Clujul va avea peste 14 luni un centru ecologic pentru depozitarea deseurilor
Publicat in data: 07-03-2012
Consiliul Judeţean (CJ) a emis autorizaţia de construire pentru noul centru de depozitare a deşeurilor.
Astfel, potrivit liderului administraţiei judeţene, Alin Tişe (foto), depozitul de deşeuri ar urma să se finalizeze în maxim 14 luni. Acest proiect este parte din programul integrat de gestionare a deşeurilor la nivel judeţean, evaluat la 76 de milioane de euro.
După o stagnare de mai bine de un an, CJ a ajuns, în sfârşit, în ipostaza de a putea emite autorizaţia de construire pentru realizarea centrului ecologic de depozitare a deşeurilor. Preşedintele CJ, Alin Tişe, a semnat ieri autorizaţia, astfel că reprezentanţii consorţiului Confort SA - Atzwanger SPA - Ladurner Impianti SRL - SV Vel Service SA vor avea la dispoziţie 14 luni pentru finalizarea lucrărilor. Acest proiect este parte dintr-un program mult mai amplu, ce vizează instituirea unui sistem integrat de gestionare a deşeurilor pe întreg teritoriul judeţului, evaluat la aproximativ 76 de milioane de euro. Peste 60% din costuri vor fi suportate din fonduri europene, Ministerul Mediului şi autorităţile locale având obligaţia să acopere restul sumei.
În afară de licitaţia pentru construcţia centrului de depozitare, au fost şi vor mai fi angajate şi altele, pentru construcţia celor trei rampe de transfer, pentru achiziţia de echipamente de colectare, de transport, etc. "Acest centru de depozitare a deşeurilor va deservi întreg judeţul, fiind staţia finală, în care deşeurile colectate din întreg judeţul, provenind din staţiile de transfer, vor fi sortate, tratate mecano-biologic, rezidurile urmând să ajungă în celula de depozitare. Prin această etapă se parcurge încă un pas important pentru rezolvarea problemei colectării, tratării şi depozitării deşeurilor", a transmis preşedintele administraţiei judeţene, Alin Tişe.
Numai pentru construcţia acestui centru de depozitare (ce se va realiza pe un amplasament din zona Pata Rât) costurile se ridică la 30 de milioane de euro. Lucrările vor cuprinde zona de depozitare, zona de exploatare, zona administrativă, drumuri interne, împrejmuire, poartă de acces.
Sursa: ziuadecj.realitatea.net