Condensul pe ferestre - o problema spinoasa
Publicat in data: 10-01-2013
Condensul este un fenomen pe care nu il dorim in casele noastre, nici pe ferestre, nici pe pereti... Atunci cand apare, poate genera complicatii cum ar fi mucegaiul. Acesta, chiar daca initial apare local, se poate extinde rapid prin intermediul sporilor si in alte zone din locuinta care sunt slab ventilate: spatele dulapurilor, colturile incaperilor, camara. Daca nu este eliminat din timp, mucegaiul patrunde adanc in tencuiala, fiind ulterior greu de inlaturat (cu deranj si cheltuieli majore). Deasemenea, poate genera boli respiratorii, mai ales la copii.
Care sunt cauzele aparitiei condensului?
1. Ferestrele de slaba calitate sau ferestrele montate necorespunzator. Desi toate ferestrele din aluminiu sau PVC arata bine din exterior, nu toate sunt corespunzatoare din punct de vedere functional. Geamul termoizolator poate fi de mai multe tipuri : geam termoizolator din doua foi de sticla Float, cu aer intre foile de sticla, care are un coeficient de transfer termic de 2,8W/mpK. Acest tip de geam termopan este învechit moral si datorita coeficientului mare de transfer termic, face condens. Se recomanda alegerea unui geam termopan cu argon si de emisivitate redusa (LOW-E), care are un coeficient de transfer termic mult mai scazut : 1.0 W/mpK. Daca se doreste o izolare fonica si termica mai buna, se poate alege un geam termoizolator cu trei foi de sticla, care poate imbunatati izolarea termica ajungandu-se pana la un coeficient de transfer termic de K=0.5 W/mpK .
Exista mai multe tipuri de profile PVC: cu trei, patru, cinci, sapte sau mai multe camere. De fapt nu numarul de camere ofera un indicator al izolarii termice, ci in principal adancimea profilului si modul de armare al acestuia. Profilele cu adancime mai mare, izoleaza mai bine. De exemplu, un profil cu cinci camere de izolare, dar cu adancimea de 60 mm izoleaza mai slab decat un profil cu patru camere si cu adancimea de 70 mm.
In functie de marca profilelor, acestea pot avea comportament diferit de-a lungul timpului, cele de calitate inferioara prezentand adesea dupa 3-4 ani fenomen de schimbare a culorii (îngalbenire) sau fisurare la frig.
Feroneria este de asemenea importanta si contribuie la etansarea ferestrelor fonic si impotriva curentilor de aer. O feronerie de calitate trebuie sa aiba prevazut un sistem de microventilatiecu una sau mai multe trepte. Acest sistem permite o anumita aerisire controlata a incaperilor, care ne ofera aerul proaspat de care avem nevoie, fara a creste insa exagerat costurile de incalzire. Exista si posibilitatea unor sisteme de microventilatie si mai avansate, care functioneaza automat cum ar fi Regel-Air (detalii aici ) sau chiar sisteme de microventilatie cu schimbator de caldura, care preancalzesc aerul care intra in incapere, reducand si mai mult costurile de incalzire.
Garniturile ferestrelor, sunt de asemenea importante. Utilizarea garniturilor din cauciuc simplu nu este recomandata. Cauciucul devine rigid la frig, iar durata de viata a lor este scurta, acestea distrugandu-se de la radiatiile solare (se coc).
Montajul trebuie executat astfel incat sa se evite puntile termice. Pozitia ferestrei in golul de zidarie trebuie aleasa cu grija tinand cont de modalitatea de izolare a zidului. Reprezentata grafic, izoterma temperaturii critice de condens de nu trebuie sa atinga zidul interior.
2. Umiditatea si temperatura necorespunzatoare in locuinta.
In prima faza, este important de identificat care din cele doua cauze au generat condensul. Din punct de vedere al calitatii ferestrelor, se va verifica cu ajutorul unui detector de metale daca sticla termoizolatoare are pelicula LOW Emissivity. Se va verifica calitatea profilelor si a feroneriei si daca montajul s-a executat corespunzator. Daca se constata ca ferestrele sunt corespunzatoare, se va trece la punctul doi si anume, la verificarea umiditatii cu ajutorul unui umidometru electronic. Umiditatea relativa recomandata intr-o locuinta este intre 20% si 50%. Daca umiditatea masurata este mai mare, se vor identifica sursele de umiditate.
Condensul este apa care rezulta din transformarea vaporilor de apa in atmosfera.
Aerul care ne inconjoara in interiorul caselor noastre contine intotdeauna vapori de apa, care de obicei sunt invizibili. Cu cat este mai cald aerul, cu atat poate contine mai multi vapori de apa. Exista o limita in ceea ce priveste cantitatea de vapori pe care o poate contine pentru o temperatura data. Cand aceasta limita este atinsa, se spune ca aerul devine saturat. Cand aerul saturat vine in contact cu o suprafata, care are o temperatura mai mica decat acesta, aerul este racit si emana surplusul de vapori de apa pe aceasta suprafata, initial sub forma de abur si, daca este excesiv, sub forma unor picaturi mici de umezeala. Un exemplu este atunci cand o persoana respira spre o oglinda: condensul apare deoarece aerul expirat este saturat si temperatura lui este mai mare decat temperatura oglinzii (care este la temperatura camerei).
