Clujul pierde cele mai valoroase cladiri
Publicat in data: 03-04-2012
Clujul riscă să piardă încă o clădire monument istoric, după cea a Muzeului de Artă, care a fost retrocedată moÅŸtenitorilor în proporÅ£ie de trei pătrimi. E vorba despre Casa Hintz, în care se află cea mai valoroasă colecÅ£ie de istorie a farmaciei.
UrmaÅŸii familiei Hintz cer fie 2 milioane de euro, fie să li se retrocedeze imobilul din PiaÅ£a Unirii, care are o valoare cu totul specială, având în vedere că aici a funcÅ£ionat prima farmacie a Clujului. Clădirea adăposteÅŸte cea mai veche colecÅ£ie de istorie a farmaciei. InstanÅ£a va pronunÅ£a în 27 aprilie decizia finală cu privire la solicitarea moÅŸtenitorilor. În cazul în care Muzeul NaÅ£ional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) pierde acest proces, statul român va avea obligaÅ£ia să acopere această sumă. Din păcate, în cazul clădirii Muzeului de Artă (Palatul Banffy), nu s-a mai putut face nimic, Consiliul JudeÅ£ean (CJ) pierzând trei pătrimi din această clădire monument. O soartă similară ar putea-o avea ÅŸi Muzeul "O. Goga" din Ciucea.
Directorul MNIT, Carmen Ciongradi, aÅŸteaptă decizia instanÅ£ei cu privire la solicitarea moÅŸtenitorilor familiei Hintz, legată de retrocedarea casei din PiaÅ£a Unirii, de la numărul 1. Este vorba despre una dintre clădirile de referinţă ale Clujului - Casa Hintz - ce datează încă de la începutul secolului XVI ÅŸi care a adăpostit sediul primei farmacii (în 1573).
În prezent, această clădire monument istoric adăposteÅŸte cea mai veche ÅŸi mai valoroasă colecÅ£ie de istorie a farmaciei, iar reprezentanÅ£ii MNIT s-au luptat în instanţă pentru a contracara cererea moÅŸtenitorilor familiei Hintz. "Noi am avut câÅŸtig de cauză la toate instanÅ£ele până în prezent. Acum, în 27 aprilie, ar urma să primim o decizie finală ÅŸi din partea Înaltei CurÅ£i de CasaÅ£ie ÅŸi JustiÅ£ie. Va fi o decizie definitivă ÅŸi sper să ne fie favorabilă", a explicat Carmen Ciongradi. Ea a adăugat că, în cel mai rău caz, statul român ar urma să acorde despăgubiri moÅŸtenitorilor în valoare de 2 milioane de euro. "E vorba despre o sumă foarte mare, într-adevăr, însă Ministerul Culturii s-a angajat să ne sprijine. Până când nu se pronunţă decizia definitivă, ministerul nu are cum să intervină, însă ni s-au dat asigurări că, dacă se va impune, se vor acorda aceste despăgubiri, astfel încât noi să nu pierdem această clădire de patrimoniu", a spus Ciongradi. Planul MNIT este de a prelua întreaga clădire, liberă de sarcini. "Acum sunt ceva locuinÅ£e în acest imobil, dar ÅŸi câteva spaÅ£ii goale. Noi ne dorim să restaurăm întregul imobil, aÅŸa încât am cerut în instanţă să preluăm întreaga clădire, pentru a o putea pune în valoare aÅŸa cum se cuvine"; a spus Ciongradi.
Dacă în privinÅ£a Casei Hintz mai sunt promisiuni de răscumpărare din partea Ministerului Culturii, pentru clădirea Banffy din PiaÅ£a Unirii (sediul Muzeului de Artă) nu s-a mai putut face nimic. CJ a pierdut nu mai puÅ£in de trei pătrimi din acest imobil, în favoarea doamnei Paraschiva RoÅŸca, născută în 1926. "Din păcate, nu avem de ales decât să ne conformăm. Ne ocupăm de procedura de restituire a cotei de trei pătrimi care revine moÅŸtenitorilor din Palatul Banffy. Mai sperăm, desigur, să găsim vreun act care să ne poată aduce în situaÅ£ia de a recupera acest imobil, dar e greu de crezut că se mai poate face ceva", a transmis purtătorul de cuvânt al CJ, Victor Popa. Acesta a precizat că în cazul clădirii Banffy din centrul Clujului mai este un revendicator, care a epuizat toate căile de atac ale instanÅ£elor din România ÅŸi care între timp s-a adresat CurÅ£ii Europene a Drepturilor Omului.
"Nu ÅŸtiu ce încearcă aceÅŸti moÅŸtenitori. În cazul doamnei Paraschiva RoÅŸca s-a solicitat acordarea de despăgubiri, însă instanÅ£a a dispus să i se restituie clădirea, probabil tocmai pe considerentul că statul ar fi trebuit să acorde prea mulÅ£i bani. Dar ceea ce probabil nu ÅŸtiu moÅŸtenitorii este că este extreme de costisitor să întreÅ£ii astfel de imobile istorice, pe lângă faptul că nici nu poÅ£i interveni oricum în procesul de restaurare. Nici o clanţă nu poÅ£i să o schimbi după bunul plac, nimic nu se poate face fără acordul ÅŸi avizele comisiilor de specialitate", a declarat Popa.
CJ se află într-o situaÅ£ie neplăcută ÅŸi în ceea ce priveÅŸte clădirea Muzeului Memorial "Octavian Goga" din Ciucea. MoÅŸtenitorii soÅ£iei poetului încearcă să anuleze actul de donaÅ£ie făcut în favoarea statului român. "Încă ne judecăm cu moÅŸtenitorii familiei Goga. Personal, mi-e greu să cred că vom pierde acest proces, având în vedere că nu este forte uÅŸor să anulezi un act de donaÅ£ie", a comentat Victor Popa.
Sursa: ziuadecj.realitatea.net