000 nu si-au mai platit ratele la „Prima Casa“

Publicat in data: 08-02-2011

 

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a acordat până la sfârşitul anului trecut garanţii în valoare de aproximativ 1.417 milioane euro prin programul „Prima Casă“.

 

Peste 34.600 de români şi-au cumpărat locuinţe, nu toţi şi-au plătit, însă, ratele.

 

Până în acest moment, Fondul de Garantare a înregistrat 14 cereri de plată a garanţiilor din partea băncilor, potrivit datelor puse la dispoziţia „Curentul“ de reprezentanţii instituţiei.

 

În 9 dintre cazuri, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a declanşat deja procedura de execurtare silită, locuinţele fiind scoase la vânzare prin licitaţie, pentru a se recupera valoarea acestora.

 

Potrivit reprezentanţilor FNGCIMM, cele mai multe locuinţe cumpărate prin programul „Prima Casă“ sunt vechi.

 

„Pentru locuinţe noi şi nefinalizate s-au acordat 353 de garanţii. În cazul celor finalizate, 70% dintre lucuinţe sunt construite înainte de anul 2007. Majoritatea locuinţelor achiziţionate o reprezintă apartamentele de două camere, urmate de cele de trei camere, garsoniere şi apartamente de patru camere“, a declarat Stela Alexandru, consilier marketing FNGCIMM.

 

În ceea ce priveşte zonele unde s-au cumpărat cele mai multe locuinţe prin „Prima casă“, topul garanţiilor acordate pe judeţe cuprinde pe primele locuri judeţele Cluj, Timiş, Constanţa, Iaşi şi Braşov, Bucureştiul deţinând prima poziţie cu peste 10.500 garanţii.

 

Potrivit reprezentantei FNGCIMM, ritmul mediu de depunere a dosarelor în 2010 a fost de aproximativ 90 dosare/zi.
Peste 350.000 euro de recuperat

 

În ceea ce priveşte procedurile de executare silită, niciuna nu a fost finalizată.

 

Valoarea totală de executare a celor nouă garanţii este de 354.776 euro - sumă plătită de către stat, ce urmează a fi recuperată de către ANAF prin modalitatea de executare silită, potrivit datelor puse la dispoziţia „Curentul“ de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

 

„Locuinţele sunt scoase la vânzare prin licitaţie de către ANAF, pentru a se recupera valoarea acestora. Valoarea totală a finanţărilor garantate este de 358.638 euro, locuinţele fiind situate în judeţele Constanţa, Timiş, Maramureş, Argeş, Galaţi, Brăila“, au arătat reprezentanţii MFP.

 

Conform procedurii de executare silită, potrivit prevederilor art.11 şi 12 din Ordinul nr.2225/994/2009 pentru aprobarea Convenţiei privind implementarea programului „Prima casă“, după primirea înştiinţării MFP privind plata garanţiei, FNGCIMM transmite beneficiarului în termen de 15 zile calendaristice de la data plăţii notificarea prin care se individualizează creanţa bugetară rezultată din plată, exprimată în monedă naţională, şi data scadenţei acesteia, soliciându-i restituirea creditului.

 

În termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data intrării în posesie a dovezii de primire a notificării beneficiarului, FNGCIMM înaintează organelor competente ale ANAF în a căror rază teritorială are domiciliul fiscal debitorul beneficiar al finanţării garantate documentele care au stat la baza acordării creditului, în vederea stingerii creanţelor bugetare, prin licitaţie, conform procedurii reglementate de OG nr.92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

 

30-40 de dosare zilnic

 

Fondul Naţional de Garantare a primit în total circa 40 de dosare în primele trei zile de la demararea programului Prima „Casă 3“, urmând ca pe perioada derulării acestuia să se ajungă la un ritm zilnic de 30-40 de dosare, poate chiar mai mult, a declarat preşedintele Fondului, Aurel Şaramet.

 

Fondul Naţional de Garantare primeşte dosare pentru „Prima Casă 3“ începând cu 1 februarie.

 

Şaramet a mai spus că s-au constatat unele nelămuriri legate de certificatul energetic pentru clădire şi pentru apartamente la întocmirea documentelor pentru dosar.

 

Nelămuririle sunt legate de modalităţile de completare, însă preşedintele FNGCIMM consideră că acestea se vor clarifica în perioada următoare.

 

Executivul a aprobat pe 19 ianuarie hotărârea de Guvern prin care programul „Prima Casă“ beneficiază de finanţare şi în 2011, în valoare de până la 200 de milioane de euro.

 

Plafoanele de garantare au rămas neschimbate, respectiv 75.000 de euro pentru construirea unei case, 70.000 pentru achiziţionarea unei locuinţe noi şi 65.000 pentru cumpărarea uneia vechi.

 

Sursa: Curentul