Cateva exemple de unde provin vaporii de apa:
Respiratia: 2 adulti care dorm produc 750 ml de umezeala in 8 ore ce este absobita ca vapori de apa in atmosfera.
Gatitul: norii de abur pot fi vazuti langa tigai si ibrice si apoi par ca au disparut. Norii au fost absorbiti in atomosfera. Insusi aragazul poate fi o sursa de vapori de apa; e.g. un aragaz cu gaze poate produce aproximativ 1 litru de umezeala pe ora.
Spalatul: vaporii produsi de apa fierbinte sunt rapid absobiti in atmosfera.
Imbaierea, rufele spalate si hainele umede: acestea sunt adesea sursele principale de vapori din casa dvs.
Plantele de interior: acestea reprezinta o sursa de vapori de apa frecvent nerecunoscuta dar totusi semnificativa.
Cladirile noi: Caramizile, lemnul, cimentul si alte materiale intr-o casa cu 3 dormitoare absorb intre 5000-60000 l de apa in timpul constructiei. Mult din aceasta cantitate se risipeste in atmosfera din interior in timpul perioadei de uscare.
Principalii trei factori care influenteaza condensul:
Continutul de vapori de apa din aer
Temperatura din interiorul camerei
Temperatura exterioara
Primii doi factori pot fi controlati.
Continutul de vapori de apa din aer
Acesta este produs de activitatile normale de zi cu zi cum ar fi spalatul, gatitul, imbaiatul etc. si poate fi controlat prin folosirea ventilatoarelor si a ventilatiei in locurile corespunzatoare.
Temperatura din interiorul camerei
Acest factor poate fi controlat prin inlocuirea geamurilor simple cu geamuri duble termoizolante (termopan), in felul acesta mentinandu-se o temperatura mai mare a suprafetei geamului pe partea dinspre interiorul camerei si cresterea temperaturii aerului, permitandu-i astfel retinerea unei mai mari cantitati de vapori de apa fara condens.
Temperatura exterioara
Acest factor (scaderea temperaturii exterioare) nu poate fi controlat dar poate fi contracarat prin cresterea caldurii din interiorul casei.
In incercarea de a reduce gradul de condens este important de notat pe ce suprafata a geamului se formeaza (localizarea acestuia indicand cauza si solutia).
Condensul de pe suprafata dinspre camera a geamului din interior inseamna ca temperatura suprafetei geamului este prea joasa, in raport cu continutul de vapori de apa din camera.
Condensul dintre foile de geam indica o defectiune de etansare.
Cum reducem CONDENSUL?
Daca inca nu am montat ferestrele: prin alegerea unor ferestre de calitate, care izoleaza cat mai bine termic si au incluse sisteme de microventilatie.
Ulterior montarii ferestrelor prin urmatoarele metode:
asigurati ventilatia naturala ;
o aerisire eficienta se face deschizand in acelasi timp toate ferestrele inclusiv usile dintre camere, astfel incat sa se produca un schimb eficient de aer cu exteriorul (sa se formeze curent). In aceste fel, timpul de aerisire poate fi scurt de 7-8 minute, obiectele din incaperi nu se racesc reducandu-se cheltuielile de incalzire;
pana la eliminarea condensului trebuie aerisit de 10-12 ori pe zi. Ulterior, pentru mentinerea unui ambient sanatos, este suficienta aerisirea de 2 sau 3 ori pe zi.
instalati hote deasupra aragazelor si a altor echipamente care produc aburi si ventilati-le catre exterior;
asigurati-va ca baile si bucatariile sunt ventilate conform standardelor ;
etansati usile interioare si tineti-le inchise pentru a impiedica transferul de aer cu un continut de vapori de apa ridicat dinspre camerele care sunt principala sursa de umezeala, cum ar fi bucatariile, baile, uscatoriile. Trebuie sa tinem cont ca vaporii de apa nu raman in camera unde sunt generati, ci migreaza in toata casa deoarece:
presiunea vaporilor de apa in camera unde s-au format poate fi mai ridicata decat oriunde in alta parte, in asa fel incat aerul umed va fi trimis in camere cu o presiune mai joasa;
curentii de convectie ii vor purta prin toata casa;
cresteti usor temperatura aerului din interiorul casei;
mentineti o temperatura constanta in locuinta;
oriunde este posibil, puneti radiatoare sub ferestre pentru a mentine temperatura geamului interior la un nivel rezonabil;
condensul poate fi cauzat de izolarea geamului interior de aerul cald din camera, prin perdelele grele, cand acestea sunt trase. Pentru a permite trecerea aerului cald spre geam, pozitionati perdelele la 15-20 cm de fereastra si asigurati-va ca sunt suficiente goluri in partea de sus si de jos, pentru a permite circulatia continua a aerului
CONCLUZII : - Daca se sesizeaza aparitia condensului, trebuie descoperita cauza acestuia, în acest mod vom reusi sa eliminam definitiv consecintele (condensul, mucegaiul etc.).
Sursa: intechferestre.ro