Meniu Meniu Categorii proprietati Proprietati Cautare Rapida Cautare
Cautare simpla
Categorie:
Pret de la: la
Localitate: Cartier:
   
Cautati dupa mai multe criterii pentru a gasi exact proprietatea pe care o doriti.
Cautare dupa ID
  

Cum ar putea ramane mici dobanzile la “Prima casa”

Publicat in data: 24-03-2011

 

Unele bănci care vor să participe la relansarea programului spun că garanţia oferită de stat şi ipoteca asupra imobilului cumpărat sunt suficiente pentru ca dobânzile să rămână neschimbate.

 

Odată cu ideea relansării programului “Prima casă”, într-o formă în care băncile să împartă cu statul riscul asociat acestor credite, au apărut şi primele opinii potrivit cărora dobânzile împrumuturilor vor creşte, din cauză că băncile îşi asumă un risc mai mare. Ideea împarte însă bancherii în două tabere şi ridică multe semne de întrebare.

 

Programul “Prima casă” ar putea continua prin eliberarea a jumătate din garanţiile deja alocate de stat prin Fond în cadrul primelor trei faze ale programului, a spus, pentru EVZ, Aurel Şaramet, preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri. Băncile sunt dispuse să suporte în proporţie de 50% riscul asociat creditelor “Prima casă” deja acordate, care este suportat acum în totalitate de stat.

 

Această măsură retroactivă ar elibera garanţii de circa 700 de milioane euro, jumătate din cele oferite. Dacă atât debitorii noi, cât şi cei vechi vor avea condiţii identice de garantare, cum s-ar putea justifica însă o majorare de cost pentru noii clienţi?

 

Problema este ridicată chiar de bancherii care nu susţin majorarea dobânzilor. Scumpirea creditelor deja acordate, pentru egalizarea situaţiei, este scoasă din discuţie de bancheri.

 

Surse din băncile care ar putea fi implicate în noul program au declarat pentru EVZ că finanţatorii ar putea menţine nivelul actual al dobânzilor, deoarece riscul asociat creditelor este mic.

 

Împrumuturile vor fi susţinute într-o anumită pondere de garanţia reprezentată de locuinţă şi 50% din garanţii de stat, ceea ce este suficient, mai ales că rata creditelor neperformante din program e foarte mică, numai 0,056%.

 

Opinii divergente

 

Potrivit surselor băncile discută cu Fondul ca acesta să scadă comisionul pe care-l încasează în cadrul programului, aşa încât creditorii să rămână cu mai mulţi bani şi să păstreze aproape neschimbate dobânzile.

 

Nu de aceeaşi părere sunt însă alte bănci. Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank România, care a participat la întâlnirea de marţi cu reprezentanţii guvernului, a spus că asumarea unui risc mai mare ar trebui să ducă la creşterea dobânzilor.

 

Totodată, analistul financiar Aurelian Dochia ne-a declarat că, “dacă nu se schimbă şi alte condiţii ale împrumuturilor, atunci în mod normal dobânzile ar trebui să crească, pentru că băncile preiau un risc mai mare”.

 

Însă majorarea nu va fi semnificativă. Dochia spune că o eventuală îmbunătăţire a condiţiilor economice, care de regulă conduce la scăderea primei de risc a ţării, inclusă de bănci în costul creditelor în euro, ar putea ieftini banii la care au acces băncile.

 

Dacă se finanţează mai ieftin, atunci instituţiile de creditare ar putea să nu majoreze cu mult costul creditelor.

 

Potrivit unor surse bancare, bancherii ar fi discutat cu guvernanţii şi majorarea avansului credilor pentru noii debitori.

 

Până acum, patru bănci s-au arătat dispuse să se implice în noua fază a programului “Prima casă”: Banca Comercială Română, BRD SocGen, Raiffeisen Bank şi Alpha Bank.

 

Dobânzile creditelor în euro “Prima casă” sunt în prezent Euribor plus o marjă de 4%, pentru creditele în euro, şi Robor plus 2,5%, pentru creditele în lei.

 

Sursa: Evenimentul Zilei