Criza a lovit terenurile clujenilor
Publicat in data: 16-03-2011
Acest segment al pietei imobiliare a fost cel mai afectat, prin reducerea tranzactiilor si scaderea preturilor cu 50% in ultimii ani, dar a dat si oportunitati pentru anumite investitii.
Preţurile terenurilor au scăzut în al doilea semestru al anului trecut, iar numărul tranzacţiilor s-a redus, aceasta fiind cea mai afectată piaţă, conform unei analize a companiei de evaluare Darian. În 2010 tranzacţiile au fost puţine, cele mai importante fiind cu terenuri pentru proprietăţi mari de retail.
În aceste condiţii, gradul de negociere este foarte mare, în funcţie de calitatea proprietăţii. "S-a manifestat cerere pentru terenuri mari cu amplasament favorabil pentru dezvoltarea unor proprietăţi mari de retail. Pe baza puţinelor tranzacţii care s-au încheiat pe piaţa terenurilor în decursul anului 2010 se pot desprinde următoarele concluzii: în semestrul 2, comparativ cu semestrul 1 din 2010, preţurile la terenuri au scăzut cu aproximativ 7,9%; în perioada 2010-2009 preţurile la terenuri au cunoscut o scădere de aproximativ 25,3%, în timp ce în intervalul de timp 2010-2008 această scădere a fost de 57,1%, raportat la moneda euro, şi de 51,9%, raportat la moneda naţională", potrivit analizei Darian.
Planurile de extindere ale marilor reţele de retail au dus la realizarea câtorva achiziţii în ultimele luni, iar scăderea preţurilor încurajează noi tranzacţii. După ce a achiziţionat terenul de 3,7 ha din fosta platformă Tehnofrig, din nordul oraşului, cu "un pic mai puţin de jumătate" din valoarea declarată a investiţiei de 16 milioane de euro, Dedeman caută o altă suprafaţă pentru al doilea magazin din Cluj-Napoca. "Sperăm ca asta să se întâmple în 2013. Nu avem încă achiziţionat terenul, dar vrem ca a doua unitate să fie în partea opusă a oraşului. Acum doi ani, în această zonă (a gării - n. red.) se cereau preţuri de două ori mai mari", a menţionat Dragoş Pavăl, preşedintele Dedeman.
Retailul este unul din sectoarele de unde proprietarii aşteaptă cumpărători pentru suprafeţele scoase pe piaţă: o agenţie imobiliară vinde 21.000 mp teren cu front la strada Buna Ziua, din cartierul cu acelaşi nume, "ideal pentru construcţie de supermarket, mall, reprezentanţe auto, hotel", susţin reprezentanţii agenţiei Beelinda. Preţul terenului este de 160 euro/mp, negociabil. Pentru acest început de an, noi tranzacţii ar putea fi înregistrate cu scopul realizării de hoteluri: una pentru o unitate de 4-5* afiliată unui lanţ internaţional şi o altă achiziţie anunţată pentru zona de sud a oraşului, unde un grup olandez este interesat să ridice un hotel.
În următoarea perioadă se va manifesta tendinţa de scădere a preţurilor, dar într-un ritm mai temperat, în special în ceea ce priveşte terenurile cu caracter speculativ, cele amplasate la periferie sau care sunt lipsite de utilităţi. "Terenurile cele mai afectate vor fi cele unde se acceptă un regim de înălţime mare. De exemplu, dacă pe un teren se poate construi un imobil de 20 de etaje, acesta nu va fi de două ori mai valoros decât un teren pe care se poate construi o clădire de 10 etaje", arată analiştii de la Darian.
Proprietăţile datornicilor, scoase la licitaţie
Lichidatorul judiciar al debitoarei Credo Group a anunţat organizarea unei licitaţii publice cu strigare pentru valorificarea unui teren pentru construcţii de 4.300 mp din Bună Ziua. Preţul de pornire este de 392.000 de euro, la care se adaugă taxa pe valoarea adăugată. Un alt lichidator, cel al American Experience Company, vinde la licitaţie un teren de 1.285 mp, tot din Bună Ziua, la 344.275 de lei.
Sursa: ziuadecj.ro