Clujul pierde cele mai valoroase cladiri
Publicat in data: 03-04-2012
Clujul riscă să piardă încă o clădire monument istoric, după cea a Muzeului de Artă, care a fost retrocedată moştenitorilor în proporţie de trei pătrimi. E vorba despre Casa Hintz, în care se află cea mai valoroasă colecţie de istorie a farmaciei.
Urmaşii familiei Hintz cer fie 2 milioane de euro, fie să li se retrocedeze imobilul din Piaţa Unirii, care are o valoare cu totul specială, având în vedere că aici a funcţionat prima farmacie a Clujului. Clădirea adăposteşte cea mai veche colecţie de istorie a farmaciei. Instanţa va pronunţa în 27 aprilie decizia finală cu privire la solicitarea moştenitorilor. În cazul în care Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) pierde acest proces, statul român va avea obligaţia să acopere această sumă. Din păcate, în cazul clădirii Muzeului de Artă (Palatul Banffy), nu s-a mai putut face nimic, Consiliul Judeţean (CJ) pierzând trei pătrimi din această clădire monument. O soartă similară ar putea-o avea şi Muzeul "O. Goga" din Ciucea.
Directorul MNIT, Carmen Ciongradi, aşteaptă decizia instanţei cu privire la solicitarea moştenitorilor familiei Hintz, legată de retrocedarea casei din Piaţa Unirii, de la numărul 1. Este vorba despre una dintre clădirile de referinţă ale Clujului - Casa Hintz - ce datează încă de la începutul secolului XVI şi care a adăpostit sediul primei farmacii (în 1573).
În prezent, această clădire monument istoric adăposteşte cea mai veche şi mai valoroasă colecţie de istorie a farmaciei, iar reprezentanţii MNIT s-au luptat în instanţă pentru a contracara cererea moştenitorilor familiei Hintz. "Noi am avut câştig de cauză la toate instanţele până în prezent. Acum, în 27 aprilie, ar urma să primim o decizie finală şi din partea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Va fi o decizie definitivă şi sper să ne fie favorabilă", a explicat Carmen Ciongradi. Ea a adăugat că, în cel mai rău caz, statul român ar urma să acorde despăgubiri moştenitorilor în valoare de 2 milioane de euro. "E vorba despre o sumă foarte mare, într-adevăr, însă Ministerul Culturii s-a angajat să ne sprijine. Până când nu se pronunţă decizia definitivă, ministerul nu are cum să intervină, însă ni s-au dat asigurări că, dacă se va impune, se vor acorda aceste despăgubiri, astfel încât noi să nu pierdem această clădire de patrimoniu", a spus Ciongradi. Planul MNIT este de a prelua întreaga clădire, liberă de sarcini. "Acum sunt ceva locuinţe în acest imobil, dar şi câteva spaţii goale. Noi ne dorim să restaurăm întregul imobil, aşa încât am cerut în instanţă să preluăm întreaga clădire, pentru a o putea pune în valoare aşa cum se cuvine"; a spus Ciongradi.
Dacă în privinţa Casei Hintz mai sunt promisiuni de răscumpărare din partea Ministerului Culturii, pentru clădirea Banffy din Piaţa Unirii (sediul Muzeului de Artă) nu s-a mai putut face nimic. CJ a pierdut nu mai puţin de trei pătrimi din acest imobil, în favoarea doamnei Paraschiva Roşca, născută în 1926. "Din păcate, nu avem de ales decât să ne conformăm. Ne ocupăm de procedura de restituire a cotei de trei pătrimi care revine moştenitorilor din Palatul Banffy. Mai sperăm, desigur, să găsim vreun act care să ne poată aduce în situaţia de a recupera acest imobil, dar e greu de crezut că se mai poate face ceva", a transmis purtătorul de cuvânt al CJ, Victor Popa. Acesta a precizat că în cazul clădirii Banffy din centrul Clujului mai este un revendicator, care a epuizat toate căile de atac ale instanţelor din România şi care între timp s-a adresat Curţii Europene a Drepturilor Omului.
"Nu ştiu ce încearcă aceşti moştenitori. În cazul doamnei Paraschiva Roşca s-a solicitat acordarea de despăgubiri, însă instanţa a dispus să i se restituie clădirea, probabil tocmai pe considerentul că statul ar fi trebuit să acorde prea mulţi bani. Dar ceea ce probabil nu ştiu moştenitorii este că este extreme de costisitor să întreţii astfel de imobile istorice, pe lângă faptul că nici nu poţi interveni oricum în procesul de restaurare. Nici o clanţă nu poţi să o schimbi după bunul plac, nimic nu se poate face fără acordul şi avizele comisiilor de specialitate", a declarat Popa.
CJ se află într-o situaţie neplăcută şi în ceea ce priveşte clădirea Muzeului Memorial "Octavian Goga" din Ciucea. Moştenitorii soţiei poetului încearcă să anuleze actul de donaţie făcut în favoarea statului român. "Încă ne judecăm cu moştenitorii familiei Goga. Personal, mi-e greu să cred că vom pierde acest proces, având în vedere că nu este forte uşor să anulezi un act de donaţie", a comentat Victor Popa.
Sursa: ziuadecj.realitatea.net