Meniu Meniu Categorii proprietati Proprietati Cautare Rapida Cautare
Cautare simpla
Categorie:
Pret de la: la
Localitate: Cartier:
   
Cautati dupa mai multe criterii pentru a gasi exact proprietatea pe care o doriti.
Cautare dupa ID
  

Comunele Clujului domina topul national al locuintelor

Publicat in data: 12-10-2010

 

AvalanÅŸa de investiÅ£ii imobiliare pornită acum doi-trei ani în vecinătatea municipiului Cluj-Napoca menÅ£ine localităţile FloreÅŸti ÅŸi Baciu pe primele locuri în România.

 

Explozia imobiliară din anii trecuÅ£i se menÅ£ine încă în statistici: FloreÅŸti ÅŸi Baciu, raiul investiÅ£iilor din ultimii ani, conduc detaÅŸat în topul construcÅ£iilor recepÅ£ionate în primul semestru din 2010. Cu toate acestea, cât se construia într-o lună în 2008 nu se realizează acum nici într-o jumătate de an.

Comuna FloreÅŸti este campioana construcÅ£iilor la nivel naÅ£ional. Potrivit datelor privind construcÅ£iile realizate în mediul rural, publicate de Institutul NaÅ£ional de Statistică (INS), în primele ÅŸase luni ale acestui an în FloreÅŸti au fost finalizate 206 locuinÅ£e. Cu acest volum al construcÅ£iilor finalizate, comuna de lângă Cluj-Napoca se plasează pe prima poziÅ£ie la nivel naÅ£ional. Cel de-al doilea loc în topul construcÅ£iilor este deÅ£inut tot de o comună clujeană, Baciu. Aici în primele ÅŸase luni au fost recepÅ£ionate 126 de locuinÅ£e. Localitatea care a ocupat poziÅ£ia a treia, Corbeanca, din judeÅ£ul Ilfov, nu a avut decât 97 de locuinÅ£e finalizate în acest interval. Pe locul patru s-a situat Miroslava, din judeÅ£ul IaÅŸi, tot cu 97 de locuinÅ£e, iar pe cinci, comuna Clinceni, din Ilfov, cu 94 de case.

După numărul construcÅ£iilor recepÅ£ionate în mediul rural în primul semestru judeÅ£ul Cluj ocupă poziÅ£ia a treia la nivel naÅ£ional, cu 560 de locuinÅ£e. Pe locul secund se află Suceava, cu 727 de locuinÅ£e, iar pe primul, Ilfov, cu 1.012 construcÅ£ii familiale. ReprezentanÅ£ii primăriilor din comunele care au devenit cunoscute pentru investiÅ£iile masive din sectorul imobiliar recunosc că entuziasmul din acest sector începe să se stingă. Cifrele publicate de INS oglindesc în mare parte investiÅ£iile făcute în 2007 ÅŸi 2008. De atunci acestea au scăzut considerabil, iar numărul ÅŸantierelor abandonate sau îngheÅ£ate creÅŸte. 

“Sunt mult mai puÅ£ine autorizaÅ£ii anul acesta. De la începutul anului s-au emis 68 de autorizaÅ£ii, iar majoritatea sunt pentru case, locuinÅ£e familiale sau extinderi de locuinÅ£e. Anul trecut, pe vremea asta aveam emise 102 autorizaÅ£ii, acum avem numai 68. Există o singură autorizaÅ£ie emisă pentru un bloc de apartamente. Am aprobat două planuri urbanistice zonale (PUZ), unul fiind pentru o locuinţă colectivă cu ÅŸase niveluri. Rămâne de văzut dacă se va realiza, însă ÅŸi când”, spune directorul Biroului urbanism din Primăria Baciu, Gheorghe Kovacs. Stagnarea construcÅ£iilor se vede cel mai bine în ÅŸantierele abandonate. “Avem vreo ÅŸapte blocuri, care ar fi trebuit să fie finalizate ÅŸi care au rămas în stadiul de construcÅ£ie. Ar fi trebuit reînnoită autorizaÅ£ia de construcÅ£ie, dar nu am primit nici o solicitare de la firme. Au rămas în stadiul de fundaÅ£ie”, a adăugat Kovacs.

Nici în FloreÅŸti situaÅ£ia nu este diferită. “Sunt foarte puÅ£ine autorizaÅ£ii. Până acum am ajuns la 330 de autorizaÅ£ii. Din acestea, pentru locuinÅ£e sunt numai 150-180. În acelaÅŸi timp, pe patru-ÅŸase ÅŸantiere nu s-a mai lucrat. În principal, este vorba despre locuinÅ£e colective. PUZ-uri nu s-au mai emis decât pentru vreo ÅŸapte-opt blocuri, dar nu se ÅŸtie când vor începe lucrările. Chiar dacă piaÅ£a începe să îÅŸi revină puÅ£in în investiÅ£ii, ca locuinÅ£e finalizate acest lucru se resimte cu o întârziere de cel puÅ£in un an. Ceea ce resimÅ£im acum în termen de recepÅ£ii sunt rezultatele investiÅ£iilor din 2007-2008. Dacă în 2008 aveam ÅŸi 70-80 de autorizaÅ£ii pe lună, acum abia în ÅŸase luni ajungem la cifra aceasta”, spune Alexandru Lădariu, ÅŸeful Biroului urbanism din Primăria FloreÅŸti. 

PretenÅ£ii scăzute la jumătate 

Un apartament nefinisat din comunele FloreÅŸti sau Baciu se vinde la ora actuală la 445 euro/mp, arată ultimele analize realizate de portalul Imobiliare.ro. Acum doi-trei ani ofertele începeau de la 850-900 euro/mp. 

 

Sursa: ziuadecj.ro