Comunele Clujului domina topul national al locuintelor
Publicat in data: 12-10-2010
Avalanşa de investiţii imobiliare pornită acum doi-trei ani în vecinătatea municipiului Cluj-Napoca menţine localităţile Floreşti şi Baciu pe primele locuri în România.
Explozia imobiliară din anii trecuţi se menţine încă în statistici: Floreşti şi Baciu, raiul investiţiilor din ultimii ani, conduc detaşat în topul construcţiilor recepţionate în primul semestru din 2010. Cu toate acestea, cât se construia într-o lună în 2008 nu se realizează acum nici într-o jumătate de an.
Comuna Floreşti este campioana construcţiilor la nivel naţional. Potrivit datelor privind construcţiile realizate în mediul rural, publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), în primele şase luni ale acestui an în Floreşti au fost finalizate 206 locuinţe. Cu acest volum al construcţiilor finalizate, comuna de lângă Cluj-Napoca se plasează pe prima poziţie la nivel naţional. Cel de-al doilea loc în topul construcţiilor este deţinut tot de o comună clujeană, Baciu. Aici în primele şase luni au fost recepţionate 126 de locuinţe. Localitatea care a ocupat poziţia a treia, Corbeanca, din judeţul Ilfov, nu a avut decât 97 de locuinţe finalizate în acest interval. Pe locul patru s-a situat Miroslava, din judeţul Iaşi, tot cu 97 de locuinţe, iar pe cinci, comuna Clinceni, din Ilfov, cu 94 de case.
După numărul construcţiilor recepţionate în mediul rural în primul semestru judeţul Cluj ocupă poziţia a treia la nivel naţional, cu 560 de locuinţe. Pe locul secund se află Suceava, cu 727 de locuinţe, iar pe primul, Ilfov, cu 1.012 construcţii familiale. Reprezentanţii primăriilor din comunele care au devenit cunoscute pentru investiţiile masive din sectorul imobiliar recunosc că entuziasmul din acest sector începe să se stingă. Cifrele publicate de INS oglindesc în mare parte investiţiile făcute în 2007 şi 2008. De atunci acestea au scăzut considerabil, iar numărul şantierelor abandonate sau îngheţate creşte.
“Sunt mult mai puţine autorizaţii anul acesta. De la începutul anului s-au emis 68 de autorizaţii, iar majoritatea sunt pentru case, locuinţe familiale sau extinderi de locuinţe. Anul trecut, pe vremea asta aveam emise 102 autorizaţii, acum avem numai 68. Există o singură autorizaţie emisă pentru un bloc de apartamente. Am aprobat două planuri urbanistice zonale (PUZ), unul fiind pentru o locuinţă colectivă cu şase niveluri. Rămâne de văzut dacă se va realiza, însă şi când”, spune directorul Biroului urbanism din Primăria Baciu, Gheorghe Kovacs. Stagnarea construcţiilor se vede cel mai bine în şantierele abandonate. “Avem vreo şapte blocuri, care ar fi trebuit să fie finalizate şi care au rămas în stadiul de construcţie. Ar fi trebuit reînnoită autorizaţia de construcţie, dar nu am primit nici o solicitare de la firme. Au rămas în stadiul de fundaţie”, a adăugat Kovacs.
Nici în Floreşti situaţia nu este diferită. “Sunt foarte puţine autorizaţii. Până acum am ajuns la 330 de autorizaţii. Din acestea, pentru locuinţe sunt numai 150-180. În acelaşi timp, pe patru-şase şantiere nu s-a mai lucrat. În principal, este vorba despre locuinţe colective. PUZ-uri nu s-au mai emis decât pentru vreo şapte-opt blocuri, dar nu se ştie când vor începe lucrările. Chiar dacă piaţa începe să îşi revină puţin în investiţii, ca locuinţe finalizate acest lucru se resimte cu o întârziere de cel puţin un an. Ceea ce resimţim acum în termen de recepţii sunt rezultatele investiţiilor din 2007-2008. Dacă în 2008 aveam şi 70-80 de autorizaţii pe lună, acum abia în şase luni ajungem la cifra aceasta”, spune Alexandru Lădariu, şeful Biroului urbanism din Primăria Floreşti.
Pretenţii scăzute la jumătate
Un apartament nefinisat din comunele Floreşti sau Baciu se vinde la ora actuală la 445 euro/mp, arată ultimele analize realizate de portalul Imobiliare.ro. Acum doi-trei ani ofertele începeau de la 850-900 euro/mp.
Sursa: ziuadecj.ro