Constructorii clujeni o iau pe cont propriu
Publicat in data: 11-04-2011
Companiile locale de profil pregatesc in acest an proiecte si fonduri pentru extinderea bazelor de productie sau finalizarea unor planuri pe segmental imobiliar.
Liderul de consorţiu pentru lucrările la stadionul municipal, ACI Cluj, plănuieşte extinderea bazei sale de producţie. Grup 4 Instalaţii şi TIM, controlate de aceiaşi oameni de afaceri clujeni, încep în vară proiecte pe fonduri europene. TCI Contractor General are un proiect de centru de relaxare în zona sediului din Mărăşti.
ACI Cluj are în lucru proiectul şi documentaţiile pentru obţinerea de fonduri europene în vederea extinderii facilităţilor de producţie. Proiectul vizează investiţii în hale, utilaje şi echipamente pentru extinderea fabricii de prefabricate şi confecţii metalice, valoarea totală a proiectului fiind estimată la 5 milioane de euro. "Am obţinut autorizaţia de construire şi acum lucrăm la documentaţia pentru accesarea de fonduri europene. Termenul realist în care se pot demara lucrările este de şase-opt luni". Ne concentrăm pe această variantă, caz în care 50% din investiţie poate fi finanţare nerambursabilă. În cazul în care nu reuşim să accesăm aceste fonduri, va trebui să mergem pe credit", a explicat Dorin Aşchilean, director general al ACI Cluj. "Trebuie să avem capacitate de producţie pentru acoperirea cererii", a completat Aşchilean. Acesta a menţionat că ACI Cluj, ce deţine o bază de producţie în Someşeni, are în derulare în jur de 20 de contracte.
Grup 4 Instalaţii şi TIM deţin câte un proiect pe fonduri europene, aflate în stadii mai avansate. "Aşteptăm semnarea contractelor cu Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) şi sper ca în două luni să putem începe", a spus Ioan Aşchilean, preşedintele Grup 4. Proiectul companiei din domeniul instalaţiilor, de 14,6 milioane de lei, vizează investiţii în echipamente şi utilaje pentru reabilitarea de conducte cu roboţi. TIM are în vedere extinderea capacităţii de producţie prin implemen-tarea de tehnologii de sudură şi echipamente pentru conducte de transport gaz.
TCI a optat pentru diversificarea activităţii prin investiţii imobiliare, însă căderea pieţei a blocat o parte dintre aceste proiecte. Astfel, compania avea planuri, dar şi terenuri pregătite, pentru proiecte rezidenţiale şi hale de producţie care urmau să fie închiriate. Anul în curs a fost rezervat însă pregătirii unui proiect pe segmentul relaxare - tratament. TCI a obţinut în martie certificatul de urbanism în vederea pregătirii unui proiect la actualul sediu din zona Mărăşti - Gheorgheni (str. Vaida-Voevod): elaborarea Planului Urbanistic Zonal şi construirea de spaţii de agrement, cazare şi alimentaţie publică.
Pentru transformarea şi extinderea unei clădiri existente, TCI estimează o investiţie de 5-6 milioane de euro, ce va avea drept scop crearea unui centru de odihnă şi tratament, cu piscină, zonă de spa, restaurant şi un hotel de 15 camere. "Din analizele noastre, am concluzionat că astfel de facilităţi sunt necesare în zonă şi că vor fi doritori pentru acest gen de servicii. Anul acesta vrem să terminăm proiectul, iar pe final de 2011 - început de 2012 să începem lucrul", a menţionat directorul TCI, Dorin Oltean. "Am vrut să ne diversificăm activităţile, să facem în aşa fel încât pe lângă cea de bază, pe care o continuăm, să avem alte două-trei proiecte, care să aducă câştiguri. Să meargă unele mai bine, dacă celelalte merg mai slab", a explicat Oltean.
Proiecte finanţate cu bani europeni
Grup 4, Trustul de Instalaţii Montaj (TIM) şi ACI Bistriţa (cu acţionar majoritar TIM), controlate de oamenii de afaceri Ioan Aşchilean şi Gicu Gânscă, se află pe lista finală a companiilor mari pentru care au fost aprobate finanţări prin fonduri europene. Grup 4 va beneficia de o finanţare de 5,7 milioane de lei, TIM - de 5,5 milioane de lei, iar ACI Bistriţa - de 2,42 milioane de lei. Companiile vor beneficia de finanţare nermabursabilă pentru investiţii în cadrul Programului Operaţional Sectorial "Creşterea Competitivităţii Economice", gestionat de MECMA.
Sursa: ziuadecj.ro