Cum iti reduci cu 50% rata la banca
Publicat in data: 13-07-2010
Eliminarea comisionului de rambursare anticipată, scăderea dobânzilor şi a salariilor îi fac pe clujeni să ia în calcul refinanţarea creditelor.
Scăderea ratelor la bancă se dovedeşte importantă pentru tot mai mulţi datornici în vremuri de criză. Brokerii de credite spun că reducerile cele mai mari de chetuieli se obţin la refinanţarea împrumuturilor contractate înainte de 2008. Aici scăderile pot ajunge şi la 50%.
Eliminarea comisioanelor de rambursare anticipată la creditele cu dobândă variabilă şi limitarea lor la 1% în cazul celor cu dobândă fixă au dus la creşterea apetitului clujenilor pentru creditele de refinanţare. Totuşi, cea mai puternică motivaţie o constituie scăderea veniturilor. Chiar şi pentru câteva zeci de lei economisiţi datornicii se luptă cu birocraţia băncilor şi cu dosarele de refinanţare. “Săptămâna trecută am avut o prezentare cu 25 de clienţi, iar nouă au venit să caute o soluţie de refinanţare. Cele mai multe solicitări vin de la bugetari, persoane cărora le-au scăzut veniturile sau se aşteaptă să le scadă. Sună, se interesează, caută soluţii de a-şi reduce costurile”, spune Ionela Matei, reprezentant al companiei de brokeraj Creditfin.
Refinanţarea îi permite unui client mai vechi al băncii, care are un credit în desfăşurare, să contracteze un alt împrumut fie de la aceeaşi instituţie, fie de la alta, prin care să stingă datoria iniţială şi să îşi reducă astfel costurile. Specialiştii spun că soluţiile apărute în ultima vreme pe piaţă le permit clienţilor cu credite mai vechi să ajungă la o reducere cu până la 50% a ratelor. “Se refinanţează în general credite de nevoi personale cu ipotecă. Avem un dosar în lucru al unei persoane care mai are 29 de ani de plată şi o rată lunară de 222 de euro. Am găsit o soluţie de refinanţare prin care i-o putem reduce la 175 de euro”, exemplifică Ionela Matei.
Un calcul făcut de specialiştii de la FinZoom arată că pentru un credit de 10.000 de euro, contractat în 2007 pe 10 ani, un client plăteşte acum o rată de 167,55 euro. Ofertele existente la ora actuală i-ar permite acestuia să refinanţeze creditul cu o dobândă mai mică şi să îşi reducă rata la 154,53 euro, o economie de 8%. O diferenţă mai mare apare la împrumuturile mai vechi. La un credit ipotecar din 2003, cu o rată de 525 de euro, se poate obţine o reducere cu peste 220 de euro pe lună. “Comisioanele şi costurile percepute la rambursarea anticipată depind de bancă. Multe bănci au venit cu oferte de refinanţare pentru a atrage şi clienţi din alte bănci. Recomand refinanţarea creditelor contractate înainte de 2008, nu neapărat prin aceeaşi bancă; important este să fie soluţia cea mai ieftină”, subliniază Matei.
Cei interesaţi de contractarea unui credit de refinanţare trebuie să ia în considerare costurile acestei operaţii. Potrivit FinZoom, scrisoarea de refinanţare poate ajunge la 100 de euro, comisionul de analiză a dosarului poate fi de 600 de lei, evaluarea imobilului, 300-400 de lei, iar costurile notariale cu instituirea ipotecii în favoarea noii bănci costă 1.500 de lei. Brokerii de credite atrag atenţia că problemele cele mai mari se înregistrează la cardurile de credit care au fost utilizate necorespunzător, pentru care se găsesc puţine soluţii de refinanţare. Şi cei care au restanţe mai mari de 90 de zile au dificultăţi în privinţa refinanţării.
Simulare de refinanţare
în urmă cu 6 ani şi 10 luni a fost contractat un credit ipotecar de 52.000 de euro, pe 30 de ani. Dobânda anuală efectivă (DAE) era atunci de 12,57%, iar rata lunară în iunie 2010 este de 524,89 euro. Suma de rambursat la sfârşitul perioadei este de 189.541 de euro, iar soldul creditului în iunie 2010, de 50.000 de euro. Valoarea refinanţării va fi, în acest caz, de 50.000 de euro, iar perioada poate ajunge la 30 de ani. Acum DAE a ajuns la 6,45%, deci se poate obţine o rată de 304,65 euro.
Sursa: ZiuadeCj.ro