Meniu Meniu Categorii proprietati Proprietati Cautare Rapida Cautare
Cautare simpla
Categorie:
Pret de la: la
Localitate: Cartier:
   
Cautati dupa mai multe criterii pentru a gasi exact proprietatea pe care o doriti.
Cautare dupa ID
  

Cum treci un teren extravilan in circuitul intravilan

Publicat in data: 07-04-2011

 

Cumpărătorul poate economisi câteva mii de euro dacă alege o parcelă extravilană. Dezavantajul este că procesul de modificare a încadrării unui teren poate dura până la câteva luni.

 

Dacă aÅ£i decis să achiziÅ£ionaÅ£i un teren pentru a vă construi o casă, dar nu aveÅ£i un buget prea mare, puteÅ£i opta pentru cumpărarea unei parcele de pământ din circuitul extravilan al localităţii de care sunteÅ£i interesaÅ£i, urmând să introduceÅ£i ulterior respectivul teren în aria intravilană.

 

Procedura nu este una simplă ÅŸi va dura câteva luni. Însă, dacă nu vă grăbiÅ£i cu construirea casei, veÅ£i economisi cu siguranţă sume importante de bani, din diferenÅ£a de preÅ£ între parcelele intravilane ÅŸi cele extravilane.

 

Potrivit reglementărilor legale în vigoare, construcÅ£iile rezidenÅ£iale nu pot fi ridicate decât pe terenuri încadrate în circuitul intravilan.

 

Pe cele care au caracter intravilan agricol sau extravilan agricol nu este permisă construirea de clădiri decât în anumite cazuri ÅŸi nu în scopul locuirii.

 

PaÅŸi de urmat

 

Pentru a simplifica într-o oarecare măsură procedura pe care o veÅ£i urma, este indicat să achiziÅ£ionaÅ£i o parcelă de teren extravilan aflată la marginea intravilanului, acestea aflându-se la o distanţă mică faţă de utilităţi, spune avocatul Alexandru Murar.

 

El adaugă că, pentru a fi sigur că aÅ£i ales o parcelă poziÅ£ionată cât mai bine, puteÅ£i verifica Planul Urbanistic General (PUG) al localităţii, care este disponibil în cadrul Serviciului Urbanism al fiecărei primării.

 

Ulterior, dacă decizia achiziÅ£iei a fost luată, veÅ£i avea nevoie de ajutorul unui arhitect, pentru întocmirea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ), serviciu tarifat în funcÅ£ie de complexitatea proiectului ÅŸi poziÅ£ionarea terenului, precizează arhitectul Daniel Ene.

 

În general, arhitecÅ£ii cer un preÅ£ cuprins între 0,2 ÅŸi 3 euro pe metru pătrat, în funcÅ£ie de suprafaÅ£a terenului, dificultatea ÅŸi amploarea proiectului, pentru parcelări, introducere in intravilan sau mărirea indicatorilor urbanistici.

 

Etapa autorităţilor

 

După întocmirea acestuia, PUZ-ul va fi supus aprobării autorităţii locale competente, reprezentată de consiliul local sau judeÅ£ean ce va emite un aviz favorabil în 30 de zile sau chiar câteva luni, tot în funcÅ£ie de complexitatea cazului, mai spune avocatul.

 

De asemenea, pentru scoaterea din circuitul agricol a unui teren cu suprafaÅ£a mai mică de un hectar veÅ£i avea nevoie de un aviz favorbail din partea Ministerului Agriculturii, care se emite pe baza unui aviz favorabil din partea oficiului de cadastru ÅŸi pu blicitate imobiliară în raza căruia se află proprietatea.

 

Termenul pentru eliberarea acestuia din urmă este de aproximativ 30 de zile, ne-a spus Ruxandra Ghiba, director al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Ilfov.

 

Cu toate actele ÅŸi avizele obÅ£inute, se va proceda la intabularea proprietăţii, însă acest lucru este indicat să se facă după o reverificare amănunÅ£ită a fiecărui document al proprietăţii, astfel încât să nu existe surprize neplăcute pe viitor, atenÅ£ioneză Cristian Ilie, expert cadastral.

 

În ceea ce priveÅŸte taxele pe care un proprietar urmează să le achite în cursul derulării procedurii prezentate mai sus, acestea diferă mult, de la caz la caz, în funcÅ£ie de suprafaÅ£a terenului ÅŸi localizarea acestuia.

 

Sursa: Evenimentul Zilei